Almás-vaníliás minirétes

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Almás-vaníliás minirétes

Hozzávalók 4 személyre:

  • (3 kis rúd)
  • 1/2 csomag vajas-leveles tészta (3 lap)
  • 2 tojássárgája + 1 a kenéshez
  • 5 dkg cukor + 2 evőkanál az almához (ha savanykás)
  • 1 db nagyobb alma
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő- vagy sima liszt
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1,5 dl (házi) tej
  • a tetejére vaníliás porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Először elkészítjük a házi vaníliapudingot.
A tojássárgáját fehéredésig habosra keverjük a cukorral, a keményítővel és a vaníliával, majd a tejet hozzáadva, folyamatosan keverve, forrásig melegítjük. Miután kellően besűrűsödött, lekapcsoljuk, langyosra hűtjük.

A hozzáadott tej mennyiségével tudjuk a puding sűrűségét beállítani. Ha töltelékként szeretnénk használni, érdemes egy kissé sűrűbbre főzni. A túlfőzést kerüljük el, mert nem lesz szép krémes, ha a tojássárgáját megfőzzük benne, ezért mikor már látjuk, hogy a puding sűrűsödik, (folyamatosan keverjük) le is kapcsolhatjuk alatta a tüzet.

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd apróbb szeletekre vágjuk. Serpenyőben a vajon egy pici cukorral megdinszteljük, majd ezt is hűlni hagyjuk.

A tésztalapot vékonyra nyújtjuk, és a vaníliapuding egyharmad részével megkenjük, elosztjuk rajta az alma egyharmadát és a két szélét behajtva feltekerjük, mint a bejglit. Ugyanezt, megismételjük a másik két lappal is.

A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, a tetejüket megkenjük egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 190 fokon körülbelül 15-20 perc alatt szép, aranybarnára sütjük.
Miután a rétesrudak megsültek, langyosra hűlve felszeleteljük, egy pici vaníliás porcukorral megszórva tálaljuk.

Ezt is szeretjük