3 ropogós, foszlós kifli receptje

Friss kiflire kenni a vajat és a lekvárt igazán csodálatos, hát még, ha magad gyúrtad és sütötted ropogósra a reggeli péksütit.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem muszáj hajnalok hajnalán a pékségbe rohannod, hogy az étkezőasztalon friss pékáru legyen, mire a család felébred. Készítsd el magad a finom kifliket, és kend meg őket házi lekvárral vagy éppen valamilyen otthoni készítésű szendvicskrémmel.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Együtt reggelizni mindig különleges élmény, próbáld hát ki receptjeinket, és kezdjétek vidáman, jóllakottan a napot!

Házi kifli

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • fél csomag friss élesztő

Az élesztőt 1 dl cukros tejben futtasd fel. Keverd a liszthez, majd add hozzá a sót, és pici langyos vízzel gyúrd össze. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 20 percig. Lisztezett deszkán gyúrd át újra a tésztát, formálj belőle cipót, és fedd le újra 10 percre. Ha megkelt a tészta, nyújtsd négyzet alakúra, és vágd négy egyenlő részre x alakban. A szélesebb végétől kezdve tekerd fel, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd bele a kifliket.

Fedd le újra 10 percre, közben gyújtsd be a sütőt. A kifliket a maradék tejjel kend meg, és ízlésed szerint köménymaggal vagy nagy sószemcsékkel szórd meg. Tedd sütőbe 15-20 percre, és, ha picit kihűlt, már fogyaszthatod is.

Vajas kifli

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 5 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 kiskanál cukor
  • 1,5 kiskanál só
  • 1 tojássárgája

Az élesztőt a cukros tejben futtasd fel. Keverd a kétfajta liszthez, majd a szoba-hőmérsékletű vajjal és a sóval gyúrd össze. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd a tésztát duplájára. Vedd ketté, és nyújtsd ki kör alakúra lisztezett deszkán, majd vágd cikkekre, és a szélesebbik felétől kezdve csavard fel. A tojássárgáját némi vízzel keverd össze, és a kifliket kend meg vele. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd készre.

Sajtos kifli

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 5 dkg vaj
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 tojás

A tejbe öntsd bele az olajat, a cukrot és a sót, majd melegítsd fel. Add hozzá az élesztőt, és hagyd, hogy felfusson. A liszttel gyúrd össze, és nagyjából egy órán keresztül keleszd. Oszd háromfelé, nyújtsd ki lisztezett deszkán, és vágd cikkekre. Mindegyik közepébe tegyél egy kis darab vajat, és a szélesebbik végüktől kezdve tekerd fel őket. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és helyezd rá a kifliket. A tojássárgájával kend meg a tetejüket, majd szórj rájuk reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd készre.

Leadképünk a csakapuffin.blogspot.com blogoldalról származik.

Ezt is szeretjük