3 ropogós, foszlós kifli receptje
Friss kiflire kenni a vajat és a lekvárt igazán csodálatos, hát még, ha magad gyúrtad és sütötted ropogósra a reggeli péksütit.
Nem muszáj hajnalok hajnalán a pékségbe rohannod, hogy az étkezőasztalon friss pékáru legyen, mire a család felébred. Készítsd el magad a finom kifliket, és kend meg őket házi lekvárral vagy éppen valamilyen otthoni készítésű szendvicskrémmel.
Együtt reggelizni mindig különleges élmény, próbáld hát ki receptjeinket, és kezdjétek vidáman, jóllakottan a napot!
Házi kifli
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 1 kiskanál cukor
- fél csomag friss élesztő
- só
Az élesztőt 1 dl cukros tejben futtasd fel. Keverd a liszthez, majd add hozzá a sót, és pici langyos vízzel gyúrd össze. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni 20 percig. Lisztezett deszkán gyúrd át újra a tésztát, formálj belőle cipót, és fedd le újra 10 percre. Ha megkelt a tészta, nyújtsd négyzet alakúra, és vágd négy egyenlő részre x alakban. A szélesebb végétől kezdve tekerd fel, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd bele a kifliket.
Fedd le újra 10 percre, közben gyújtsd be a sütőt. A kifliket a maradék tejjel kend meg, és ízlésed szerint köménymaggal vagy nagy sószemcsékkel szórd meg. Tedd sütőbe 15-20 percre, és, ha picit kihűlt, már fogyaszthatod is.
Vajas kifli
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 kiskanál cukor
- 1,5 kiskanál só
- 1 tojássárgája
Az élesztőt a cukros tejben futtasd fel. Keverd a kétfajta liszthez, majd a szoba-hőmérsékletű vajjal és a sóval gyúrd össze. Fedd le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen keleszd a tésztát duplájára. Vedd ketté, és nyújtsd ki kör alakúra lisztezett deszkán, majd vágd cikkekre, és a szélesebbik felétől kezdve csavard fel. A tojássárgáját némi vízzel keverd össze, és a kifliket kend meg vele. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süsd készre.
Sajtos kifli
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg trappista sajt
- 5 dkg vaj
- 3,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 kiskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 tojás
A tejbe öntsd bele az olajat, a cukrot és a sót, majd melegítsd fel. Add hozzá az élesztőt, és hagyd, hogy felfusson. A liszttel gyúrd össze, és nagyjából egy órán keresztül keleszd. Oszd háromfelé, nyújtsd ki lisztezett deszkán, és vágd cikkekre. Mindegyik közepébe tegyél egy kis darab vajat, és a szélesebbik végüktől kezdve tekerd fel őket. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és helyezd rá a kifliket. A tojássárgájával kend meg a tetejüket, majd szórj rájuk reszelt sajtot. Előmelegített sütőben 15 perc alatt süsd készre.
Leadképünk a csakapuffin.blogspot.com blogoldalról származik.
OLVASD EL EZT IS!

- palacsinta
- édességek
Gofrireceptek kicsiknek és édesszájúaknak

- gyümölcs
- pite
1 tészta, 3 omlós, gyümölcsös pite

- barack
- szilva