Csorba zöldfűszeres krumpligombóccal
- A természet ihletet ad (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Esztétikus ajakfeltöltés túlzások nélkül: 3 eljárás, amivel természetes hatás érhető el »
- Császármetszés utáni heg egy bikinis fotón: a gyönyörű modell sok nőnek segít, hogy elfogadja testét »
- A legfinomabb vízhajtó gyümölcsök és zöldségek tavasszal: fokozzák az anyagcserét és feldobják a frissítő smoothie-t »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Vastag Csaba címlapon új barátnőjével: a gyönyörű Evelinnel már össze is költöztek
- 10 ismert magyar közmondás, amiből elvettünk egy-egy szót: tudod, mi hiányzik?
Általában a csorbát húsgombóccal szoktam készíteni. Nem volt itthon darált húsom, ezért zöldfűszeres krumpligombócot tettem a levesbe (saját ötlet). A férjem elnevezte a krumpligombócot\"álgombócnak\".
Csorba zöldfűszeres krumpligombóccal
Hozzávalók 4 személyre
- 25 dkg pulykamell
- 20 dkg mirelit zöldbab
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem
- 10 dkg kelkáposzta
- zöld lestyán
- 1-2 paradicsom
- 1 paprika
- só
- bors
- kis darab csípős paprika
- 1 ek olívaolaj
A gombóc hozzávalói
- 2 közepes nagyságú krumpli
- 1 púpozott evőkanál rozs
- egy csapott evőkanál fehér liszt
- 1 kisebb méretű tojás
- egy jó marék apróra vágott kapor
- két -három levél apróra vágott lestyán
- 1 diónyi vaj
- 1 teáskanál olaj
- só
- fél húsleveskocka
- 5-6 szelet szárított vargánya
Elkészítés:
Nyári recept
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, úgyszintén a húst is. A húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforr, lehabozzuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a felvágott póréhagymát, paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, vigyázzunk a póré hamar megtud égni. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megdinsztelt zöldséget, majd belerakjuk a felvágott káposztát, zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal, vargányával, beletesszük a paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Amikor megpuhult a hús és a zöldségek is, beletesszük a mirelit zöldborsót és készre főzzük.
Krumpligombóc készítése:
Sós vízben feltesszük főni a krumplit, majd összetörjük a meleg krumplit, hozzáadjuk a vajat, hogy jól beleolvadjon. Amikor kihűl, beleütünk egy tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, egy mokkáskanál szódabikarbonát, pici olajjal összekeverjük a masszát és fűszerezzük. Vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy fél húsleveskockát. Amikor forr belerakjuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, akkor már csak fél percet kell főzni. Tányérra szedjük és a forró levessel kínáljuk.
A csorba savanyítására korpacibrét szoktam használni, de most kihagytam :-)
Nyáron friss zöldségekből készül.
Még több recept