Csorba zöldfűszeres krumpligombóccal

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Általában a csorbát húsgombóccal szoktam készíteni. Nem volt itthon darált húsom, ezért zöldfűszeres krumpligombócot tettem a levesbe (saját ötlet). A férjem elnevezte a krumpligombócot\"álgombócnak\".

Csorba zöldfűszeres krumpligombóccal

Hozzávalók 4 személyre

  • 25 dkg pulykamell
  • 20 dkg mirelit zöldbab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyem
  • 10 dkg kelkáposzta
  • zöld lestyán
  • 1-2 paradicsom
  • 1 paprika
  • bors
  • kis darab csípős paprika
  • 1 ek olívaolaj

A gombóc hozzávalói

  • 2 közepes nagyságú krumpli
  • 1 púpozott evőkanál rozs
  • egy csapott evőkanál fehér liszt
  • 1 kisebb méretű tojás
  • egy jó marék apróra vágott kapor
  • két -három levél apróra vágott lestyán
  • 1 diónyi vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • fél húsleveskocka
  • 5-6 szelet szárított vargánya
Recept idők

Elkészítés:

Nyári recept
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, úgyszintén a húst is. A húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforr, lehabozzuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, és elkezdjük dinsztelni (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a felvágott póréhagymát, paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, vigyázzunk a póré hamar megtud égni. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megdinsztelt zöldséget, majd belerakjuk a felvágott káposztát, zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal, vargányával, beletesszük a paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Amikor megpuhult a hús és a zöldségek is, beletesszük a mirelit zöldborsót és készre főzzük.

Krumpligombóc készítése:
Sós vízben feltesszük főni a krumplit, majd összetörjük a meleg krumplit, hozzáadjuk a vajat, hogy jól beleolvadjon. Amikor kihűl, beleütünk egy tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, egy mokkáskanál szódabikarbonát, pici olajjal összekeverjük a masszát és fűszerezzük. Vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy fél húsleveskockát. Amikor forr belerakjuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, akkor már csak fél percet kell főzni. Tányérra szedjük és a forró levessel kínáljuk.
A csorba savanyítására korpacibrét szoktam használni, de most kihagytam :-)
Nyáron friss zöldségekből készül.

Ezt is szeretjük