Házi kenyér Zolee-módra
- Vidám, feltűnő mintákat hoz magával a nyári körömdivat: 6 mutatós manikűr a bohémtól a letisztultig »
- Sokáig feszes és rugalmas marad az arcbőr, ha a fényvédő nem marad ki a rutinból: 3 ok, amiért megéri mindennap használni »
- Az 54 éves Julia Roberts ismét bevetette kedvenc stílustrükkjét: lenyűgözően festett Cannes-ban »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
Házi kenyér Zolee-módra
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl víz
- 1 nagy tejföl fele
- 1 ek cukor
- 1 tojás
- 1,5 tk só
Elkészítés:
A 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyos vízzel az ek cukorral, csipetnyi só és egy ek liszttel (kb. 20-30 perc).
Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, (nem muszáj az egész kilót beletenni, 80 - 90 dkg is elég, ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon és ne is legyen túl kemény), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet.
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb, minél jobban meg van gyúrva.) Ezután egy db folpackot beolajozunk, és lefedjük vele a nyers tésztát tartó edényt, pihentetjük kb. 1 óráig, vagy amíg kétszeresére kel. Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, a kenyeret megformázzuk, és ráhelyezzük a lapra.
30-40 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 120-130 fokon kb. még 1 órát sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, és szép pirossá kezd válni, érdemes félbevágni és megnézni hogy nem nyers-e a belseje. Ha nyers, akkor 100-120 fok között érdemes még tovább sütni óvatosan. (Én így jártam, de miután félbevágtam és így sütöttem még kb. 1 órát, már tökéletes lett. A fenti leírásban ezt az 1 órát belekalkuláltam, de azért érdemes óvatosnak lenni, nehogy nyers legyen a végeredmény.) A kenyeret vízzel kenjük meg a sülés előtt és a sülés alatt is.

Még több recept