Házi kenyér egyszerűen

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A neten tagja vagyok egy csoportnak. Ahol mi, háziasszonyok osztjuk meg egymással apró trükkjeinket, örömeinket a konyhából. Kizárólag a sütés-főzés körül forog minden. Ott találtam meg Darázsi Ilona receptjét. Annyira csodás képet tett fel róla és annyira egyszerű, hogy muszáj volt kipróbálnom. Nem bántam meg. Csodásan néz ki, friss az illata, foszlós a belseje és ropogós a héja. Kell ennél több egy kenyérnél?

Házi kenyér egyszerűen

Hozzávalók 8 személyre:

  • 3 dl langyos víz
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor
  • 3 ek olaj
  • 1 kk 10%-os ecet
  • 1/2 kg kenyérliszt
  • 2,5 dkg élesztő
Recept idők

Elkészítés:

Tálban:
Ha nincs kenyérsütőd, a lisztet tálba téve, a közepébe kis lyukat ásva az élesztőt morzsold bele, öntsél rá langyos vizet és pici cukrot, majd hagyd megkelni. Végül a többi hozzávalóval együtt keverd össze és a robotgép dagasztókarjával dagaszd kb. 15 percig. Hagyd kelni kb. 1 órát, majd formázva, tálba téve újból kelni hagyd 50 percig. Hideg sütőben 200 fokon 40-45 percig süsd.

Kenyérsütőben:
A hozzávalókat a leírás sorrendjében a kenyérsütő üstjébe teszem és elindítom a gépet a tészta programon. A gép megdagasztja a kenyeret 20 perc alatt, majd 1 óra 10 percig keleszti. Ha kész, kiveszem, kissé átgyúrom és a sütőpapírral bélelt sütőtálba teszem. Tetejét bevágom, majd letakarva 50 percig újra kelesztem. A kelesztés lejárta után hideg sütőbe teszem, és 200 fokon 40-45 percig sütöm.
Kiborítva rácson hagyom kihűlni.

1
2
3
Ezt is szeretjük