Gazdag kalács
Gazdag kalács
Hozzávalók 6 személyre
Tészta
- 25 dkg rétesliszt
- 15 dkg sima liszt
- 3 tojás
- 4 dkg élesztő
- 5 dkg Vénusz sütőmargarin
- 3 dkg barnacukor
- 3 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 1 teáskanál vanília kivonat, vagy 1 csomag vaníliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- őrölt fahéj
- csipet só
Töltelék
- 2-3 evőkanál szilvalekvár
- őrölt fahéj
- kimagozott meggy, lehet aszalt is de akkor előzőleg be kell áztatni
- mazsola, vagy birsalmasajt
- aprított dió, vagy mogyoró
- csokireszelék
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, és hozzáadjuk a tojásokat, a megolvasztott vajat és a mézet, a feltutatott élesztőt, a citrom reszelt héját és a fahéjat is. Jól megdagasztjuk, majd lanyos helyre téve duplájára kelesztjük 20-30 perc alatt.
Ismét átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, 3 részre vágjuk. Az egyiket megkenjük szilvalekvárral, fahéjjal megszórjuk, feltekerjük. A másodikat megszórjuk a meggyel, mazsolával, feldarabolt birsalmasajttal, ezt is feltekerjük. A megmaradt tésztára ráhintjük az aprított diót, vagy mogyorót és a csokireszeléket, ezt is felgöngyöljük.
A három rudat szépen összefonjuk. és kerek formára igazítjuk, a végeknél kissé összenyomkodjuk. Kikent kuglófsütőformába helyezzük, a tetejét lekenjük egy kevéske tejes-mézes keverékkel, megszórjuk aprított dióval, amely kissé megpirul majd a tetején. További 30 percig kelesztjük meleg helyen. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 190 fokon 40-45 percig sütjük.
A formából kiborítjuk, majd hűlni hagyjuk, ha már teljesen kihűlt csak akkor szeleteljük.
A több fajta töltelék miatt lesz igazán érdekes mintázatú és pikáns ízű süti különlegesség.
