Gazdag kalács

Gazdag kalács

Hozzávalók 6 személyre

Tészta

  • 25 dkg rétesliszt
  • 15 dkg sima liszt
  • 3 tojás
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 3 dkg barnacukor
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál vanília kivonat, vagy 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • őrölt fahéj
  • csipet só

Töltelék

  • 2-3 evőkanál szilvalekvár
  • őrölt fahéj
  • kimagozott meggy, lehet aszalt is de akkor előzőleg be kell áztatni
  • mazsola, vagy birsalmasajt
  • aprított dió, vagy mogyoró
  • csokireszelék
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, és hozzáadjuk a tojásokat, a megolvasztott vajat és a mézet, a feltutatott élesztőt, a citrom reszelt héját és a fahéjat is. Jól megdagasztjuk, majd lanyos helyre téve duplájára kelesztjük 20-30 perc alatt.
Ismét átgyúrjuk, majd kinyújtjuk, 3 részre vágjuk. Az egyiket megkenjük szilvalekvárral, fahéjjal megszórjuk, feltekerjük. A másodikat megszórjuk a meggyel, mazsolával, feldarabolt birsalmasajttal, ezt is feltekerjük. A megmaradt tésztára ráhintjük az aprított diót, vagy mogyorót és a csokireszeléket, ezt is felgöngyöljük.
A három rudat szépen összefonjuk. és kerek formára igazítjuk, a végeknél kissé összenyomkodjuk. Kikent kuglófsütőformába helyezzük, a tetejét lekenjük egy kevéske tejes-mézes keverékkel, megszórjuk aprított dióval, amely kissé megpirul majd a tetején. További 30 percig kelesztjük meleg helyen. Előmelegített sütőbe helyezzük, majd 190 fokon 40-45 percig sütjük.
A formából kiborítjuk, majd hűlni hagyjuk, ha már teljesen kihűlt csak akkor szeleteljük.

A több fajta töltelék miatt lesz igazán érdekes mintázatú és pikáns ízű süti különlegesség.

588982531002135
Ezt is szeretjük