Dédike karácsonyi aszaltszilvása

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dédike karácsonyi aszaltszilvása

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1/2 kg aszalt szilva
  • 6 dl víz+15 csepp konyak vagy konyakeszencia a beáztatáshoz
  • 1 Vénusz margarin
  • 3 tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 25 dkg liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 tábla étcsoki
  • 10-15 evőkanál szilvalekvár
  • 5 szem szegfűszeg mozsárban összetörve
  • 1/2 evőkanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 narancs apróra lereszelt héja+leve
  • 15 szem meggybefőtt
  • csipet só
  • 1,5 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az aszalt szilvát apróra daraboljuk, és 2 órára beáztatjuk a langyos konyakos-szódabikarbónás vízbe.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd a langymeleg Vénusz margarint a tojással, cukorral, vaníliarúd kikapart belsejével habosra keverjük, ezután hozzáadjuk az átszitált lisztet, fűszerkeveréket, gyömbért, a mozsárban összetört szegfűszeget, sütőport, csipet sót, a legkisebb lyukú reszelőn lereszelt narancs héját+levét, és illatozó masszánkat egyneművé keverjük.

A konyakos aszalt szilvákat lecsepegtetjük, és hozzákeverjük a fűszeres masszához, majd beleforgatjuk a kimagozott meggyszemeket is.

Kivajazott, lisztezett mélyebb tepsibe kb. 40-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
A kihűlés után a tésztát keresztben kettévágjuk, és megkenjük a szilvalekvárral, majd az olajba beletördeljük a étcsokikat, lassú tűzön felolvasztjuk, és az illatozó sütink tetejét bevonjuk vele.

Hideg spájzban, vagy hűtőben hagyjuk rászáradni.
Tálaláskor a süti mellé 2 gerezd narancsot, vagy mandarint is kínálhatunk, de forralt borral is kiváló.

Igazi karácsonyi illatozó nosztalgiasüti.

Ezt is szeretjük