Gőzgombóc baracklekvárral, dióval

Nyereményjáték

Nyerj szerelemsegítő nyakláncot Valentin-napra! Bevonzza életedbe az igaz szerelmet (x)

Nyerj páros belépőt Vekerdy Tamás januári előadására a Femina Klubon! (x)

Nyerd meg a Világörökségek Magyarországon című könyvet, és merülj el hazánk csodás világában! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Hódunyhával betakart mesebeli tájak, ahol mégis szikrázó a napsütés: mesefalucskákat is rejt (x)

A NASA űrhajósai és világsztárok is alávetették magukat ennek a műtétnek - Magyar találmány (x)

Szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, mégis kevesen ismerik ezt a szövődményt - Lehet tenni ellene (x)

Évente 34 ezer kisbaba hal meg ettől a betegségtől - 18 országot érint (x)

Gondtalan és felszabadult nyugdíjas éveket szeretnél? Mutatjuk, mi kell hozzá (x)

beauty and style

A tavaszi divat legfontosabb ruhadarabja a farmer után: ez lesz a blézer éve »

A copf ennyire sokoldalú is lehet: így dobd fel a frizurádat! »

5 nő 60 felett, aki tud öltözködni, és ragyogóan néz ki »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 8 személyre:

  • 30 dkg simaliszt
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 4 dkg olvasztott vaj + 3 dkg a tetejére
  • 1 ek rum
  • csipetnyi só
  • 1 csésze sűrűbb lekvár a töltéshez
  • 15 dkg cukrozott darált dió
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt kevés, langyos tejben egy csipetnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojássárgákat, a citromhéjat, a rumot, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejjel jól kidolgozzuk a tésztát.
Mikor a tészta összeállt, elválik a kezünktől is és az edény falától is, akkor beledolgozzuk a langyos olvasztott vajat.
Addig dagasztjuk, míg fényes, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor kicsit meglisztezzük a tetejét és letakarva, langyos helyen, kb. 45-50 perc alatt, duplájára kelesztjük. Ekkor óvatosan, finoman még egyszer átdolgozzuk és újra visszatesszük 25-30 percre, hogy ismét megkeljen.
Mikor másodszorra is megkelt a tészta, lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk. Az egyik felére, egyforma távolságra egy-egy kanál sűrű lekvárt teszünk, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Közepes méretű fánkszaggatóval, vagy egy pohárral kiszaggatjuk, hogy a lekvárhalmok középen legyenek. A széleit összenyomkodjuk, hogy gőzölés közben ne tudjon kiszökni a lekvár belőle. Hagyjuk 10-15 percig pihenni, de úgy, hogy ne legyen körülötte hideg, vagy huzat.
A maradék tésztát újra összegyúrjuk, de csak óvatosan, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre és ugyan így megtöltjük.

Ha van gőzpárolónk, akkor abban kb. 15-20 perc alatt meggőzöljük. Ha nincs párolónk, akkor egy nagyobb fazékban vizet forralunk, majd ráteszünk egy széles fémszűrőt és ebbe helyezzük a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Arra vigyázzunk, hogy a szűrő alja ne érjen bele a forró vízbe.
Miután elkészültek a gombócok, mindegyik tetejét megkenegetjük olvasztott vajjal, és cukrozott, darált dióval hintjük meg.

1
2
Blog.hu ajánló