Tilos a vécébe dobni, de sokan megteszik - Nemcsak dugulást okozhatnak
Durva károkat okoz néhány anyag a környezetben és a háztartásban is.

wc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vízvezetékekbe sajnos sok anyag kerül, amit még véletlenül sem szabadna beledobni, hiszen az esetleges duguláson túl komoly károkat okozhat a szűkebb háztartásban vagy akár a környezetben is.

Pontosan ezért mindenki számára fontos lenne szem előtt tartani, hogy a wc nem szemetesláda. A csatornába kerülő anyag nem tűnik el nyom nélkül, és hogy minden apró szennyezés számít.

A tampon a kukába való

Máig sokan használják a vécét a tamponok és a betétek eltüntetésére, különösen szemetesláda hiányában, és talán még ennél is többen vannak, akik helyénvaló megoldásnak gondolják a tamponok celofáncsomagolását és a betétek ragasztócsíkját egyszerűen a vécé vizébe dobni.

A vékony műanyagdarabokat meglehetősen nehéz lehúzni, összegyűlve eltömődéshez vezethetnek, és az élővizeket is szennyezik. A szennyvíztisztítók korszerű technológiája ugyan lehetővé teszi a kisebb tárgyak eltávolítását a vízből, de a vegyi úton kezelt műanyagoknak még így sem szabadna a vizekbe, illetve a szennyvíziszapba kerülniük, apró darabok visszakerülhetnek az élővízbe.

Gyógyszerek a vízben

Sok helyen lehet arról hallani, hogy a vizelettel együtt jelentős mennyiségű gyógyszermaradék, hormon is kerülhet a folyóvizekbe, ami problémát okozhat a jövőben. Ám sajnos arra is akad példa, hogy a lejárt gyógyszereket, folyékony készítményeket közvetlenül a lefolyókba és a vécékbe öntik az emberek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel a vízből még tisztítás útján sem valószínű, hogy minden gyógyszermaradvány eltűnik, az élővilágot is roncsolja a veszélyes módszer. A lejárt gyógyszereket minden patika átveszi, ahol biztosítják azok összegyűjtését és megsemmisítését is, ezért ez mindenképpen jóval kímélőbb megoldást jelent.

Káros vegyszerek

A takarító és lefolyótisztító szerek gyakran célzottan kerülnek a vécébe és a lefolyókba. Ezeket viszont csak nagyon indokolt esetben szabadna használni, például természetes módszerekkel visszafordíthatatlan dugulás esetén, hiszen sok készítménynél már a csomagoláson is feltüntetik, hogy az élővilágra fokozottan veszélyes anyagról van szó, és a vezetékeket is tönkreteheti.

Rendkívül károsak a környezetre az oldószerek, az ipari fertőtlenítőszerek, a magas sav- és klórtartalmú tisztítók, így a sósav és a hipó is. Többségük az emberre közvetlenül is veszélyes, rossz koncentrációban vagy helytelen vegyítés esetén erős mérgezést is okozhatnak. Mivel pedig a szennyvíz a tisztítás után egyenesen a folyóvizekbe kerül, jobb, ha a mérgező vegyszerek sosem kerülnek a lefolyókba.

Dugulást okoznak

A vécében számos tárgy okozhat erős dugulást. Például a következők.

Ezt is szeretjük