Így működik a vízkőmágnes: csodaszer vagy átverés?
A vízkőmágnes segítségével megszüntetheted a vízkövesedést. Vagy mégsem?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vízkő elleni harcból sohasem kerülhet ki senki győztesen, a siker csak ideig-óráig tart ki.

Azonban a gyártók állítják, a vízkőmágnes felszerelésével végleg leszámolhatsz a kellemetlen, fehér kicsapódással.

Így működik

A vízkőmentesítő készülék tulajdonképpen nem más, mint egy olyan tárgy, ami a lakás központi vízvezetékére rászerelve mágneses rezonanciát gerjeszt. Ez a nagyon erős mágneses tér és a víz kölcsönhatásba lép egymással, így az utóbbiban található ásványianyag-molekulák nem képesek kemény karbonát- és szulfátformába alakulni, vagyis nem képződik vízkő.

Ráadásul az így keletkező anyagok felépítése és mágneses töltése is változáson megy keresztül, így nem ülnek ki a vízcsövek és mosdókagyló, a zuhanyrózsa és a csaptelep felületére.

A vízkőmágnes ára gyártótól függően változik. Vannak néhány ezer forintos darabok, középkategóriás, 20 ezer forint körüli szerkezetek, de több százezer forintért is be lehet egy ilyet.

A felszerelés és az előnyök

A vízkőmágnes felszerelése rendkívül egyszerű. A két mágnest kell egymással szembeállítani, és rögzíteni a vízvezetéken. Két inches csőátmérőnél elég egy ilyen eszköz, ha viszont nagyobb a cső átmérője - és a vízfogyasztás is -, akkor érdemesebb erősebb mágneseket választani, illetve megduplázni a felszerelést.

Ez a módszer jóval környezetkímélőbb, mint a különböző vegyszerek lefolyóba engedése, de nem csak ez az előnye az eszköz felszerelésének. A mágnes semmiféle odafigyelést, karbantartást, tisztítást nem igényel, és hosszú ideig működőképes, anélkül, hogy bármiféle energia-utánpótlásra lenne szüksége.

Segítségével megelőzhető a korrózió, minek köszönhetően minden vízzel használatos eszköz - például vízforraló, mosógép, vagy éppen a bojler - élettartama jelentősen növelhető. Sőt, annak ellenére, hogy a vízmolekulák szerkezetében változást idéz elő, a víz minőségén és ízén mit sem ront.

Megosztó vélemények

Ahogyan az lenni szokott, a csodamasinának hirdetett eszközök mindig kétségeket keltenek az emberekben, mert túl sok dolgot tudnak egyszerre. A fórumokon egyértelműen elutasítóak a vélemények vízkőmágnes hatékonyságáról.

Így spórolj a vízfogyasztáson!

A vízfogyasztás nem olcsó. Ha szeretnél te is spórolni rajta, próbáld ki a legjobb trükköket!

Van, aki szerint néhány KHZ-es mágneses mező nem csinál a vízzel semmit, és pont annyira hatásos, mint a szintén átverésnek kikiáltott fogyasztáscsökkentő mágnes. Mások szerint érdemes hanyagolni a ketyerét, mert réz vízcsövek esetében például a réz beleoldódik a vízbe - nagyon lassan -, amennyiben nincs egy kevés vízkő a csöveken.

A hasonló készülékeken elvégzett kísérletek eredményei máig nem egyértelműek, pro és kontra is számos tanulmány létezik. A tapasztalatok alapján azonban egy ilyen szerkezet kismértékben mindenképpen csökkenti a lerakódás mennyiségét, remélhetőleg azonban a jövőben ennél egyértelműbb bizonyítékok is megszületnek majd arra vonatkozóan, érdemes-e beszerezni, vagy sem.

Te mit gondolsz? A vízkőmágnes csodaszer vagy csak szemfényvesztés?

Ezt is szeretjük