Vízkő, makacs zsír és beszáradt foltok ellen jó, és fillérekbe kerül: mi az?

A mosószóda egy méltatlanul a feledés homályába veszett csodaszer. Megmutatjuk, mire használhatod!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltokban annyiféle tisztítószer kapható, hogy a színes csomagolások és harsogó reklámszövegek között igazi művészetnek számít kiigazodni.

Nem csoda, ha a hivalkodó dobozok között szinte észre sem veszel egy papírcsomagolásos, pár száz forintos tisztítószert a polcok alján, főleg, hogy még hangzatos márkaneve sincs, egyszerűen mosószódának hívják. Pedig érdemes megkeresni.

Környezet- és pénztárcabarát

A mosószóda átlátszó zacskója vagy barna papírcsomagolása egyszerű, fehér port rejt, ami azonban remekül oldódik a vízben, ráadásul teljesen lebomlik, így a csatornákból a folyókba kerülve nem károsítja az élővizet.

Vízlágyító hatásának köszönhetően nemcsak a mosógépedet védi meg a vízkőlerakódástól, meghosszabbítva az élettartamát, de a foltokat is könnyebben eltávolítja, hiszen köztudott, hogy a tisztítószerek lágy vízben könnyebben fejtik ki a hatásukat.

A mosószóda oldja a zsírt, az izzadságfoltokat is magába szívja, a tintát, a vörösbort, a gyümölcs- vagy szószfoltokat ugyancsak eltávolíthatod vele, de a háztartás számos más területén is használhatod.

Mivel a mosószóda nagyon jól oldódik, könnyen öblíthető, és még kézi mosás esetén sem marad a ruhákban. Ez különösen az érzékeny bőrűek számára jó hír, akiknél a mosópormaradék irritációt vagy pörsenéseket okoz - a mosószódával ez a probléma is megszüntethető.

Mire használhatod?

Nagyanyáink még nem őrizgettek több tucat tisztítószert a szekrényekben, csak az olyan folttisztítókat szerették, amelyeket sokoldalúan fel lehetett használni. Nem véletlenül élte ekkor fénykorát a mosószóda, amit a lakás szinte minden helyiségében bevethetsz. Megmutatjuk, hogyan.

Mosáshoz

Mivel fehérítő hatása is van, a mosószódát ne használd színes ruhákhoz, fehérekhez azonban annál bátrabban: nemcsak remekül tisztít, de a sárgaságot is megszünteti. Egyszerűen tegyél két-három evőkanállal a mosószer-adagolóba, majd indítsd el a programot. A mosószóda használata semmivel sem bonyolultabb, mint a modern mosóporoké.

Áztatáshoz

Makacsabb foltok eltávolításához áztatásra lehet szükség. A mosószódából ekkor is elegendő egy egészen kis mennyiség, akár egy teáskanálnyi is. Oldd fel meleg vízben, majd áztasd benne egy órán át a ruhát. Ezután a legmakacsabb folt is eltávolítható, akár alacsony hőmérsékletű, 40 fokos mosással is.

Mosogatáshoz

Nem irritálja a kezet, és jóval olcsóbb, mint a mosogatószerek. A mosószóda leginkább a zsíros edények tisztításában verhetetlen. Oldj fel a mosogatóvízben két teáskanálnyi mosószódát, áztasd bele az edényeket, majd súrold át őket - a zsír fellazul, és nyom nélkül eltűnik. Az üvegedényeket a mosószódás tisztítás után öblítsd el ecettel, különben foltosra száradnak, alumíniumedényeken pedig ne használd a szódát, mert foltot hagy.

Tűzhelytisztításhoz

Teljesen természetes és nagyon erős zsíroldószert kapsz, ha egy evőkanál mosószódát elkeversz egy kevés ecettel. A tömény szóda a legmakacsabb zsírfoltokat is fellazítja, és sütőtisztításban is verhetetlen.

Csempemosásra

Mivel finom súroló hatása van, és a vízkövet is oldja, a filléres csodaszert a fürdőszobában is bátran használhatod. Egy evőkanálnyi mennyiséget oldj fel öt liter kézmeleg vízben, majd ezzel súrold át a csempéket és a szanitereket.

Szagtalanításra

A mosószóda a szagokat is megköti, ezért a szekrényekben vagy a hűtőszekrényben is hasznát veszed. Töltsd egy papírborítékba, majd tedd oda, ahol meg akarod szüntetni az állott levegőt vagy az ételszagot. Időnként rázogasd meg a papírtasakot - ha úgy érzed, elnehezült, akkor a szóda telítődött, és ideje kicserélni.

WC-tisztításra

A mosószódának enyhe fertőtlenítő hatása is van, amit szintén érdemes kihasználni. Igazi nagyágyú például, ha a WC tisztításáról van szó, hiszen a vízkőről, a szagokról és a baktériumokról egyszerre gondoskodik. A legegyszerűbben úgy tudod használni, ha egy szórófejes flakonba fél liter forró vizet és nagyjából három evőkanálnyi mosószódát töltesz, majd ezzel spricceled körbe a kagylót. A nagyobb hatékonyság kedvéért még egy csepp teafa- vagy citromolajat is adhatsz a keverékhez.

Általános fertőtlenítéshez

Kisebb tárgyak megtisztításához, fényezéséhez, fertőtlenítéséhez szintén ideális választás a mosószóda, különösen, ha olyan területről van szó, amivel a gyerekek is kapcsolatba lépnek. Ha egy evőkanálnyi mosószódát adsz a felmosóvízhez, nem csak könnyebben távolíthatod el a zsíros foltokat a linóleumról vagy a járólapról, de a padló fertőtlenítéséről is gondoskodsz.

Hol kapható?

Mosószódát háztartási boltokban, vegyiáruboltokban, nagyobb áruházakban is kaphatsz, de szinte minden drogériában is megtalálható. Ha neked úgy kényelmesebb, internetről is rendelhetsz a tisztítószerből, itt talán még a bolti árnál is olcsóbban juthatsz hozzá, körülbelül 300 forintért vásárolhatod meg az egy kilogrammos kiszerelést.

Te szoktad valami másra is használni a mosószódát?

Ezt is szeretjük