Vízkő, makacs zsír és beszáradt foltok ellen jó, és fillérekbe kerül: mi az?

A mosószóda egy méltatlanul a feledés homályába veszett csodaszer. Megmutatjuk, mire használhatod!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A boltokban annyiféle tisztítószer kapható, hogy a színes csomagolások és harsogó reklámszövegek között igazi művészetnek számít kiigazodni.

Nem csoda, ha a hivalkodó dobozok között szinte észre sem veszel egy papírcsomagolásos, pár száz forintos tisztítószert a polcok alján, főleg, hogy még hangzatos márkaneve sincs, egyszerűen mosószódának hívják. Pedig érdemes megkeresni.

Környezet- és pénztárcabarát

A mosószóda átlátszó zacskója vagy barna papírcsomagolása egyszerű, fehér port rejt, ami azonban remekül oldódik a vízben, ráadásul teljesen lebomlik, így a csatornákból a folyókba kerülve nem károsítja az élővizet.

Vízlágyító hatásának köszönhetően nemcsak a mosógépedet védi meg a vízkőlerakódástól, meghosszabbítva az élettartamát, de a foltokat is könnyebben eltávolítja, hiszen köztudott, hogy a tisztítószerek lágy vízben könnyebben fejtik ki a hatásukat.

A mosószóda oldja a zsírt, az izzadságfoltokat is magába szívja, a tintát, a vörösbort, a gyümölcs- vagy szószfoltokat ugyancsak eltávolíthatod vele, de a háztartás számos más területén is használhatod.

Mivel a mosószóda nagyon jól oldódik, könnyen öblíthető, és még kézi mosás esetén sem marad a ruhákban. Ez különösen az érzékeny bőrűek számára jó hír, akiknél a mosópormaradék irritációt vagy pörsenéseket okoz - a mosószódával ez a probléma is megszüntethető.

Mire használhatod?

Nagyanyáink még nem őrizgettek több tucat tisztítószert a szekrényekben, csak az olyan folttisztítókat szerették, amelyeket sokoldalúan fel lehetett használni. Nem véletlenül élte ekkor fénykorát a mosószóda, amit a lakás szinte minden helyiségében bevethetsz. Megmutatjuk, hogyan.

Mosáshoz

Mivel fehérítő hatása is van, a mosószódát ne használd színes ruhákhoz, fehérekhez azonban annál bátrabban: nemcsak remekül tisztít, de a sárgaságot is megszünteti. Egyszerűen tegyél két-három evőkanállal a mosószer-adagolóba, majd indítsd el a programot. A mosószóda használata semmivel sem bonyolultabb, mint a modern mosóporoké.

Áztatáshoz

Makacsabb foltok eltávolításához áztatásra lehet szükség. A mosószódából ekkor is elegendő egy egészen kis mennyiség, akár egy teáskanálnyi is. Oldd fel meleg vízben, majd áztasd benne egy órán át a ruhát. Ezután a legmakacsabb folt is eltávolítható, akár alacsony hőmérsékletű, 40 fokos mosással is.

Mosogatáshoz

Nem irritálja a kezet, és jóval olcsóbb, mint a mosogatószerek. A mosószóda leginkább a zsíros edények tisztításában verhetetlen. Oldj fel a mosogatóvízben két teáskanálnyi mosószódát, áztasd bele az edényeket, majd súrold át őket - a zsír fellazul, és nyom nélkül eltűnik. Az üvegedényeket a mosószódás tisztítás után öblítsd el ecettel, különben foltosra száradnak, alumíniumedényeken pedig ne használd a szódát, mert foltot hagy.

Tűzhelytisztításhoz

Teljesen természetes és nagyon erős zsíroldószert kapsz, ha egy evőkanál mosószódát elkeversz egy kevés ecettel. A tömény szóda a legmakacsabb zsírfoltokat is fellazítja, és sütőtisztításban is verhetetlen.

Csempemosásra

Mivel finom súroló hatása van, és a vízkövet is oldja, a filléres csodaszert a fürdőszobában is bátran használhatod. Egy evőkanálnyi mennyiséget oldj fel öt liter kézmeleg vízben, majd ezzel súrold át a csempéket és a szanitereket.

Szagtalanításra

A mosószóda a szagokat is megköti, ezért a szekrényekben vagy a hűtőszekrényben is hasznát veszed. Töltsd egy papírborítékba, majd tedd oda, ahol meg akarod szüntetni az állott levegőt vagy az ételszagot. Időnként rázogasd meg a papírtasakot - ha úgy érzed, elnehezült, akkor a szóda telítődött, és ideje kicserélni.

WC-tisztításra

A mosószódának enyhe fertőtlenítő hatása is van, amit szintén érdemes kihasználni. Igazi nagyágyú például, ha a WC tisztításáról van szó, hiszen a vízkőről, a szagokról és a baktériumokról egyszerre gondoskodik. A legegyszerűbben úgy tudod használni, ha egy szórófejes flakonba fél liter forró vizet és nagyjából három evőkanálnyi mosószódát töltesz, majd ezzel spricceled körbe a kagylót. A nagyobb hatékonyság kedvéért még egy csepp teafa- vagy citromolajat is adhatsz a keverékhez.

Általános fertőtlenítéshez

Kisebb tárgyak megtisztításához, fényezéséhez, fertőtlenítéséhez szintén ideális választás a mosószóda, különösen, ha olyan területről van szó, amivel a gyerekek is kapcsolatba lépnek. Ha egy evőkanálnyi mosószódát adsz a felmosóvízhez, nem csak könnyebben távolíthatod el a zsíros foltokat a linóleumról vagy a járólapról, de a padló fertőtlenítéséről is gondoskodsz.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hol kapható?

Mosószódát háztartási boltokban, vegyiáruboltokban, nagyobb áruházakban is kaphatsz, de szinte minden drogériában is megtalálható. Ha neked úgy kényelmesebb, internetről is rendelhetsz a tisztítószerből, itt talán még a bolti árnál is olcsóbban juthatsz hozzá, körülbelül 300 forintért vásárolhatod meg az egy kilogrammos kiszerelést.

Te szoktad valami másra is használni a mosószódát?

Ezt is szeretjük