Milyen a megfelelő fényszint a lakásban? Nem mindegy, milyen erősségű a villanykörte

Mi az a lumen, és hogyan kell vele számolni? Megmutatjuk.

vilagitas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mit jelent az, hogy megfelelő fénymennyiség? Ez egy nehéz kérdés, amit sok szempontból meg lehet vizsgálni, de mutatunk egy egyszerű számítást, amivel könnyű megbecsülni, milyen izzókat szerezz be a nappaliba, hogy ne kelljen többet hunyorogni.

Egy jól megvilágított szoba ugyanis tágasabbnak látszik. A fényekkel optikailag lehet nyújtani vagy összenyomni a tereket, de fizikailag is szüksége van az embernek a világosságra, például az olvasáshoz, az ételek élvezetéhez vagy a szépítkezéshez.

Mennyi az elég fény?

Ahhoz, hogy a kérdésre tudjunk felelni, először tisztában kell lennünk az alapvető fogalmakkal. Lumennek nevezzük a fényesség mértékegységét, ez nem azonos a wattal. A watt nem a fényességet méri, hanem azt, hogy mennyi áramot fogyaszt az izzó ahhoz, hogy elérje a maximális fényességét. Minden fényforrásnak - legyen az LED, neon, halogén vagy bármi más - különböző a lumen per watt aránya. Egy szoba megvilágításának kiszámításához a lument érdemes alapul venni.

vilagitas-feny

A viszonyítás kedvéért: egy átlagos, hagyományos, 100 wattos izzó nagyjából 1500-1600 lumen fényerővel égett, ugyanennek a fényerőnek az eléréséhez 16-18 wattos LED, 72 wattos halogén és 23 wattos kompakt fénycsöves izzóra van szükség.

Ahhoz, hogy kiszámolhassuk, hány izzóra van szükség egy szobában, először azt kell kiszámolni, hány négyzetméteres a terület, azután azt, hogy mekkora fényigényre van szüksége a helyiségnek. Ehhez a következő szorzókat kell alkalmazni.

  • Előszoba - 50-100
  • Nappali, háló - 100-200
  • Étkező - 300-400
  • Konyha - 400-800
  • Fürdő - 700-800

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezután a szoba négyzetméterszámát meg kell szorozni a fenti számmal, így jön ki a szükséges lumen mennyisége. Például, ha egy 24 négyzetméteres nappalit szeretnél bevilágítani, ahhoz 24x200, vagyis 4800 lumenre lesz szükséged, egy 9 négyzetméteres fürdőt pedig 6200-7200 lumennel lehet jól bevilágítani.

Ez a fénymennyiség természetesen jöhet több izzóból is, azonban a kiemelten fényes részeit a szobának - mint amilyen, mondjuk, egy olvasósarok külön lámpával - nem érdemes beleszámolni a teljes szükséges fénymennyiségbe.

Elektromos problémák a lakásban

A fényforrások, mivel árammal működnek, számos elektromos gondot okozhatnak, akár zárlathoz is vezethet egy hibás izzó, de van, amikor a zárlatot sokkal komolyabb áramrendszerbeli problémák okozzák. Ezek a jelei annak, hogy szerelőt érdemes hívni.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük