Jelenleg ez a világ legdrágább háza: szerinted megér ennyit?

Vannak, akik elképesztőnek, mások felháborítónak tartják a világ legdrágább lakóépületét.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Forbes magazin évente elkészíti a világ legdrágább lakóingatlanainak listáját, melynek első helyezettje idén sem okozott nagy meglepetést: az Indiában, Mumbaiban magasodó Antilia még ma is a világ legtöbbe kerülő házát jelenti.

Az Antilia kivilágítva
Sokakból indulatot váltott ki

Az épület értéke valahol egy- és kétmilliárd amerikai dollár között mozog, tulajdonosa pedig Mukesh Ambani indiai üzletember, akinek a vagyona 21,5 milliárd dollárra becsülhető.

Máig a legdrágább lakóépület

Az Arisztotelész által leírt, mitikus és hatalmas, atlanti-óceáni sziget után elnevezett épület az óceánra néz, emellett több mint 4500 négyzetmétert bocsát lakói rendelkezésére Mumbai leggazdagabb negyedében.

Az épületbe Ambani feleségével és három gyermekével együtt költözött be, a házban dolgozó személyzethez azonban hatszáz fő tartozik, és a lakók rendelkezésére álló emeletek száma sem kevesebb 27-nél. Mivel azonban több emelet is dupla magasságú, a szakértők szerint az épület magassága valójában közel 40 emeletnek felel meg.

A család lakosztályai a felső részen foglalnak helyet, mivel közel akartak lenni a napfényhez, az alattuk lévő emeleteken azonban a színházteremtől az egészségügyi ellátó szinten át a bálteremig és a templomig minden megtalálható. Spa és számos zöldterület, függőkert is helyet kapott az épület területén, a tetőn három helikopter-leszállóhely található, a felszín alatt pedig további hat emelet az autóknak.

A chicagói építészek által megtervezett, valamint ausztráliai kivitelezők által felépített épület ráadásul akár egy nyolcas erősségű földrengést is kibírna.

7 magyar hely, ahová előszeretettel költöznek a gazdagok - Képek!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sokan felháborítónak tartják

Méretei és költségei miatt sok indiai büszke az épületre, és a jövő útjának vélik azt, míg mások igencsak felháborítónak tartanak hasonló házat felépíteni egy olyan városban, mely a világ csaknem legrosszabb körülményeivel rendelkező nyomornegyedeit tudja magáénak. A korrupciós botrányairól is elhíresült épületről voltak, akik úgy írtak, tökéletes példája annak, hogy a gazdag indiaiak a legkisebb empátiával sem viseltetnek a szegények iránt, megépítése pedig szégyen egy olyan országban, mely a világ öt éven aluli, alultáplált gyermekeinek 42%-át tudja magáénak.

Utóbbi véleményt osztja többek között Dipankar Gupta, az újdelhi Jawaharlal Nehru Egyetem szociológusa is, aki szerint az ilyenfajta gazdagság elérése a legtöbb indiai számára teljes mértékben elképzelhetetlen, így ahelyett, hogy motiválná őket, csak még inkább elkeseríti.

Képek: 4.bp.blogspot.com.

Ezt is szeretjük