Vigyázz! Idegrendszeri károsodást okozhat a rovarriasztó!
Így használd biztonságosan
A DEET nevű szer valóban távol tartja a szúnyogokat, de légy vele óvatos.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár a szabadban töltött esték és a kirándulások ideje, a rovaroknak pedig a nagy lakmározásoké.

A boltok polcain ilyenkor egymást érik a különböző rovarriasztó szerek, amelyeket magadra permetezve, illetve a lakásban elhelyezve távol tarthatod a vérszívókat, ám nem szabad elfelejtened, hogy vegyszerrel van dolgod, vagyis egészséged megőrzése érdekében elengedhetetlen a körültekintő, óvatos használat.

Bőrkiütés, émelygés, kóma

A rovarűzők leggyakoribb hatóanyaga egy dietil-toluamid nevű anyag, amely sokszor DEET néven szerepel az összetevők között.

Maga a szer nem különösebben mérgező, azonban ha lenyeled vagy nagyobb mennyiséget juttatsz a bőrödre, bőrkiütés, émelygés, esetleg görcsök is jelentkezhetnek.

Ha kisgyermekek huzamosabb ideig és nagy mennyiségű DEET-nek vannak kitéve, akkor szélsőséges esetekben idegkárosodás, kóma, sőt, akár halál is felléphet.

Bár az ilyen súlyos szövődményekhez különösen nagy mennyiségű rovarirtó helytelen használata szükséges, ezek az esetek is azt bizonyítják, hogy jobb, ha betartod a biztonsági előírásokat, és nem fújkálod felelőtlenül a rovarűző spray-t - azaz körültekintően alkalmazod az asztali vagy konnektorba dugható rovarriasztó szereket.

Fő a biztonság

A DEET valóban képes távol tartani a szúnyogokat, kullancsokat és legyeket, ezért ha hatásos rovarriasztót keresel, válassz dietil-toluamid-tartalmú terméket. A saját magad és családod biztonsága érdekben azonban nem árt betartani néhány szabályt.

Vásárláskor mindig ellenőrizd a rovarriasztóban található DEET-tartalmat. Vannak hígított változatok, melyek alig 5%-ot tartalmaznak a hatóanyagból, de vannak 100%-ban DEET-t tartalmazó készítmények is. A 10-30%-nyi DEET-t tartalmazó szerek már hatásosak, ennél magasabb koncentrációjú készítményt ne vásárolj, mert fölöslegesen teszed ki magadat a vegyszerrel való érintkezésnek.

Kétévesnél kisebb gyerekek közvetlen környezetében egyáltalán ne használj rovarriasztót, ötéves kor alatt pedig kifejezetten gyermekek számára készült szereket alkalmazz - ezeknek általában 10% alatt van a DEET-tartalma.

A rovarriasztó spray-k hatása legalább egy órán át kitart, de bizonyos típusok ennél jóval tovább is bírják - ellenőrizd a hatóidőt a csomagoláson, és a kelleténél többször ne fújd be magad. Használatkor lehetőleg csak a ruhádat, és ne a bőrödet fújd be - ha mégis szükség van a tested bepermetezésére is, kenj a spray alá napvédő krémet, így csökkentheted a felszívódó DEET mennyiségét.

A DEET-tartalmú rovarriasztó gyertyákat ne tedd ételek közelébe, például grillezéskor. Soha ne használj egyszerre többféle rovarriasztó készítményt, mert a keveredő hatóanyagok felerősíthetik a DEET mérgező tulajdonságait.

Az asztali vagy konnektorba dugható rovarriasztók betétlapjait mindig légmentesen elzárva tartsd, olyan helyen, ahol a gyerekek nem férhetnek hozzájuk, a lapok cseréje után pedig alaposan moss kezet. Ha valamelyik lapocskának megsérült a csomagolása, vagy azonnal használd fel, vagy dobd ki, de semmiképpen ne őrizgesd. Azokat a ruhákat, amelyek rovarriasztóval érintkeztek, használat után azonnal, a többi szennyestől elkülönítve mosd ki.

Az előírások betartásával a DEET-tartalmú rovarriasztók is biztonsággal alkalmazhatóak, de ha a családban kisgyerek van, vagy egyáltalán nem szeretnéd kitenni magad a vegyszer okozta kockázatoknak, kattints ide, és ismerd meg az öt leghatékonyabb, ártalmatlan és természetes rovarriasztót.

Ezt is szeretjük