A 10 legveszélyesebb anyag a lakásban

Azzal, hogy rendszeresen a mesterséges tisztítószereket választod, önmagadat mérgezed. Ismerd meg a 10 legveszélyesebb anyagot!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tisztítószerek, építőanyagok és rovarirtók gyártói általában termékeik előnyeit hangsúlyozzák, és csak apró betűkkel írnak az esetleges káros mellékhatásokról.

A légfrissítőkben naftalin van, amely rákkeltő lehet, az ammóniatartalmú tisztítószerek irritálhatják a légutakat, más tisztítószerekben pedig az állítólag az idegsejtekre veszélyes butil-glikol fordul elő.

És ez csak néhány példa arra, milyen veszélyes anyagok találhatóak a lakásban. Ismerd meg a leggyakrabban előfordulókat és káros hatásaikat!

Ártalmas anyagok a háztartási szerekben

Mielőtt bármilyen tisztító- vagy háztartási szert megvennél, tanulmányozd át a termékek csomagolásán található címkéket, és az egészséged érdekében lehetőleg ne vedd meg azokat, amelyekben a következő vegyületek közül bármelyik is megtalálható.

Krezol, fenol, glikolok

A fenolok általában mérgező hatású vegyületek, olyan sejtmérgek, amelyek kicsapják a fehérjéket. Éppen ez az a tulajdonságuk, amely miatt előszeretettel alkalmazzák őket különböző tisztítószerekben, a gombák és a baktériumok ellen ugyanis kifejezetten hatásosak. A krezol a fenolok közé tartozik, és elsősorban fertőtlenítő hatása miatt kedvelik.
Az alkoholok közé tartozó glikolokat fagyálló folyadékokban és háztartási tisztítószerekben használják előszeretettel, jó tudni azonban, hogy bőr- és nyálkahártya-izgató hatásúak, és szemirritációt is okozhatnak.

Triklór-etilén, perklór-etilén, sósav és hidrogén-fluorid

A halogénezett szénhidrogének közé tartozó szerves vegyület, a triklór-etilén az etilén klórtartalmú származéka. Színtelen és jellegzetes szagú folyadék, amely hatékony oldószer hírében áll. Igen veszélyes anyag, amely kis mennyiségben altató hatású, nagyobb mennyiségben pedig akár mérgezést is okozhat, amit émelygés, hányás kísér.

A perklóretilén, amit oldószerként a ruhatisztítók is használnak, hasonlóan veszélyes, ahogy az a sósav és a hidrogén-fluorid is. Előbbi belélegezve mérgezést okozhat, a bőrre kerülve pedig komoly égési sérüléseket. Utóbbi károsítja a tüdőt, valamint szívritmuszavarokat és szívrohamot is okozhat.

Formaldehid, naftalin, paradiklórbenzol

A formaldehid vizes oldata a baktériumok és gombák többségét, beleértve a spórákat is, elpusztítja, ezért gyakran megtalálható a tisztítószerekben. Érdemes azonban vigyázni vele: nemcsak erős bőrszárító hatású, de mérgező, sőt, rákkeltő is. Szemirritációt, a nyálkahártyák égető érzését, fulladást, valamint fejfájást okozhat.
A vegyipari és kozmetikai termékek esetében is előforduló naftalin szintén veszélyes anyag. Mérgezésre utalhat a rossz közérzet, az étvágytalanság, a fejfájás, a fáradékonyság, továbbá a fokozatos látásromlás. A tüneteket tanácsos komolyan venni, hiszen a naftalin jelentős mértékben károsíthatja a májat. Hasonlóan veszélyes a rovarirtószerekben és légfrissítőkben található paradiklórbenzol, amely bizonyítottan rákkeltő hatású.

Mérgezés helyett: természetes és veszélytelen szerek

A különféle vegyszereket számos - kevésbé ártalmas - anyaggal kiválthatod. Használatukkal egyrészt kisebb mértékű vegyi szennyeződésnek teszed ki a lakásod, másrészt pénzt is megtakaríthatsz.
A sütőpor például minden háztartásban megtalálható. A közvélekedéssel ellentétben azonban nemcsak sütésre használható, hanem kíméletes súrolószer, és fehérítő hatása is van. Segítségével még a háziállatok szaga is eltüntethető a szőnyegből. A növényi illatanyagok koncentrátumai természetes légfrissítőként használhatóak, és a házi tisztítószereknek is kellemes illatot adnak.

A kőolajalapú tisztítószerek jó alternatívája a növényiolaj-alapú folyékony szappan, amely biológiailag lebomló, ráadásul az egészségedre nézve sem veszélyes. Hasonlóan jó megoldás az erős savak helyett az ecet, amely kiválóan alkalmas a baktériumok elpusztítására, a zsír feloldására és a vízkő eltávolítására.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez utóbbi szennyeződésekkel szemben a mosószóda is hatásos, ráadásul még a környezetet sem szennyezi.

Cikkünk az Elhallgatott tanácsok című könyv alapján készült.

Szinte mindenkivel előfordul, hogy félretájékoztatják, és anyagi veszteség éri. A Reader's Digest feltárta, és ebben a könyvben megosztja veled azokat a féltve őrzött szakmai titkokat, amelyek segítségével egészségesebben élhetsz, előnyökre tehetsz szert a munkahelyeden, és jelentős mennyiségű pénzt, valamint időt takaríthatsz meg. A könyv 1500 ritkán emlegetett módszert tartalmaz kiváló szakértőktől és igazi bennfentesektől, melyekkel megkönnyítheted a hétköznapjaidat, és amelyek segítségével valóban jó döntéseket hozhatsz.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük