Forró vagy hideg vízbe kell áztatni a vérfoltos ruhát? Hamar el fog tűnni a jó technikával
A csúnya vérfoltot is eltünteti néhány bevált praktika, amit még a baj előtt érdemes megtanulnod.

mosas-szennyes-mosogep
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sajnos mindenkivel előfordul, hogy egy-egy kimoshatatlan folt miatt a kedvenc ruhadarabja használhatatlanná válik. A vérfoltok a legmakacsabb szennyeződések közé tartoznak, hiszen hamar beleszáradnak a ruhába, amit aztán szinte lehetetlen nyomtalanul eltüntetni.

Ha tehát megtörténik a baleset, nagyon fontos azonnal vagy legalábbis minél hamarabb cselekedni, és beáztatni az anyagot. Ha ismered a bevált trükköket, akár meg is mentheted a ruhát.

Hideg vízbe áztass!

A frissen beszennyeződött anyagot hideg vagy langyos vízbe kell áztatni. A túl forró vízzel óvatosan kell bánni, mert könnyen az ellenkező hatást lehet vele elérni, így a folt még jobban a ruhába ivódhat, különösen az érzékenyebb anyagoknál. A sérülékeny darabokat a legjobb langyos, sós vízbe áztatni picit, és nem dörzsölni.

Ha a vérfolt már régebben került a ruhára, és kissé meg is száradt, erősebb áztatóvízre lehet szükség. Ilyenkor segíthet, ha néhány evőkanál szalmiákszeszt kézmeleg vízzel vegyítesz. Ha a folt kioldódott, már be lehet dobni a szokásos mosószerrel együtt a mosógépbe is.

Száraz vérfolt eltávolítása

A száraz foltokat már nagyon nehéz eltüntetni az anyagból. Két lehetőség viszont még mindig maradt. Az egyik nagyon erős tisztítószer az epeszappan, ami akár drogériákban is kapható. 

A bizarr szer erejét a marhaepéből származó enzimek, a sav és a só adja. Zsíroldó hatása mellett a legmakacsabb, beszáradt foltokat is eltünteti, elég csak alaposan bedörzsölni vele a kritikus területet, majd kimosni a szokásos mosóprogrammal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik lehetőség a keményítő alkalmazása. A port egy pici vízzel pépes masszává kell keverni, majd felkenni a foltra, kicsit bedörzsölni, és hagyni, hogy megszáradjon az anyag. Ha a száraz port puha szőrű kefével áttörlöd, már sokkal kevésbé fog látszani a szennyeződés. Addig ismételheted, amíg el nem tűnik teljesen, majd a szokásos programra tedd be a mosógépbe. 

Ha a vérfolt a kárpitozott bútorra, kanapéra vagy a szőnyegre került, amit nem lehet egyszerűen beáztatni, egy langyos, sós vízzel átitatott szivaccsal vidd fel a problémás területre a port. Az eleggyel kicsit átdörzsölve máris könnyebben eltűnik a szennyeződés.

Ezt is szeretjük