Ilyen gyakran kellene kimosni a farmert: a tudomány megadja a választ
Sokan sokfélét javasolnak, most kiderül, hogyan vélekednek a szakértők.

ilyen gyakran kell kimosni a farmert
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idővel a farmernadrág elveszíti formáját, a színe kifakulhat, kopni kezd, és el is vékonyodhat. Természetes, hogy szeretnéd minél tovább viselni, de vajon ez összefügg a mosás gyakoriságával?

Számos jó tanács kering az interneten arról, milyen gyakran kellene kimosni a farmert: egyes elméletek szerint négy-öt viselés után már indokolt lehet a tisztítás, míg Chip Bergh, a Levi's farmermárka vezérigazgatója teljesen indokolatlannak és feleslegesnek tartja mosógépbe tenni a ruhát. Az igazság bizonyára valahol a kettő között van.

Miről árulkodnak a szagok?

Chip Bergh a Business Insider magazinban beszél arról a nézetéről, miszerint a farmernadrág mosása előtt mindössze egyetlen dolgot kell figyelni. Pontosabban szagolni. Merthogy az anyag akkor érett meg a tisztításra, ha az illata már nem éppen kellemes. Sem előbb, sem később. Magyarán két mosás között eltelhet két, de akár hat hónap is.

A vezérigazgató elsősorban környezetvédelmi szempontból döntött a gyakori mosás nélkülözése mellett, ugyanakkor meggyőződése, lehet egy farmer bármilyen minőségi, a mosóporozás a legdrágább anyagot is kikezdheti. Bergh a LinkedIn-profilján bővebben is kifejti, mennyi vizet pocsékolhat az, aki megrögzötten mossa a farmerét.

- Ha két éven keresztül, hetente egyszer farmert mosunk, azzal durván 3500 liter vizet elpazarolunk. Eszerint az amerikaiak éves átlag vízfogyasztásának a felét - 1600 liter - a farmermosás teszi ki. Ez 6700 pohár víznek felel meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jogos a kérdés, mi történik, ha a nadrág idő előtt foltos lesz? Berg ilyenkor kézzel próbálja meg kiszedni a pecsétet, bár beismerte, ez nem mindig elég. Ettől függetlenül úgy véli, a farmer nem egy kényes anyag, ezért nem is kell úgy kezelni.

Mosás helyett jegeld!

Ahogy többnyire minden máson, úgy a farmernadrágon is nyomot hagy a viselés: már egy használattól megtelepedhetnek rajta a különféle apró, szabad szemmel nem látható mikroorganizmusok, vagyis a baktériumok és gombák. Ennek kiküszöbölésére sokan ideálisnak gondolják betenni a nadrágot a fagyasztóba.

Chip Bergh szerint viszont ez a módszer nem pusztítja el a kórokozókat, melyektől egyébként felesleges tartani, ugyanis nem okoznak visszafordíthatatlan károkat a szervezetben. Ha viselés után vállfára rakod, és a fürdőszobában felakasztod a farmert, ezzel mintegy kigőzölheted belőle a bacikat.

Tippek farmermosáshoz

Ha úgy döntesz, a fentiek ellenére nem szívesen várnál több hónapot két mosás között, segíthetnek az alábbi tippek.

  • Az anyagot mindig fordítsd ki, hogy ezzel is kíméld!
  • Hideg vízzel mosd, így tovább megőrizheti színét.
  • Ne tedd a szárítóba, mert ettől könnyebben kinyúlhat.
Ezt is szeretjük