5 hiba vasalás közben: nem mindegy, milyen sorrendben végzed a simítást
Sokan nem gondolják, de még az is tönkreteszi a vasalót, ha vízzel együtt rakják el.

vasalas-konnyu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vasalás sokak számára nem tartozik a kedvelt házimunkák közé, hiszen időigényes feladat, amellett pedig, hogy a ruhák anyagára nagyon oda kell figyelni, számos más hibát lehet ejteni, ami tovább nehezíti a munkát.

Manapság sok bevált trükk létezik arra az esetre, ha az ember egyszer-egyszer kénytelen kihagyni a vasalást, akár egyszerű háztartási ecettel, akár egy hajszárító bevetésével megszüntethetők a gyűrődések. A legszebb végeredmény érdekében mégis egy tiszta, jól működő vasaló szükséges.

Túl száraz ruhák

Az egyik leggyakoribb hiba, ha a vasalt anyagok túl szárazak, ez ugyanis lelassítja a munkát, és némiképp a szövetet is károsítja. A gőzfunkciót éppen erre találták ki, érdemes használni: sokkal könnyebben halad az anyagon a vasaló, és hamarabb eltűnnek a ráncok még az elérhetetlenebb helyeken is.

Ha a vasalón esetleg nincs gőzölő funkció, egy permetezős flakon is bevethető erre a célra, ennek híján pedig akár egy enyhén megnedvesített ruhát is lehet az anyagra teríteni, majd ezen keresztül átsimítgatni azt.

Rossz a ruhák sorrendje

A vasalók általában gyorsabban felmelegszenek, és hosszabb ideig hűlnek, ezért alapszabály, hogy a legalacsonyabb hőmérsékletet igénylő anyaggal, így a kényes poliészterrel vagy a selyemmel kell kezdeni, hogy aztán ne kelljen sokáig várni a talp kihűlésére. De a biztonságos művelethez még ilyenkor is jobb vasalókendőt használni.

A magasabb hőmérsékleten a strapabíróbb vászon- és pamutruhákat lehet vasalni. Ezzel kockáztatja legkevésbé az ember az anyagot. Ha a ruhaanyag keverékből készült, a legfinomabb, legérzékenyebb összetevőt kell alapul venni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rossz sorrend a simításban

Egy-egy ruhanemű esetében sem mindegy a sorrend, ezt jobb egységes módszer szerint végezni, hogy a lehető leglendületesebben, már rutinból csinálja az ember. Ingeknél például könnyebb a munka, ha a vasalás a gallérral kezdődik, ezt követi a mandzsetta, az ingujj, az ing elülső, gombos része, majd a hát-, végül a vállrész. Így biztosan nem kell kétszer kivasalni az egyes részeket.

Vízzel együtt eltett vasaló

Amikor a ruhák elfogytak, még nincs vége a munkának. A vasaló víztartályát a kihűlés után mindig ki kell üríteni, különösen akkor, ha a gépet vízszintesen tárolják: ez megóvja a vasaló belsejét a víz károsító hatásától, illetve az esetleges szivárgás hatására létrejött elszíneződéstől is.

Piszkos vasaló

Természetes, hogy a vasalót rendszeres használat mellett számos szennyeződés éri. Emiatt viszont a gép kevésbé egyenletesen melegszik, munka közben károsodhat a szövet, és a piszkos talptól akár csúnya foltok jelenhetnek meg a ruhákon. Jobb mindig megtisztított vasalóval nekilátni a munkának.

Ezt is szeretjük