Veszélyes lehet a vágott virág a lakásban: nem mindenkinek jó ajándék
Jól kell megválasztani és tárolni is, hogy ne legyen káros az egészségre nézve.

liliom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A színpompás virágcsokrok könnyen beszerezhető, szép ajándéknak számítanak, amiket adni és kapni is jó érzés, a lakást pedig megtöltik élettel. Sajnos viszont amellett, hogy hamar elhervadnak, más buktatóik is vannak, amiket ajándékozás előtt nem árt figyelembe venni.

A legtöbb ember szívesen gyönyörködik a virágokban, ezért a becses ajándékot igyekszik minél tovább tartósítani. Különböző házi praktikákkal csakugyan megnövelhető az élettartam, mégis lehet, hogy jobb ötlet ajándékként egy élő virágot venni.

Allergiát okozó virágok

Sajnos a leggyönyörűbb virágok között is vannak olyan fajok, melyek komoly allergiás tüneteket, orrdugulást, tüsszögést és torokszárazságot okozhatnak, ezért érdemes óvatosnak lenni már a választáskor, esetleg a gyakorlottabb virágárus véleményét is kikérni a témában.

Az arra érzékenyek számára erős allergiás reakciót okozhatnak a liliomfélék, az írisz, a dália, de még akár a rózsa is, ezért feltétlenül tudni kell a megajándékozottról, mennyire viseli el szervezete a virágporral való érintkezést. Egyes növények ráadásul nagyon mérgezőek is, ami gondozásukat, elhelyezésüket is megnehezíti, különösen akkor, ha a házban gyermek vagy kisállat is él.

A szárított virág veszélyei

A vágott virágok hervadását sokan úgy kerülik el, hogy még a pusztulásuk előtt egy ügyes praktikával megszárítják őket. A megoldás jónak tűnik, hiszen így a csokor sokáig a lakás dísze lehet, a megfelelő tárolás viszont már problémásabb kérdés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A szárított virágokat ugyanis gyakorlatilag lehetetlen teljesen letisztítani, illetve a rajtuk letelepedő port eltüntetni anélkül, hogy a csokor megsérülne. A nappali közepén felakasztott virágok ezért igazi baktériumtelepet hoznak létre, miközben a poratkák szintén erős allergiás tüneteket, tüsszögést, orrdugulást, száj- és torokszárazságot, köhögést okozhatnak.

Bár a cserepes virágok hosszú távú törődést és felelősséget igényelnek, az allergiában szenvedőknek sokkal célszerűbb, jobb ajándékot jelentenek, ráadásul személyesebb is egy olyan növény, amivel nap mint nap találkozni fog a megajándékozott. A választás itt sem mindegy, hiszen sajnos akadnak mérgezők a szobanövények között is, ám a lehetőségek száma itt szinte végtelen, és a kínálat sem függ annyira a szezonoktól.

Illatosító száraz virágszirmokból

Amennyiben mégis a virág megszárítása mellett dönt az ember, sokkal higiénikusabb, időtálló és különleges megoldás, ha potpourriként hasznosítja újra.

Ezt is szeretjük