A fa vágódeszka a konyha egyik legszennyezettebb pontja lehet megfelelő tisztítás hiányában, köszönhetően például a rajta feldolgozott húsoknak, melyek leve a résekbe szivároghat, ahol remek táptalajt jelent majd a baktériumok szaporodásához.
Amellett azonban, hogy nem használod ugyanazt a deszkát a húsok és más élelmiszerek aprításához, mást is tehetsz a higiénia érdekében, még úgy is, hogy a fa vágódeszkát nem szabad mosogatógépbe tenni, illetve áztatni, nem beszélve arról, hogy a mosogatószer sem tesz jót a fa rostjainak. A következő házi szereket azonban bátran bevetheted, nézd meg a képeket!

A deszkát először forró vízzel öblítsd át, majd töröld, illetve dörzsöld át hígítatlan ecetbe mártott ronggyal vagy szivaccsal. A fertőtlenítő és szagtalanító hatásáról egyaránt ismert ecetet végül öblítsd le hideg vízzel.

A szódabikarbóna szintén híres szagtalanító hatásáról, így érdemes lehet ezt is bevetned, azonban miután beszórtad vele a deszka teljes felületét, hagyd állni egy kicsit, mielőtt szivaccsal alaposan átdörzsölöd. Ugyanúgy öblítéssel zárd a műveletet, mint az ecet esetében.

A fertőtlenítő hatású, nedvességet magába szívó sóval is érdemes ugyanúgy tenned, mint a szódabikarbónával. Utóbbit ráadásul össze is keverheted vele, hogy még hatékonyabb házi szert kapj.

Ha egy fél citrommal dörzsölöd át a vágódeszkát, nemcsak fertőtlenítheted, de elveheted a hagyma- vagy éppen a halszagot, és kellemes illatot adhatsz neki. A citromot használhatod önmagában, de akár szivacs helyett is a szódabikarbónás, illetve sós módszernél. Öblítés után ügyelj arra, hogy a vágódeszkát élére állítva szárítsd, úgy, hogy minél nagyobb felületen érje a levegő. Mindemellett bármilyen alaposan tisztítod is meg, a húsokhoz használt vágódeszkát érdemes gyakrabban cserélned.
Ezzel töröld át a csempét: fényes lesz, és a vizet is lepergeti
Olyan szereket mutatunk, melyek tökéletesek lehetnek a csempe megtisztításához. Nézd meg a képeket!
Ezzel töröld át a csempét: fényes lesz, és a vizet is lepergeti
Nézegess képeket!
Elolvasom