Új adót fognak bevezetni a lakásokra? Kiderült, mi igaz az új hírekből!
Új, évente egyszer fizetendő átalányadóról szólnak a hírek a lakásokkal kapcsolatban.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy arról az Index.hu is beszámolt, e heti, szerdai számában a Magyar Idők arról írt, hogy a kormány átláthatóbbá és nyomon követhetőbbé kívánná tenni a kiadó lakások piacát, illetve a bérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonosok tevékenységét.

A lap a hírek szerint arról számolt be, hogy a tulajdonosoknak évente egy alkalommal átalányadót kellene fizetniük, mely a négyzetmétereken alapulna, mértéke pedig 1500 forint lenne egységenként, vagyis négyzetméterenként.

A Magyar Idők szerint ez az adózási forma a jelenleginél kedvezőbb lenne, az erről szóló jogszabályt pedig, melynek nem titkolt célja a bérbeadások piacának kifehérítése lenne, állításuk szerint már áprilisban tárgyalhatja az országgyűlés.

A kormány nem erősítette meg a híreket

Nem sokkal az erről szóló sajtóhírek megjelenése után azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium - NGM - közleményt juttatott el az MTI-hez, mely szerint nem tárgyalt a kormány a lakáskiadás adóztatásáról.

A tárca közleményében úgy fogalmazott: a lakáskiadásról szóló állítólagos adóelképzelésekről a sajtóban megjelent hírekre reagálva a NGM leszögezi, hogy a kormány kedden az adócsökkentés és otthonteremtés költségvetéséről tárgyalt, és semmilyen más, a sajtóban felhozott javaslat nem szerepelt a napirenden, ilyen irányú javaslatot pedig a kabinet nem támogatott.

Az MTI információi szerint a Magyar Idők a szerdai számban Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosára hivatkozva írt arról, hogy hamarosan a kormány elé kerül, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium április végén, az adótörvény-változásokkal együtt terjeszti az Országgyűlés elé azt a jogszabályt, melynek célja, hogy egyértelmű kereteket szabjon a magán- vagy turisztikai célú ingatlan-bérbeadások feketézéssel érintett piacán.

A lakásbérbeadókra, illetve a turisztikai céllal ingatlant hasznosító magánszemélyekre, cégekre vonatkozó, egymástól eltérő szabályokat felülírják majd az egységes új előírások.

Ezt is szeretjük