Hogy kell takarítani az LCD-tévét? Nem mindegy, mit használsz

Tökéletesen tiszta és sérülésmentes lesz a képernyő, ha így takarítod.

TV tisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vizes ronggyal akár örökre tönkre is teheted a tévédet. A lapos képernyős tévék és monitorok, melyek nagy része LCD-, vagyis folyadékkristályos kijelzővel rendelkezik, nagyobb odafigyelést igényelnek, mert sokkal sérülékenyebbek.

A hagyományos, fénycsöves tévék kijelzője még üvegből készült, ezért tisztításukhoz semmi különlegesre nem volt szükség. Ugyanúgy takaríthatta őket az ember, mint egy vázát vagy egy üvegpolcot, de a lapos képernyők ennél sokkal érzékenyebbek, és lényegesen könnyebb megkarcolni, tönkretenni őket, ezért nem mindegy, hogyan látsz hozzá a tisztításhoz.

Így tisztítsd a lapos tévét!

Először is, kapcsold ki a készüléket. Erre nemcsak azért van szükség, nehogy megrázzon az áram, hanem azért is, hogy takarítás közben nehogy átállítsd a tévét azzal, hogy véletlenül megnyomsz pár gombot.

teve-taviranyito

Ezután egy száraz, puha, mikroszálas ronggyal töröld át a képernyőt. Ha csak porgondjaid voltak, azok ezzel meg is oldódnak, de, ha olajos szennyeződéseket is találsz, ez nem lesz elég. Ne nyomd erősebben a rongyot, ne dörzsöld, mert ettől kiéghetnek a képpontok.

Ha szükséges, nedvesítsd be a rongyot desztillált vízzel vagy 1:1 arányú ecetes vízzel, és jól csavard ki, szinte szárazra. Sok cég árul direkt erre a célra kifejlesztett, szórófejes tisztítószereket, csak ezeket szabad használni a tévé tisztítására. A műanyag peremet bármivel lehet takarítani, csak arra kell odafigyelni, hogy ne érj hozzá a képernyőhöz, mert a vegyszerek károsíthatják azt.

Amit ne csinálj!

Ne használj papírtörlőket, zsebkendőt, sima, durva szövésű rongyot vagy szivacsot a képernyő takarításához, ezek felszíne ugyanis túl érdes, és megkarcolhatják a tévét. Kerüld azokat a tisztítószereket, melyek ammóniát, etilalkoholt, toluolt, acetont vagy etil-acetátot tartalmaznak, utóbbi kettő gyakori a körömlakklemosókban például. Ezek a kémiai anyagok reakcióba lépnek a lapos képernyőt borító anyaggal, és ködössé tehetik, elszínezhetik a képet, így használhatatlanná válhat tőlük a készülék.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha tisztító spray-t vásárolsz, sose spricceld közvetlenül a képernyőre, mert a folyadék beszivároghat a készülékbe, és tönkreteheti azt. Mindig előbb a rongyra fújd a vegyszert, és azzal vidd fel.

Tisztítószerek a kamrából

Az ecet nemcsak az LCD-tévé tisztításánál használható. Remek általános tisztítószer készíthető belőle, amivel a konyhától a nappaliig végig lehet takarítani a házat, és nem ez az egyetlen csodaszer, ami a kamrában bujkál. Számos étel is használható a takarításhoz. Mutatjuk, mihez nyúlhatsz, ha kifogynak otthon a kedvenc tisztítószereid.

A vér is kijön vele: nem is gondolnád, mi minden használható takarításra a konyhából

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük