5 dolog, ami miatt könnyen kigyulladhat a lakás

Még nyáron is

Figyelj a tűzvédelmi szabályokra, hogy elkerüld a bajt! Íme, néhány gyakori problémaforrás.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg télen a tüzelő- vagy fűtőberendezések karbantartására kell kiemelt gondot fordítani, nyáron sem mellékes, hogy tűzvédelmi szempontból mennyire óvod a saját lakásod.

Vannak alapvető intézkedések, amelyek nem igényelnek nagy erőfeszítést, de annál nagyobb galibát képesek okozni, ha elfelejtjük őket. A következő veszélyforrásokra mindig gondolj, mielőtt gondatlanul bánnál velük!

Villámcsapás

A nyári, zivataros időszakban veszélyt jelenthetnek a villámcsapások is az otthonodra. A házba becsapó villám elsődleges hatásként tüzet okozhat, illetve megrongálhatja a tetőszerkezetet. Másodlagos hatásával a lakás elektromos berendezéseinél kell számolnod, az elektromos hálózatban, antennakábelekben továbbterjedő nagy energiájú impulzus tönkreteheti őket.

A tűzesetet úgy tudod a legegyszerűbben kivédeni, ha villámhárítót vásárolsz, mely egy biztonságos becsapási pontot ad, amin keresztül a villám energiája probléma okozása nélkül levezethető a földbe.

Ha mégis tűz keletkezik valamelyik elektromos készülékben, nagyon fontos, hogy soha ne vízzel próbáld eloltani, erre a célra használj porral vagy szén-dioxiddal töltött oltókészüléket!

Dohányzás

Azt mindenki tudja, hogy egy el nem oltott cigaretta mekkora tüzet képes okozni, nemcsak a saját otthonban, de egy panelépület esetében a szomszédok és a lépcsőház is ki van téve a gondatlan dohányos okozta következményeknek - nem is hinnéd, milyen gyakoriak az ilyen eredetű lakástüzek.

7 tipp, hogy elkerüld az otthoni áramütést: így biztosítsd be magad!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Azonban nemcsak akkor számít veszélyforrásnak, ha nem nyomod el az égő cigit, hiszen megeshet, hogy a csikk még nem aludt el teljesen, ha pedig a hamutartóból kis idő múlva egyenesen a szemeteskukában landol, hamarosan az egész konyhád lángokban állhat. Ezért sose ürítsd ilyen módon a tálat, ügyelj arra, hogy a cigicsikket inkább vízbe mártva oltsd el.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lomok a lakásban

Óriási kockázatot jelent, ha éghető anyagokkal zsúfolod tele a lakást: nemcsak a szemét, a lomok vagy a dobozok lehetnek ilyen veszélyforrások, de akár az egy kupacba pakolt óriás könyvhalmok, ruhák vagy bútorok is könnyebben lángra kaphatnak, és gyorsan terjeszthetik tovább a tüzet. Sőt, ilyen esetekben ezek akár akadályként is működhetnek, vagyis egy éghető holmikkal túlzsúfolt helyiség könnyen csapdába ejthet. Ha az erkélyen keletkezik a tűz, akkor is nagy a kockázat, hogy a lángok átterjednek a lakásra, mivel a hő könnyen kitöri az ablaküveget.

A leggyakoribb mérgező anyagok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

De a tetőtérben vagy a pincében történő tárolás is szabályokhoz kötött: ezeken a helyeken tilos A és B tűzveszélyességi osztályba tartozó anyagokat tárolni - ide tartoznak a különböző oldószeres festékek, a lakkok, a benzin és az éghető gázok.

Hűtő az erkélyen

Nemcsak az éghető lomok, de akár egy elektromos berendezés is okozhat tüzet az erkélyen, ezért nem túl szerencsés megoldás, ha helytakarékossági okokból például az erkélyre kerül a hűtőszekrény. Nedves környezetben ugyanis ezek a berendezések sokkal könnyebben meghibásodhatnak, innen pedig már csak egy apró lépés a tűz.

Elosztóprobléma

A lakásban is éppúgy óvatosan kell bánni az elektromos eszközökkel és vezetékekkel.

Ha például a vezetéknek sérült a szigetelése, vagy a dugaljaknál valamely elektromos kötés meglazult, esetleg az elosztóhoz túl sok elektromos berendezés csatlakozik, ezek mind gyújtási veszélyt jelenthetnek. Tehát nemcsak a sérülés jelent kockázatot, de arra is figyelned kell, hogy kerüld el a túlterhelést: ne csatlakoztass az elosztóhoz további elosztókat, illetve túl sok fogyasztót, mert az könnyen túlterhelheti a rendszert.

Volt már kisebb tűz a lakásodban?

Ezt is szeretjük