Pénzt akar adni, de tilos beengedni a lakásba! Új módszer terjed a rendőrség szerint

Érdemes résen lenni, ha ezzel próbálkoznak a trükkös tolvajok.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság néhány nappal ezelőtt a trükkös tolvajokként aposztrofált elkövetők egy általunk korábban nem említett módszeréről számolt be egy eset kapcsán, melynek során Nyíregyházán egy 79 éves asszonytól lopták el minden megtakarított pénzét.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a bűnözők az áldozat pénzének eltulajdonítása vagy éppen egy későbbi betörés érdekében elvégzett terepszemle céljából előszeretettel álcázzák magukat a szolgáltatók embereinek, még aljasabb módszer azonban, ha utóbbi keretében pénz felkínálva próbálnak bejutni az otthonokba.

A számlatúlfizetést akarta visszaadni az elkövető

Nyíregyházán 2016. március 22-én 14 óra 30 perc körüli időben egy 79 éves asszonyhoz gázóra-leolvasás, gázszivárgás-ellenőrzés, valamint fogyasztói túlfizetés visszaadása ürügyén kért bebocsátást két, eddig ismeretlen férfi.

A gyanútlan asszony természetesen készséges volt a szakembereknek hitt férfiakkal, és beengedte őket otthonába. A lakásból, mialatt egyikük elterelte a néni figyelmét, társa eltulajdonította annak minden megtakarított pénzét. A rendőrség nagy erőkkel keresi az elkövetőket.

A szolgáltatók munkatársainál nincs készpénzforgalom!

A rendőrség ezen történet kapcsán is arra hívja fel az állampolgárok figyelmét, hogy a hasonló esetek elkerülése érdekében ismeretleneket ne engedjenek be otthonukba.

Arra kéri őket továbbá, minden esetben győződjenek meg róla, hogy az idegen, aki kopogtat az ajtajukon, az-e, akinek mondja magát. A közüzemi szolgáltatók munkatársai minden esetben igazolvánnyal rendelkeznek, azt minden esetben kérjék el tőlük.

Ha esetleg továbbra is bizonytalanok, akkor hívják fel szolgáltatójuk ügyfélszolgálatát, és ellenőrizzék, hogy valós-e a hivatkozott munkavégzés. Nagyon fontos tudni, hogy a szolgáltatók leolvasást, hibaelhárítást végző munkatársainál nincs készpénzforgalom, így ha valaki túlfizetésre, mérőóracserére hivatkozva pénzt kér, vagy éppen adni akar, minden esetben vissza kell utasítani!

Figyelmeztesd idős rokonaidat!

Érdemes felhívni idősebb ismerőseid, hozzátartozóid figyelmét is minderre, továbbá arra is, hogy gyanús idegenek látogatása esetén minél pontosabban jegyezzék meg külsejüket, hogy személyleírást tudjanak adni róluk, valamint jegyezzék meg gépjárművük rendszámát, és azonnal tegyenek bejelentést a rendőrség ingyenesen hívható 107-es vagy a 112-es segélyhívó telefonszámai valamelyikén!

Ezt is szeretjük