Milyen a jó gyerekszoba?
Tények és tévhitek
Milyen ágyban aludhat a baba? Milyen bútorok és játékok vehetik körül? Egyáltalán milyen a jó és biztonságos környezet a csöppség számára?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy csöppség már akkor felkavarja a szülei életét, amikor még ki sem bújt a pocakból. Ruhácskákat kell vásárolni neki, annyi pelenkát, amennyit csak lehet, és a legfontosabb: berendezni leendő birodalmát.

De hogyan? - merül fel a kérdés szinte az összes kismamában és kispapában. Hiszen a babának nem mindegy, milyen anyagokkal van körülvéve! Milyen legyen a kiságy?

A fal? Mi kerüljön a padlóra? És mi lesz a konnektorokkal?!
Aggodalomra semmi ok, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a babaszobával kapcsolatban.

Kezdjétek a falakkal!

A fal a legnagyobb felület a szobában. Kezdjétek azzal a babaszoba kialakítását: sokkal élvezetesebb lesz a többi munka, ha közben pillangók vagy kedves mesefigurák vesznek körül titeket.
És ha már itt tartunk: gyakran okoz fejtörést a leendő anyukáknak és apukáknak, hogy mi kerüljön a falra. A csupa fehér falak ideje lejárt, de az sem biztos, hogy jó ötlet a szobát tetőtől talpig mintákkal borítani! A baba nemcsak nézelődni szeretne a szobácskájában, hanem pihenni és megnyugodni is, éppen ezért érdemes csupán két-három árnyalatot használni, és azokat is a pasztellek közül kiválasztani. Ha a szoba kicsi, a falakat alul sötétebbre festhetitek, ha pedig felül világosabb színt használtok, szinte megnő majd a szoba mérete. Persze azért nem kell lemondani a mintákról: néhány kedves mesefigura minden falon megfér.

Jöhet a padló!

Bár az első hónapokban kevés az esély arra, hogy a csöppség felfedezőútra indul, az apróságok nagyon gyorsan nőnek! A padló anyagának kiválasztásánál érdemes előre tervezni, és olyat választani, amin majd kényelmesen és biztonságosan játszhat a pici. A szőnyegpadló jó ötletnek tűnhet, tisztítása azonban nehézkes, ráadásul a poratkák is előszeretettel költöznek bele, ami pedig korai allergiához vezethet. Ma már leginkább a parafa padlólapokat ajánják a gyerekszobákba, hiszen nemcsak könnyen lemoshatóak, hanem melegek, puhák, és nem utolsósorban igen esztétikusak. Ráadásul teljesen természetes anyagból készülnek, így a babára nézve sem jelentenek veszélyt.

Kislámpa, nagylámpa - és a vezetékek

A pici szobájába lehetőleg olyan lámpákat tegyetek, amelyeket a falra lehet szerelni, és amelyek vezetékét el lehet vezetni a falban úgy, hogy a baba semmiképpen ne férhessen hozzá. Érdemes többféle lámpát beszerezni, hiszen másféle megvilágítást igényel a csöppség pelenkázása, és mást az éjszakai szoptatás. Mindenképpen legyen ezért egy nagyobb mennyezeti lámpa, egy kisebb, tompa fényű, és esetleg egy olyan, ami mellett mesét tudtok olvasni a babának. Manapság számtalan ötletes, kifejezetten gyerekszobákba szánt lámpával találkozni: egy-egy tompa fényű világító csillag vagy egy sárga holdacska még a szoba dekorálásáról is gondoskodik.

A legfontosabb: a kiságy

A pici életének első néhány hónapjában az ágy tölti be a legfontosabb szerepet. Ma már nagy hangsúlyt helyeznek a gyártók arra, hogy minél biztonságosabbak legyenek a gyerekágyak, a vásárláskor azonban nem árt utánaérdeklődni, hogy milyen anyagokat használtak a kiszemelt ágyacska festéséhez, lakkozásához. Fontos továbbá, hogy olyat válasszatok, ami stabilan áll, nincs olyan része, amelyet a baba könnyedén leszedhet, és amivel esetleg megsértheti magát. A rácsos ágyaknál fontos, hogy olyan sűrűn legyenek a rácsok, hogy a csöppség ne tudja beszorítani a fejét, és hogy elég magas legyen, hogy semmiképpen ne tudjon belőle kimászni.
A szobában olyan helyre tegyétek az ágyat, ahol nem éri huzat, és nincs is nagyon hideg felület, továbbá praktikus, ha közvetlenül mellette kap helyet a pelenkázószekrény is.

Pihe-puha kiegészítők

A babaszoba berendezésének talán egyik legélvezetesebb része a játékok beszerzése. Ügyeljetek arra, hogy olyan tárgyakat helyezzetek el a szobában, amelyek puhák, és amikkel biztosan nem tudja megsérteni magát a baba. Kerüljétek az apró figurákat, amiket könnyen lenyelhet, de a nagyon szőrös plüssmacikat is érdemes inkább az üzletben hagyni. A gyerekszobában egy ideig polcra sincs szükség, ezért inkább puha dobozokba és kosarakba pakoljátok a játékokat, amelyekből könnyen ki tud majd pakolgatni néhány hónap múlva a csemetétek.

A legfontosabb biztonsági szabályok

Ha végeztetek a bababirodalom kialakításával, jöhet a lakás biztonságossá tétele! Egy "felnőtt otthon" számos veszélyforrást rejthet a csöppségek számára, ezért még időben gondoljatok a következőkre!

  • Sarkok - a gyermekbútorok sarkai általában lekerekítettek, ha azonban mégis van olyan elem a szobában, amely veszélyes lehet, tegyetek rájuk sarokvédőket! Ma már számos változatban kaphatók, ráadásul fillérekért.
  • Vezetékek - minden szabadon lévő kábelt vagy vezetéket rejtsetek el a bútorok mögé vagy a padlózatba úgy, hogy a pici semmiképpen ne férhessen hozzá. Ha másképp nem tudjátok, műanyag sínben vezessétek el! Bár nem a legesztétikusabb megoldás, a célra tökéletesen megfelel.
  • Aljzatok - az elérhető elektromos aljzatokba tegyeket konnektorvédőket! Ezek szintén olcsón beszerezhetők, és nagyon praktikusak.
  • Krémek, hintőporok - minden kenceficét úgy tároljatok, hogy semmiképpen ne kerülhessen a pici kezébe! A legjobb, ha ezeket nem is a gyerekszobában tároljátok, vagy olyan pelenkázóasztalt vesztek, amelynek belsejét tárolásra lehet használni.
  • Ablakok, ajtók - minden nyílászárót fontos ellátni olyan gyermekzárral, amelyet a csöppség akkor se tud kinyitni, ha már egy kicsit nagyobb. Ne legyen az ablak közelében se szék, se polc, se olyan tárgy, amelyre felmászhat a baba, és az ablak közelébe kerülhet. Ezeken semmiképpen ne spóroljatok, hiszen a pici épségénél semmi sem lehet fontosabb!
Ezt is szeretjük