Gyorsabban merülsz álomba, és átalszod az éjszakát: ilyen a tökéletes hálószoba a szakértők szerint

A hálószoba kialakítása nagyban befolyásolja az alvásminőséget.

Tökéletes hálószoba az alvásszakértők szerint
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakberendezés során nem biztos, hogy a hálószobára hárul a legtöbb figyelem, hiszen az az esetek többségében kevésbé van szem előtt, mint a nappali, az ebédlő vagy a konyha.

Az alvóhelyiséget sem árt azonban kellőképpen átgondoltan kialakítani, hiszen jócskán befolyásolja az alvásminőséget. A minőségi alvás pedig nemcsak azért fontos, mert a nappali produktivitás, energikus feladatvégzés alapja, hanem azért is, mert elképzelhetetlen anélkül a megfelelő egészségügyi állapot. Mire érdemes figyelni a hálószoba berendezésekor?

Ilyen a tökéletes, alvástámogató hálószoba

Egyre többet lehet találkozni az alváshigiénia fogalmával, ami a minőségi alvás kulcsa. Olyan dolgok tartoznak bele, mint hogy az ember kialakít egy, a felkelések és lefekvések időpontját érintő alvási rutint, amihez következetesen ragaszkodik, elalvás előtt már kerüli az okoseszközök használatát, a koffeintartalmú ételeket és italokat, valamint a nehéz, zsíros fogásokat. Ezeken túl fontos tényező az alváshigiénia szempontjából a hálószoba kialakítása is. 

Alvásszakértők szerint a háló megfelelő berendezése, megkomponálása nélkülözhetetlen a zavartalan pihenéshez. Amennyiben a helyiség megtervezésekor, használatakor az alvástámogatás kerül előtérbe, nagy valószínűséggel javul az alvásminőség, ami egyebek mellett abban nyilvánul meg, hogy könnyebbé válik az álomba merülés, és kevésbé lesznek jellemzőek az éjszakai nyugalmat megzavaró felébredések. A szakemberek szerint a következő dolgokra mindenképpen figyelni kell.

Vizualitás

A hálószoba ideális esetben nyugalmat áraszt, az elrendezéséből is harmónia és otthonosság sugárzik. Alapvető a megfelelő falszín megtalálása, általánosságban véve elmondható, hogy jól működnek a visszafogott árnyalatok, de mindenképp az egyéni preferenciák mentén érdemes választani. A túlzottan sötét és intenzív színek, zsúfolt tapéták nem feltétlenül segítik elő a pihenést.

A külső megjelenéshez tartozik a rendezettség és a tágasság is, a hálóban különösen fontos, hogy rend és tisztaság uralkodjon. Amennyiben lehetőség van rá, a legjobb, ha csak az alvással, reggeli készülődéssel kapcsolatos bútorok, tárgyak kapnak helyet a szobában, ezzel is hangsúlyozva a helyiség legfontosabb funkcióját. Az otthonosság érzését személyes, jó érzéseket keltő kiegészítőkkel,  képekkel, fotókkal is lehet fokozni.

Ingerek

A hálószoba nem a tobzódó ingerek tere a lakásban, érdemes az érzékszervekre figyelve kialakítani, ha van rá mód. Mit jelent mindez? A kellőképpen besötétíthető, csendes, zavaró szagoktól mentes, kellemesen hűs környezet mindenképpen elősegíti a relaxációt. Az éjszakai pihenéshez ideális hőfok a 18 Celsius-fok. A fénynek óriási szerepe van az ébrenlétet és az alvást szabályozó cirkadián ritmusban, vagyis a szervezet biológiai órájában.

A sötétítőfüggöny csodákat tehet, de az is lényeges, hogy a különböző elektronikus készülékek fénye se nehezítse a pihenést. A zajokat nem minden esetben könnyű kiszűrni, mégis a kinti és a benti hanghatások minimalizálására kell törekedni, akár szigeteléssel, akár már a háló helyének meghatározásánál. A legjobb hatás érdekében az aromaterápiát is érdemes bevetni, egyes illóolajok hozzájárulhatnak a jó alváshoz

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A funkció tiszteletben tartása

A hálószoba berendezésének tükröznie kell a helyiség fő funkcióját, ami nem más, mint a pihenés. Csábító ágyból nézni a tévét, ott étkezni vagy otthoni munkavégzés során onnan dolgozni, de a szakemberek szerint fontos, hogy a szobát megőrizzük az alvás legfőbb terepének. A legjobb, ha nincs bent tévé vagy számítógép, és a fő hangsúly a kényelmes, ergonomikus matrac, a párnák és a sötétítőfüggöny kiválasztásán van. Itt igazán érvényes, hogy az esztétikának nem szabadna felülírnia a funkciót. 

Inspirálódj a következő hálószoba-válogatásból!

A következő képeken adunk némi inspirációt hálószobafalakhoz: az egyszerűbbtől a színesig, a moderntől a klasszikusig.

Kellemesen ellazítanak ezek az álomszép hálószobák: dekoratív, mégis megnyugtató ötletek a falra

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük