Félperces trükk: így tesztelheted, hogy friss-e még a tojás

Így ellenőrizheted, fel szabad-e még használni a tojást: csak só és víz kell hozzá!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A frissen vásárolt tojás akár egy hónapig is fogyasztható, amennyiben hűtőben tárolod, vannak azonban olyan ételek, melyekhez kifejezetten friss példányok kellenek - például azok, melyekbe nyersen kerülnek -, így nem árt, ha tudod, hogyan lehet megállapítani, milyen régi is egy tojás.

Egyszerű trükk vízzel és sóval

Már vásárláskor is érdemes résen lenni, a friss tojás héja ugyanis érdes és meszes, míg egy régebbié fényesebb és simább. Otthon a vízpróba lehet segítségedre, melyhez egy kisebb tálba tegyél hideg vizet, illetve keverd azt össze egy-két teáskanál sóval.

Ha a tojás ebben elsüllyed, biztos, hogy friss, ha középen lebeg, már régebbi, még régebbi azonban, ha feljön a víz tetejére.

A feltörés után is felfigyelhetsz néhány árulkodó jelre: amellett, hogy a rossz tojásról árulkodik a szaga is, régebbi mivoltára utal, ha a sárgája és a fehérje összefolyik, ha a sárgája lapos, a fehérje pedig vizenyős, zavaros.

Régebbi tojást lehetőleg csak olyan ételekbe használj, ahol teljes mértékben megfő, illetve megsül, krémekbe, lágy tojásnak például nem ajánlatos.

A leghatékonyabb házi szerek receptjei

Ha nem szeretnél túl sok vegyszert alkalmazni a háztartásban, emellett pedig az sincs ellenedre, ha olcsóbban is megoldhatod az egyes feladatokat, érdemes kipróbálnod a következő recepteket: egyszerűek, és a legjobb házi szerekre alapozzák hatásukat!

A leghatékonyabb mosógéptisztító folyadék receptje

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük