Több mint 1 milliót ad az állam: vissza nem térítendő támogatások, ha még nincs lakásod

Íme, néhány lakástámogatási lehetőség - nem kell visszafizetned.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha lakásvásárlást tervezel, akkor érdemes körülnézni az állam által kínált támogatások között, ugyanis annak ellenére, hogy a rendszer alaposan átalakult, átszabtak, illetve meg is szüntettek számos támogatási formát, még mindig vannak olyan lehetőségek, melyeket vétek lenne kihagyni, hiszen nem kell visszatéríteni őket.

Szocpol

Miután megszűnt a félszocpol, idén visszatért a korábban megszüntetett szociálpolitikai támogatás, igaz, nem sok köze van az eredeti változathoz, új formában dobták be lakásépítési támogatásként.

Az új Otthonteremtési Programot, melynek része a szocpol is, azzal a céllal vezették be, hogy megakadályozzák a lakásépítések további csökkenését, segítsék a fiatalok lakáshoz jutását, valamint fellendítsék a piacot. Az igénybevétel feltételei között szerepel, hogy csak új lakás építéséhez vagy vásárlásához kérhető, használt lakás vásárlásához vagy bővítéshez nem.

Emellett az igénylőnek nem lehet másik lakástulajdona, nem lehet adótartozása, minimum féléves munkaviszonnyal kell rendelkeznie, illetve minimum két gyermekkel. A célingatlannak minimum B energetikai kategóriába kell esnie, nem lehet nagyobb 160 négyzetméternél, a támogatás mértéke pedig 0,8-2,5 millió forint között változik gyerekszámtól és az ingatlan méretétől függően.

Pályakezdők letelepedési támogatása

Léteznek helyi szintű vissza nem térítendő támogatások is, így, ha lakásvásárlás előtt állsz, érdeklődj lakóhelyed önkormányzatánál, milyen lehetőségeket biztosítanak otthonteremtésre.

Több százan költöznek a föld alá: nézd meg, milyen lakásokban élnek!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Pakson például nemrég a fiatalokat ösztönözték egy népszerű támogatási formával, hogy pályakezdőként a várost válasszák lakóhelyül, ehhez pedig az önkormányzat egy minimum 300 ezer, maximum 750 ezer forint összegű támogatást nyújt, ami a lakáshitelhez szükséges önrészt egészíti ki. Azok a 35 év alatti pályakezdők igényelhetik a letelepedési támogatást, akik lakást vagy családi házat szeretnének vásárolni vagy építeni, és képesítésüknek megfelelő munkakörben Pakson dolgoznak, vagy ott szeretnének elhelyezkedni.

Támogatás zöld otthonok építésére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Zöld Beruházási Rendszer keretében rendszeresen ír ki pályázatokat energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos új otthonok építésére.

Tavaly a Mi otthonunk felújítási és újotthon-építési Alprogram forrásait a nemzetközi szén-dioxid-kvótaértékesítés bevételeiből biztosították, az új építésű otthonok támogatásának célja pedig az volt, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai szintet érjenek el, ehhez lehetett igénybe venni a vissza nem térítendő állami támogatást.

Legutóbb a minisztérium napkollektorrendszerek kiépítését támogató pályázatára lehetett jelentkezni, ahol összesen 2,97 milliárd forint keretösszegből osztották szét a támogatást. A minisztérium honlapján érdemes rendszeresen nyomon követni a lehetőségeket.

Saját lakás vagy albérlet?

Ezt is szeretjük