Több mint 100 ezer forinttal támogat az állam, ha felújítanád a lakást

Íme, a kamattámogatott hitel részletei - korszerűsítésre is felveheted, és nem kis összeget spórolhatsz meg vele.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nem új lakás vásárlásán, hanem a jelenlegi helyrepofozásán töröd a fejed, akkor is igénybe veheted az állam segítségét. Vissza nem térítendő támogatást az állam korszerűsítéshez ugyan nem nyújt, vagyis lakáskorszerűsítéshez, -felújításhoz 2012-ben szocpolt nem igényelhetsz.

Az otthonteremtési kamattámogatásos hitelt viszont nemcsak vásárlásra, de korszerűsítésre is felveheted. Összehasonlítva a lakásfelújításra nyújtott piaci alapú banki kölcsönökkel az állami kamattámogatás feltételei jóval kedvezőbbek a legtöbb hasonló ajánlatnál. Ismerd meg a részleteket.

Már igényelhető

A Magyar Közlöny december végi számában jelent meg a 341/2011. (XII. 29.) kormányrendelet, amely tartalmazza a 2012-től igénybe vehető otthonteremtési kamattámogatások feltételeit. Bár eredetileg úgy volt, hogy a kormány megvárja az Európai Bizottság jóváhagyó határozatát a teljes otthonteremtési kamattámogatásról szóló rendelet életbe léptetésével, a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabály bizonyos részeit már életbe léptette, így építésre, új és használt lakás vásárlására és korszerűsítésre már igényelhető állami kamattámogatás.

A támogatás mértéke

A kamattámogatott hitelt korszerűsítésre 2014. december 31-ig igényelheted, a támogatás időtartama pedig maximum öt év.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a futamidő plafonja is ugyanez az intervallum, annál hosszabb is lehet.

Így újítsd fel a konyhát 10 ezer forintból

Nézegess képeket!

Elolvasom

A támogatás mértéke a futamidő során fokozatosan csökken, az állampapírhozam százalékában kifejezve - a gyermekek számától függetlenül - az első évben 50%, a másodikban 45, a harmadikban 40, a negyedikben 35, az ötödikben pedig 30% lesz, ami pénzre átszámítva például 15 milliós költség esetén 100 ezer forintnál is több is lehet.

Az igénylés feltételei

Feltétel, hogy a korszerűsítendő ingatlanban legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezned, amit a hitelcél megvalósulását követő 30 napon belül a bank részére az ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lap három hónapnál nem régebbi hiteles másolatával tudsz igazolni.

A támogatást a kérelem benyújtásának időpontjában még meg nem kezdett korszerűsítési munkálatok esetén kaphatod meg, használt lakásod korszerűsítésére. Feltétel az is, hogy a bank által elfogadott bekerülési költség legalább 70%-át az általános forgalmi adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóköteles termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról kiállított számlával, egyszerűsített számlával igazolnod kell. A kérelem benyújtásának időpontjában azt is igazolnod kell - 30 napnál nem régebbi okirattal -, hogy biztosítottként az állami adóhatósághoz bejelentettek, illetve nincsen köztartozásod.

Mire és mennyit vehetsz fel?

A kamattámogatott hitelt lakáskorszerűsítésre igényelheted, ami nem feltétlenül egyenlő a felújítással: ide tartozik viszont a víz-, csatorna-, elektromos, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még nincs ilyen helyiség, központi fűtés kialakítása vagy cseréje, az épület szigetelése, a nyílászárók cseréje, illetve a tető felújítása, szigetelése, cseréje.

Az otthonteremtési kamattámogatással érintett korszerűsítésnél annak hitelintézet által elfogadott, általános forgalmi adó összegét tartalmazó költsége nem haladhatja meg a 15 millió forintot. Ám ez nem jelenti azt, hogy a teljes hitelösszegre járna a támogatás: a kölcsön otthonteremtési kamattámogatással érintett összege korszerűsítés esetén maximum 6 millió forint.

Vennél fel ilyen hitelt?

Ezt is szeretjük