Újabb teher a lakásodra: minimum 12 ezer forint lesz a pluszköltség

Jövőre már nem is hirdethetsz lakást energiatanúsítvány nélkül, ami nem kicsi pluszkiadást jelent.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Idén januártól kötelezővé tették a lakás energetikai állapotának felmérését és róla energiatanúsítvány kiadását minden olyan esetben, amikor az ingatlan adásvétel vagy bérbeadás tárgyát képezi. 2013. január 9-től pedig már a hirdetésekben is fel kell tüntetni az eladásra vagy kiadásra szánt lakásról az energetikai minősítést.

A tanúsítványokra az FHB Ingatlan Zrt. által közzétett alaptarifa a panellakásoknál nettó 12 ezer, míg a családi házaknál nettó 25 ezer forint, de a piacon ennél magasabb díjak is vannak.

Mit jelent a minősítés?

A tanúsítványon szereplő besorolás azt jelzi, hogy az épület energiafelhasználása milyen hatékonyságú, vagyis mennyi energiát fogyaszt, mennyire olcsó az üzemeltetése.

Minden új háznak van engedélyezési terve, rendelkezik gépészeti, elektromos tervekkel: alapvetően ilyen műszaki paraméterek alapján készül el az energiatanúsítvány, az új házak építésénél a tanúsító mérnök megállapítja, hogy az adott épület milyen energetikai besorolási osztályba kerül. Ehhez kell a műszaki vezetői nyilatkozat, mely azt tanúsítja, hogy a ház valóban az adott terveknek megfelelő módon készült el.

Mi a menete?

A korábbi, hetvenes-nyolcvanas években épült házaknál az energetikai felmérés úgy működik, hogy a szakember a helyszínen felméri az épületet lézeres távmérővel, falhőmérővel, hőkamerával, majd kiszámolja, hogy négyzetméterre levetítve mennyi energiát fogyaszt az ingatlan, és ez alapján egy bizonyos energetikai osztályba sorolja azt A és I között, plusz tanácsokat is ad az energiatudatos használatra.

Az igényléshez első körben szükséged lesz a lakás alaprajzára, a tetőszerkezet rajzára, a műszaki és gépészeti leírásra. A tanúsítványt a jövőben az építésügyért felelős minisztérium honlapján elérhető szoftverrel kell elkészíteni, mely automatikusan kódszámot ad minden épületre.

Több százan költöznek a föld alá: nézd meg, milyen lakásokban élnek!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az adásvételi szerződést csak akkor fogadja el az ingatlan-nyilvántartás, ha szerepel benne ez a kódszám. A tanúsítvány tíz évig érvényes, amennyiben a követelmény-értékeket nem változtatják meg.

Változások

Az eredeti kormányrendelet azt írja elő, hogy, aki eladja, vagy egy évnél hosszabb időre bérbe adja a lakását, annak kötelező elkészíttetnie az energetikai tanúsítványt, új épületnél már 2009-től kötelező. Ehhez képest új szabály, hogy jövőre már a hirdetésben is fel kell tüntetni az energetikai besorolást: az A, B vagy más betűjelet.

Az Európai Unió 2010/31. számú irányelve 2013. januári határidővel kötelezi a tagállamokat az energiatanúsítás elmaradásának hatékony, arányos és visszatartó erejű szankcionálására.

Ezt jelenleg a Belügyminisztérium egy átmeneti megoldással hidalná át addig: a mulasztást ez alapján szabálysértésként értelmezi, alkalmazva rá a szabálysértési kormányrendelet adatszolgáltatással kapcsolatos kötelezettségek megszegése elnevezésű tényállását, mely szerint, aki a jogszabályban előírt bejelentési, adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettségének nem tesz eleget, 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Szerinted milyen energiaosztályú lakásban laksz?

Ezt is szeretjük