Régi, falusi otthonok: ilyen volt a nagy becsben tartott tisztaszoba, a ház büszkesége
A tisztaszobát csak különleges alkalmakkor használták, viszont mindig rend uralkodott benne.

34271933 2624221 e25ab995c0a3e9495ef5d13b381448c3 wm
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Múzeumi keretek között, skanzenekben és régi felvételeken gyakran találkozni olyan falusi enteriőrökkel, amelyekben gazdagon hímzett párnahalmok, faragott bútorok, cifra szőttesek láthatók, a falakon pedig szentképek és dísztányérok függnek.

Ezeket a díszes, rendezett tereket a legritkább esetben használták eleink, ünnepi szobaként funkcionáltak, a legkivételesebb alkalmakra és személyeknek tartogatták őket. 

Tisztaság és ünnepélyesség

A nagy becsben tartott helyiség nem más, mint az úgynevezett tisztaszoba (ritkábban parádés szoba), ami főként a módosabb parasztházak részét képezte. Magyarországon a 18. században kezdett megjelenni, de a szegényebb térségekben, ahol egyetlen lakószobát tudtak kialakítani a házban, nem tudott elterjedni. Reprezentatív tér volt, ahol a család féltve őrzött, legkedvesebb emlékei, tárgyai kaptak helyet. A berendezés nem volt teljesen egységes, tájegységenként más-más hagyományok rögzültek.

Apátfalvi tisztaszoba, 1908.
Apátfalvi tisztaszoba, 1908.
Fotó: Indafotó/damdadam

Itt alakították ki általában a szentsarkot, ahol a házi oltárt helyezték el szentképekkel, faragott feszületekkel, Bibliával és zsoltároskönyvekkel. A búcsúhelyekről hozott szobrokat is jól láthatóan állították ki. Nem hiányozhatott a tisztaszobából a magasra vetett ágy, amiben csak rendhagyó esetekben aludtak, például nagy tiszteletnek örvendő vendéget, esetleg állapotos asszonyt fektettek le benne. Sok helyen ez a fekhely szolgált ravatalként is. Dunnákat polcoztak jó magasra, majd letakarták, olykor díszes abrosszal, a tetejébe pedig tarka, a ház nőtagjai által varrott párnákat sorakoztattak.

Szentendrei Skanzen.
Szentendrei Skanzen.
Fotó: Indafotó/gulicse

Ülőbútor, gyakran sarokpad is szerepelt a berendezési tárgyak között, az előtt helyezték el a hímzett terítővel fedett asztalt. A bútorokat kezdetben maguk a tulajdonosok készítették el, faragással, színes festéssel díszítették. Később, amikor már vásárolták őket, a berendezés kicsit komorabbá, egyszínűbbé vált.

A cikk az ajánló után folytatódik

A falakon a szentképek és feszületek mellett dísztányérok és családi fotográfiák, szabadsághősöket ábrázoló képek lóghattak. A fűtés kemencével, cserépkályhával történt.

Tisztaszobák még a '60-as években kifejezetten divatossá váló kockaházakban, az úgynevezett Kádár-kockákban is voltak, a kispolgári vendégszobákra kezdtek hasonlítani. Fokozatosan alakultak át lakószobává.

Kredenc, almárium, hencser: régi szavak kvíze

Tedd a vájlingot a kredenc mellé, a hokedlire! - mondhatta egykor nagymamád, nagypapád, és gyerekként csak pislogtál. Tíz szó jelentésére kérdezünk rá: vajon hány szó jelentését sikerül eltalálnod?

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/orfeoo. Képek forrása: Indafotó/damdadam, gulicse.)

Ezt is szeretjük