Vakítóan fehér, csillogó, tiszta kád: így takarítsd filléres szerekkel

Sárga, foltos és fénytelen a kád? Ismerd meg a leghatékonyabb praktikákat, melyekkel ismét ragyogni fog!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy tiszta, foltmentes és ragyogó kádban szívesebben merül el az ember, arról nem is beszélve, hogy a kád a fürdőszoba egyik legdominánsabb tárgya: ha piszkos és kopott, az az egész helyiségre rossz fényt vet. Ha a te kádadra is ráférne már egy kis felújítás, vesd be a következő filléres praktikákat!

Le a vízkővel!

Ahhoz, hogy a kád összes foltjától megszabadulhass, elsőként a vízkövet kell eltávolítanod. Ahogy a csempék esetében, úgy itt is sokat segít, ha először felpuhítod a lerakódott szennyeződést: engedd meg a csapot, és hagyd folyni a forró vizet néhány percig. Közben tartsd csukva az ajtót, hogy a pára ne illanjon el a fürdőszobából. A gőzfürdő után könnyebb lesz elbánnod a makacsabb szennyeződésekkel is.

Ha az erős vegyszereket tartalmazó vízkőoldó helyett természetes és olcsó megoldást keresel, használj ecetet a vízkő ellen. A legjobb, ha szórófejes flakonba töltöd - például az ablaktisztító kiürült, de alaposan kimosott palackjába -, így ugyanis könnyen és egyenletesen oszlathatod el az ecetet a kád egész felületén. Hagyd néhány percig hatni az ecetet, majd egy durvább, műanyag súrolószivaccsal alaposan súrold át a kádat, különös tekintettel azokra a felületekre, ahol a legmakacsabb vízkő található.

Tudtad?
Tény, hogy az üzletekben található, mutatós csomagolással ellátott tisztítószerek többsége valóban hatékony, ám számtalan olyan anyagot tartalmazhat, mely rákkeltőnek vagy erős allergénnek bizonyult. Kattints ide, és ismerd meg a legveszélyesebbeket!

Ammóniával, keserűsóval, borkővel a szennyeződések ellen

A természetes szerek kíméletesek: nem tartalmaznak allergéneket, mérgező vegyszereket, így nem károsak az egészségre. Ugyanakkor rendkívül hatékonyak, akár dugulásról van szó, akár a kád legmakacsabb szennyeződéseiről.

Kitűnő súrolószert készíthetsz például durvább szemű só és szódabikarbóna keverékéből. A keverékhez csak annyi vizet adj, hogy sűrű massza keletkezzen, majd ezzel alaposan súrold át a kád egész felületét - nemcsak tiszta lesz, hanem fényes is.

Ha zománcozott kádad van, a felületére rakódott zsírt és szappanhabot ammóniával távolíthatod el a legkönnyebben. Ez utóbbiból egy evőkanállal adj 3,5 liter forró vízhez, majd gumikesztyűben egy durvább szivacs segítségével alaposan súrold át az oldattal a kádat. Ha végeztél, bő, hideg vízzel öblítsd át a kádat.
Ha az ammóniával nem értél célt, vegyél a legközelebbi gyógyszertárban egy kevés keserűsót. Keverd össze egyenlő arányban mosogatószerrel, majd a keveréket vidd fel a kád azon felületeire, melyekről a makacsabb szennyeződéseket és foltokat nem tudtad eltávolítani. Ha durva műanyag szivaccsal végzed a súrolást, a foltok garantáltan eltűnnek.

Praktikák, melyekkel ragyog majd a kád

A kád nemcsak tiszta lesz, de ismét régi fényében ragyog majd, ha hidrogénperoxidot porrá tört borkővel péppé keversz.

A keveréket kefével hordd fel a kádra, majd alaposan súrold át az egészet. Ha még hatékonyabb szerre vágysz, a péphez néhány csepp szalmiákszeszt is tehetsz. Az így kapott masszával vond be az egész kádat, majd hagyd hatni két órán át. Ezután már csak egy alapos súrolásra és egy bő, hideg vizes öblítésre lesz szükség, és a kád úgy csillog majd, mint újkorában.

A kádat nem szükséges hetente takarítani annak érdekében, hogy csillogjon. Elég, ha időközönként beolajozod: egy teáskanálnyi babaolajjal itass át egy nedves ruhát, és ezzel töröld át a felületet. A felesleget egy száraz ronggyal távolítsd el. A babaolajtól régi fényében ragyog majd a kád, ráadásul a vízcseppek is kevésbé tapadnak meg a felületén, így ezzel a módszerrel a vízkő lerakódását is gátolhatod.

Ha nincs otthon babaolaj, a citrom is segít. A halvány rozsdafoltokat is eltávolíthatod vele, ha pedig egy fél, kifacsart citrommal átsúrolod a kádat, akkor ragyogni is fog. A sárgás színtől só és terpentin keverékével szabadíthatod meg a kádat: egyszerűen súrold át vele, és már gyönyörködhetsz is a hófehér csillogásban.

Ezt is szeretjük