Így szabadulj meg a vízkőtől!

Unod, hogy állandóan matt fátyol borítja a csempéket, és hogy a fugákban is megtelepszik a vízkő? Számolj le vele!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legszebb csempe is elveszíti a fényét, ha a vízkő megtelepszik a felületén. A vízcseppek száradás után vízkövet hagynak maguk után, ráadásul eltávolításuk korántsem olyan egyszerű, mint gondolnád: ahhoz, hogy a csempék felülete folyton ragyogó legyen, minden egyes zuhanyozás után gondoskodnod kellene a tisztításukról.

Ha ehhez nem fűlik a fogad, bevetheted az üzletekben borsos áron kapható, vegyszerekkel teli vízkőoldókat, amelyek a legmakacsabb szennyeződésekkel is elbánnak - ez esetben azonban ne csodálkozz, ha allergiás tünetekkel és különböző bőrbetegségekkel szembesülsz.

A legjobb, ha ebben az esetben is kölcsönkérsz néhány praktikát a profiktól - például a nagyitól.

Könnyítsd meg a munkát egy kis párával!

A csempéken és a fugákban megtelepedett vízkövet a legjobb tisztítószerekkel is nehéz eltávolítani. Ha viszont elsőként legyengíted az ellenfeled, és ezután lendülsz támadásba, megkönnyítheted a dolgot.

Ehhez nem kell mást tenned, mint a takarítás előtt megnyitnod a csapot, és hagynod folyni a forró vizet néhány percig. A fürdőszoba ajtaját erre az időre csukd be, hogy a gőz megtölthesse a helyiséget, és feloldhassa némiképp a vízkövet, és a csempén lévő egyéb szennyeződéseket.

Ecettel, mosogatószerrel és durva szövésű ronggyal

A párásítás után támadásba lendülhetsz. Elsőként a kevésbé makacs vízfoltokat távolítsd el a csempék felületéről, például mosogatószeres vízzel. Bátran készíthetsz kissé töményebb oldatot, a mosogatószerrel nem ártasz a csempének. A ruha tekintetében viszont célszerű durvább szövésűt választanod, de használhatsz olyan anyagból készült mosogatószivacsot is, amellyel biztosan nem karcolod össze a burkolatot.

Ezzel alaposan mosd át a csempéket, ahol pedig makacsabb foltokkal találkozol, vesd be az ecetet. A legjobb a 20%-os töménységű: a kényelmed érdekében tölts át belőle egy szórófejes flakonba, és alaposan spricceld be vele a csempék felületét. Néhány percig hagyd hatni az ecetet, majd egy puha, vizes ronggyal dörzsöld át a csempéket.

Tipp: Amikor felviszed az ecetet a csempék felületére, ügyelj arra, hogy a fugákra is kerüljön belőle. Ez utóbbiakat még a csempék lemosása előtt alaposan dörzsöld át egy régi fogkefével vagy erősebb körömkefével.

Praktikák, ha fénytelenek a csempék

Ha a vízkőtől sikeresen megszabadultál, ideje gondoskodnod a csempék fényéről, valamint arról, hogy a vízkő kevésbé tapadjon meg rajtuk. A ragyogásukról újságpapírral vagy szarvasbőrrel gondoskodhatsz - ez utóbbit megtalálod a drogériákban. Semmilyen szer nem szükséges ehhez a művelethez: egyszerűen polírozd át vele a csempéket. Szarvasbőr hiányában szerezz be szalmiákszeszt - háztartási boltokban kapható -, ezzel itasd át az újságpapírt, majd dörzsöld át vele a csempéket. Arra ügyelj csak, hogy a fugákba ne kerüljön a szalmiákszeszből.
Mindkét módszerrel csillogást varázsolhatsz a fürdőbe.

Előzd meg a vízkövet!

Hogy a vízkő még csak meg se jelenhessen a fürdőszobádban, az ecettel vagy szalmiákszesszel történt alapos átmosás, vagy éppen a sóval, majd terpentinnel való átdörzsölés után gondoskodj a csempék ellenálló képességének fokozásáról is. Ehhez nem kell más, mint 100 ml lenolaj és 35 ml terpentin keveréke.

A keverékből csepegtess egy keveset egy tiszta ruhára, és ezzel fényezd át a már előzetesen megtisztított csempét. A vízcseppek nehezebben tapadnak majd meg a felületükön, ráadásul ezzel még a penészt is csökkentheted.

Ezt is szeretjük