Nem a méret a lényeg!
4 tuti tipp apró konyhákhoz
A beépített szekrények és a praktikusnak látszó elrendezés ellenére sem férsz el a konyhádban? Használd tippjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár egy konyha sosem lehet elég nagy - főként, ha az az otthonod központi helye -, mindig van lehetőség egy kicsit növelni rajta. Ha bátor vagy, és van kedved belevágni egy nagyobb felújításba, akkor akár a falaknak is nekieshetsz, de a téglabontáson kívül is számtalan lehetőség van arra, hogy még több teret nyerj. Hogy mi a kulcsa a tágas, használható konyhának? Eláruljuk!

Legyen hova pakolnod!

A kényelmesen használható, tágas konyha kulcsa a megfelelő mennyiségű rakodófelület, amire igenis szükség van ahhoz, hogy a konyhád rendezett képet nyújtson.

Bármennyire dekoratív megoldás a konyhaszekrény alá akasztgatni az eszközöket, ha a sors aprócska konyhával áldott meg, jobb lemondanod erről a megoldásról. És ha már el kell takarni, akkor igyekezz azt helytakarékosan tenni: a kifelé nyíló ajtóval rendelkező szekrények helyett válassz redőnyszerűen záródót, amely kevesebb teret vesz el az egyébként is kicsi konyhából, vagy olyan szekrényrészt, amely fiókszerűen kihúzható, így praktikus tárolóhelyet biztosít.

Trükközz a térrel!

Az aprócska alapterületű helyiségekben nem érdemes robusztus bútorokat vagy nehéz anyagokat használni, ezek ugyanis csak elvesznek a térérzetből. A könnyű, világos anyagok viszont tágasabb érzetet keltenek, és így optikailag növelik a helyiség méretét. Ehhez természetesen nem kell az egész konyhaszekrényt lecserélned, csupán az ajtófrontokat helyettesítsd üveggel vagy tejüveggel.

Ha az ajtók cseréjét most mégsincs lehetőséged kivitelezni, akkor a megfelelő megvilágítással is trükközhetsz: szerezz be néhány spotlámpát vagy a konyhaszekrény méretének megfelelően egy vagy két fénycsövet, és szereld fel őket a felső konyhaszekrény aljára! Az így kialakított megvilágítással sokkal nagyobbnak tűnik majd a konyhád, mint gondolnád.

Használj ki minden apró részt!

A nagy ötletelésben sokan hajlamosak megfeledkezni az egyik legkiválóbb rakodófelületről, a konyhaszekrények tetejéről.

Pedig számtalan konyhai eszköz, kevésbé használt fűszer vagy konzerv otthonát alakíthatod ki a "magasban", ráadásul ehhez nincs is másra szükség, mint néhány dekoratív kosárra vagy dobozra - a konyhád stílusától függően. A legjobb azonban, ha a szekrény egyes elemeit lépcsőzetesen tudod elhelyezni, így az alacsonyabbak tetejét könnyen kihasználhatod. Ráadásul a különböző kosarak és dobozok dekoratív látványt is nyújtanak, csupán arra ügyelj, hogy mind színben, mind pedig stílusukban illeszkedjenek a szekrényekhez és a konyhához!

Használj konyhaszigetet!

Mind tárolási, mind pedig használhatósági szempontból is az egyik leghasznosabb dolog a konyhában a konyhasziget. Az ételek előkészítésében is nagy szerepe lehet, míg az alját-oldalát tárolásra használhatod.

Ha azonban nincs elég hely a konyhádban, akkor se keseredj el! Csupán vedd fontolóra, hogy nem lenne-e érdemesebb a konyhában elhelyezett étkezőasztalt konyhaszigettel helyettesíteni, ami önmagában hordozza az étkezőpult funkcióját is.

Ma már egészen elérhető áron lehet ezekhez hozzájutni, de ha egyedire vágysz, akkor akár el is készíttetheted.

Ezt is szeretjük