Foltos, csíkos vagy kopott?
A parketta az egyik legkönnyebben tisztán tartható, de az egyik legkényesebb padlótípus is. Ápolása azonban nem nagy ördöngösség!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami elromolhat, az el is romlik. Lefordítva ezt az általánosan igaz megállapítást a padló nyelvére: ami kophat és karcolódhat, az meg is fog sérülni.

Nem kell azonban kétségbeesned, ha a nemrégiben letett parkettádon megjelent már néhány csík a bútorok tologatásától vagy attól, hogy a csemeték esetleg rajzlap helyett azon alkottak.

Sőt, szakemberre sincs feltétlenül szükség ahhoz, hogy ismét eredeti fényében pompázzon a padló! Elég csupán néhány praktika, törlőkendő, egy-két hasznos padlóápolószer - na meg néhány szabad óra!

A makulátlan parketta titka

A parketta előnye, hogy könnyű tisztán tartani. Gyakori tisztításához elegendő a porszívó és egy padlótörlőkendő használata - ám nem mindegy, hogyan csinálod.

 • Mielőtt feltörölnéd a parkettát, porszívózd fel, így megóvod a kis kövektől és egyéb szennyeződésektől, amelyek megkarcolhatják a feltörlés során!
 • A letapadt szennyeződések eltávolításához nedves törlőkendő javasolt, amely nem tartalmaz semmiféle tisztítószert, legfeljebb kifejezetten parkettaápoló szert. Vigyázz azonban arra, hogy ne kerüljön túl sok víz a parkettára, az ugyanis beszivárogva a repedésekbe és résekbe, vetemedésre késztetheti az egyes lapokat.

Ha már csak a fényezés segíthet

Előfordulhat, hogy a parketta már annyira régi vagy annyira sérült, hogy a hétköznapi fényezés már nem segít rajta. Ilyen esetben sajnos a laminálás jelentheti az egyetlen megoldást, ami a padló egy úgynevezett poliuretán védőréteggel történő bevonását jelenti - amihez azonban mindenképpen érdemes szakemberek tanácsát és segítségét kérned.

Ez a védőréteg jobban védi és ápolja a fát, mint az általános lakkok, amivel a padlót szokás bevonni. Amit viszont tudnod kell:

 • A laminálást követő első 24 órában semmiképpen ne állj rá cipővel a bevonatra! Ha nagyon szükséges, akkor zokniban surranj át rajta.
 • A laminálás után a teljes száradás 14 napot igényel. A tökéletes és tartós eredmény érdekében ez alatt az idő alatt ne tegyél szőnyeget és lábtörlőt a friss bevonatra, mert nyomot hagyhat a padlón.
 • Ne húzz végig bútort a padlón - ezt még akkor se tedd, ha nem frissen laminált! Ezzel ugyanis maradandóan végigkarcolhatod a parkettát, de a friss poliuretán réteget is, sőt, emiatt akár a parketta fája is deformálódhat. A bútorok lábára ragassz inkább egy darabka filcet, ez megvédi a karcolásoktól. Sőt, érdemes lehet kicserélned a gurulós bútorok kerekét műanyag helyett gumira.
 • Ha valami ráömlik a száradás ideje alatt a padlóra, azonnal töröld fel száraz ruhával! A felmosást szintén kerüld, a tisztítószerek ugyanis feloldhatják az új bevonatot.

A tartós eredmény érdekében...

Egy teljes parkettacsere nem olcsó mulatság, ahogy a laminálása sem az. Ha nem szeretnéd, hogy a gatyád is rámenjen az állandó javítgatásokra, igyekezz megóvni a parkettát rendszeres és megfelelő ápolással. Hogyan?

 • Moss fel és porszívózz olyan gyakran, amennyire csak lehet! A por a padló legnagyobb ellensége!
 • Olajos tisztítószereket, súrolószereket és ammónia-tartalmú anyagokat semmiképpen ne használj a takarításhoz, mert ezek könnyen felsérthetik a felső fényes réteget. A legjobb, ha egy speciális, vegyszereket nem tartalmazó, kifejezetten padlótisztító szert használsz a fából készült padló takarítására. Az ilyen szer biztosan nem okoz kárt a védőrétegen.
 • Hogy csökkentsd a kosz mennyiségét, tegyél a bejárati ajtóba lábtörlőt, és ne felejtsd el gyakran kitisztítani.
 • Hogy megvédd a parketta fényét a karcolásoktól, ne húzogasd át rajta a bútorokat, csak ha görgősek.
 • A közvetlen napfény sem tesz jót a fából készült padlónak, az UV-sugárzás ugyanis rongálja a bevonatot, és kiszárítja a fát. Azokban az órákban, amikor a nap a legerősebben süt be a szobába, inkább húzd be a függönyt!
 • A törött üveg keményebb a poliuretán bevonatnál, ezért könnyen felsértheti azt, nem is beszélve a házi kedvencek körmeiről! Ha lehet, tartsd távol az állatok mancsait a padlótól!
Ezt is szeretjük