Milliókat számít néhány trükk eladáskor - Sokkal többet ér a lakás, ha okosan dönt a tulaj
Így dobják piacra a lakásokat az igazán szemfüles eladók: van olyan tipp, ami semmibe sem kerül.

ingatlan-lakasvasarlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eladásra szánt ingatlant érdemes felújítani és átrendezni, hiszen minimális befektetéssel is nagy változás érhető el. A home staging trükkjeit Zai Viktória, a Poli-Farbe lakberendezője mondta el.

Amikor az ember úgy dönt, megválik otthonától, egyszer csak egy telített piacon találjuk magát, ahol számos hasonló adottságú lakás között kell érvényesülni. A jól megtervezett home staginggel, azaz a lakás eladásra való felkészítésével azonban ki lehet tűnni a tömegből, és ingatlan is magasabb áron kínálható. Sok vevő nem szívesen kezd bele egy felújításába, pláne akkor, ha talál egy olyan lakást, amely picit ugyan drágább, mégis azonnal beköltözhető.

Vevői szemmel kell átnézni a lakást

Első lépésként át kell nézni tüzetesen az otthont, méghozzá a potenciális vevő szemével. Ez talán a legnehezebb feladat, hiszen a látványt már megszokta a tulajdonos, és számos hibát talán elsőre észre sem vesz. Ezért jól jöhet egy őszinte rokon vagy barát véleménye, aki kíméletesen tudtára adja, mi az, amit ő megváltoztatna.

Ezután egy listát érdemes készíteni a szükséges apró felújításokról, majd ezt vetni össze az anyagi lehetőségekkel és az időkerettel. Olyan karaktert kell adni a lakásnak, amely tiszta és modern.

Új hangulat falfestéssel

Ajánlott okosan megválasztott, semleges és barátságos pasztellszínekkel felújítani a falakat. A markáns színű felületeket és az egyedi dizájntapétát érdemes akár tört fehérre, bézsre vagy modern hatású pasztellszürke árnyalatokra cserélni. Ezzel egy jó alaphangulat teremthető, és a lakás illata is egészen felfrissül.

Gyorsan elvégezhető, csináld magad-falfestéshez olyan egyrétegű beltéri falfestéket érdemes választani, ami nem csepeg, egy rétegben is jól fed, és kellemes illatú. Így festés után sem kell napokat várni a festékszag kiszellőzésére. Ráadásul rengeteg előre bekevert világos árnyalat közül lehet választani, akár 1 literes kiszerelésben is.

Szellősen visszarendezett szoba

Festés után arra is ügyelni kell, mi az, ami visszakerül a szobába. A bútorok szelektálásával és elszállításával már sokat lehet tenni a sikeres eladásért. Az ember akkor végezett jó munkát, ha a szobák világosak, szellősek és minimálisan - éppen csak jelzésértékűen - bútorozottak. Ne maradjon semmilyen személyes tárgy, vicces dekoráció vagy fotó a falakon. Semleges díszítéssel viszont fel lehet dobni a kiürített tereket. Egy csokor virág, egy gyertyatartó vagy néhány újság jót tesz az összképnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A világítás ereje

Teljesen új, dinamikus és vonzó arculatot lehet adni a lakásnak a meghirdetés előtt fényesebbre cserélt világítótestekkel. Az energiatakarékos és LED-lámpák széles választékával ez ma már könnyen kivitelezhető. Törekedni kell arra, hogy 5 m²-enként összesen 1500 lumen fény érje a szobát (ez egy 100W-os hagyományos égő fényereje). A hatást nem kell egyetlen izzóval elérni, sőt jobb is bevetni több álló- vagy falilámpát, esetleg nagyon elegáns hatást keltő, szekrénybe, polcokra vagy asztalba épített spotlámpákat.

Alapos takarítás a kulcs

Még egy teendő marad a munkálatok végére: a takarítás. Nagyon fontos része a lakás felkészítésének. Nemcsak egy felmosásra kell gondolni, de az ablakpucolás, a festékfoltok eltüntetése és a bútorok áttörlése is fontos. Ha kert is tartozik a házhoz, az alapos rendrakás és kicsinosítás ott sem maradhat el, hogy a leendő vevők azonnal kedvet kapjanak a vásárláshoz.

Ezt is szeretjük