3 tévhit a gazdasági válságról
Nehogy elhidd!
Lehetetlen hitelhez és lakáshoz jutni, csökkennek a fizetések, és kilátástalanság fenyeget? Vajon valóban ennyire drámai a helyzet?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tény, hogy az amerikai hitelpiac összeomlása szinte a világ minden országára hatással van, ám az már korántsem biztos, hogy a válság eredményezte helyzet annyira kilátástalan, mint amennyire sokan lefestik.

De akkor mi az igazság? Megéri lakást venni most, vagy sem? Kaphat bárki is hitelt, vagy nem is érdemes próbálkozni? Vajon valóban csökkennek majd a fizetések, vagy nem fenyeget ilyen veszély? Utánajártunk, és összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket.

Csak kevesek juthatnak hitelhez, és ők is nehezen

A jelenlegi amerikai gazdasági helyzet kialakulásának oka elsősorban a túlzottan engedékeny hitelezési gyakorlatban keresendő, nevezetesen abban, hogy az Egyesült Államokban évekig szinte még az is kapott hitelt, aki nem kért. Ezzel szemben a magyar bankok jóval szigorúbban jártak és járnak el ma is, azaz az amerikainál alaposabban vizsgálják a hiteligénylő hitelképességét. Így aztán tévedés azt gondolni, hogy hazánkban is bármikor összeomolhat a hitelezési rendszer, sőt, azt is, hogy az utóbbi hónapokban kialakult gazdasági válság közepette egyáltalán nem éri meg hitelt felvenni - annak se, akinek adnának.

Az tény, hogy jelenleg szigorúbb feltételekhez kötik a bankok a hitelfelvételt, és az is, hogy minimálbér mellett, illetve önerő nélkül nem is érdemes próbálkozni, az viszont nem igaz, hogy nem lehet hitelt kapni. 20-30%-os önerő vagy magas és biztos jövedelem mellett nagy eséllyel lehet kölcsönhöz jutni.

Kíváncsi vagy, milyen esélyeid vannak arra, hogy a közeljövőben hitelhez jutsz, és milyen feltételek mellett tekintenek a bankok hitelképesnek? Kattints ide!

Nem érdemes most lakást venni

Mostanság meglepődve néznek azokra, akik lakás vásárlását tervezik. Pedig bármennyire meglepő, aki megteheti, annak igenis érdemes ingatlanba fektetnie a pénzét, főként a nagyvárosokban.

Ez nemcsak azért tanácsos most, mert még mindig az ingatlan az egyik legbiztonságosabb befektetési forma, hanem azért is, mert külföldi befektetők és szakemberek szerint a hazai ingatlanpiac még jelenleg is alulárazott. Az előző évekhez hasonlóan további növekedés várható a jövőben is, elsősorban - Budapestet nézve - például az olyan városrészekben, mint a VII. és a VIII. kerület rehabilitációs részei, ahol most az átlaghoz képest jóval olcsóbban lehet lakáshoz jutni.
Akinek tehát sikerül most hitelhez jutnia, esetleg van annyi megtakarítása, hogy anélkül vásárolhasson lakást, tanácsos megtennie, néhány éven belül ugyanis ezek a befektetések garantáltan megtérülnek.

Érdekel, hol érdemes most igazán lakást venni, és milyen ingatlanok tekinthetők jó befektetésnek? Kattints ide!

Magas törlesztőrészlet esetén költözés?

Az amerikai hitelpiac összeomlásának hatását, majd a forint rendkívüli gyengülését hazánkban leginkább a devizahitellel rendelkezők érezték. A törlesztőrészletek nem várt és számottevő növekedése jelentős ijedtséget okozott, amelynek hatására sokan döntöttek amellett, hogy inkább eladják a lakásukat, hogy megszabaduljanak a hitelüktől.

Ám nem biztos, hogy a törlesztőrészletek vagy a kamatok emelkedése esetén az egyetlen megoldás a költözés. Mint ahogy az elmúlt hónapok tapasztalatai is mutatták, a bankok sem akarják elveszteni az ügyfeleiket, így ők is igyekeznek igazodni a gazdasági helyzet változásaihoz. Fontos viszont megfontolnod a döntést. Sokan például a devizahitelük forint alapúra történő cseréjével igyekeznek megkönnyíteni a helyzetet - még akkor is, ha ezzel növelik az adósságukat -, mások más devizanemre váltanak, míg megint mások a hitelkiváltásban látják a megoldást.

A legjobb döntés talán mégis az, hogy a finanszírozó bankkal konzultálsz, hiszen előfordulhat, hogy lehetőség van a helyzet javítására a futamidő hosszabbításával, illetve akár nagyobb türelmi idő biztosításával.

Ezt is szeretjük