Az 5 legnagyobb tévhit az energiatakarékosságról
Egy kis odafigyeléssel rengeteg energiát és pénzt takaríthatsz meg. Néhány tanácsot azonban nem érdemes megfogadnod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szeretnél lefaragni egy kicsit a villanyszámlából, tanácsos a hagyományosak helyett energiatakarékos izzókat használnod. Ha a gázszámlát csökkentenéd, az átfolyós vízmelegítőt érdemes energiatakarékosabb bojlerre cserélni.

Ezekkel a trükkökkel valóban sokat spórolhatsz, van azonban néhány tanács az energiatakarékossággal kapcsolatban, amit a pénztárcád érdekében nem érdemes megfogadnod. Összegyűjtöttük a legnagyobb tévhiteket.

A számítógép képernyővédője energiatakarékos

A képernyővédők arra szolgálnak, hogy egy folyamatosan változó kép megjelenítésével növeljék a monitor élettartamát. Az állandó képek ugyanis idővel beleéghetnek a kijelzőbe, és tönkretehetik azt. A képernyővédők azonban egyáltalán nem takarítanak meg áramot, sőt, elég sokat fogyasztanak. Ha kevesebb áramot akarsz felhasználni anélkül, hogy kikapcsolnád a monitort, nézd meg, van-e lehetőség a számítógépeden az energiatakarékos beállításokra. Ezek általában az operációs rendszer Vezérlőpult menüjében, a Teljesítmény és karbantartás opció alatt, az Energiagazdálkodási lehetőségek pontban találhatók meg.

A készenléti üzemmód kevesebbet fogyaszt, mint a ki- és bekapcsolgatás

Ez egyáltalán nem igaz. A készenléti üzemmódban tartott elektromos berendezések meglepően sok áramot használnak fel. Amennyiben takarékoskodni akarsz az elektromossággal - és a pénzeddel -, éjszakára, illetve amikor hosszabb ideig nem dolgozol vele, mindig kapcsold ki a számítógépet. Tedd meg ugyanezt a komputerhez csatlakozó egyéb eszközökkel, a nyomtatóval, szkennerrel, külső meghajtóval is, méghozzá lehetőleg a konnektornál. Ha ugyanis transzformátoron - tápegységen - keresztül kapják az áramot, az akkor is bekapcsolva marad, amikor a készülék működését a ki-be kapcsoló gombbal leállítottad.

A légkondicionálók helyett gazdaságosabb a ventilátor

Bár a ventilátorok kevesebb áramot fogyasztanak, mint a légkondicionáló berendezések, az állítás téves. Ennek oka hogy a ventilátor valójában semmivel sem csökkenti a levegő hőmérsékletét. Csupán a hőérzet lesz jobb azáltal, hogy légáramlást keltve fokozza a veríték bőrről való elpárolgását. Így nincs értelme bekapcsolva hagyni a ventilátort, amikor üres a helyiség. A berendezést úgy kezeld, mint a világítást: ha kimész a szobából, kapcsold ki, máskülönben csak pazarolod az áramot, és növeled a villanyszámlát.

Jó, ha tudod!
Sokan azt hiszik, hogy a programozható termosztátok automatikusan energiatakarékos módon szabályozzák a fűtést. Ám ez távolról sincs így: neked kell úgy beprogramoznod a berendezést, hogy a kazán csak bizonyos időszakokban kapcsoljon be, de ne fűtsön például éjszaka, illetve amikor a munka vagy szabadság miatt senki sincs otthon.

Zuhanyozni gazdaságosabb, mint kádban fürdeni

Sokan előszeretettel hívják fel a figyelmet arra, hogy a kádban fürdéshez sokkal több vízre van szükség, mint a zuhanyozáshoz. Csakhogy ez nem minden esetben igaz. Akkor ugyanis, ha hosszan szeretsz zuhanyozni, sokkal több vizet pazarolsz annál, mintha egyszerűen teleengeded a kádat, és abban ejtőzöl. Egy átlagos kád feltöltéséhez ugyanis 70-95 liter víz szükséges, míg zuhanyozás közben - még alacsony vízáteresztő zuhanyrózsa esetén is - 10-15 liter víz folyhat le a lefolyón percenként.

Ha csak 15 perces időtartammal számolsz, akkor is könnyen belátható, hogy a zuhanyzás már ez esetben is sokkal gazdaságtalanabb, mint a kádban való fürdőzés.

A mosogatógép gazdaságtalanabb, mint a kézi mosogatás

Egyre több háztartásban tűnik fel a mosogatógép, sokan azonban a mai napig úgy tartják, hogy az általa fogyasztott áram és víz mennyisége miatt jóval többe kerül, mintha az edényeket kézzel mosogatnák el.

Ez azonban tévhit. A korszerű gépek ugyanis gazdaságosabbak, mint gondolnád: bár jóval tovább dolgoznak - egy adag edényt akár 2,5 órán keresztül tisztítanak -, mindezt az alacsony energiafelhasználás érdekében teszik. Sok készülék rendelkezik olyan programmal is, mely automatikusan szabályozza a mosogatást. A víz szennyezettségét érzékelők mérik, és ehhez igazítják a hőfokot, valamint a mosogatás időtartamát.
Természetesen a mosogatógép akkor gazdaságos, ha mindig telepakolod. Két pohár, három tányér és öt kanál elmosásakor a sima mosogatás a nyerő.

Cikkünk az Elhallgatott tanácsok című könyv alapján készült.

Szinte mindenkivel előfordul, hogy félretájékoztatják, és anyagi veszteség éri. A Reader's Digest feltárta, és ebben a könyvben megosztja veled azokat a féltve őrzött szakmai titkokat, amelyek segítségével egészségesebben élhetsz, előnyökre tehetsz szert a munkahelyeden, és jelentős mennyiségű pénzt, valamint időt takaríthatsz meg. A könyv 1500 ritkán emlegetett módszert tartalmaz kiváló szakértőktől és igazi bennfentesektől, melyekkel megkönnyítheted a hétköznapjaidat, és amelyek segítségével valóban jó döntéseket hozhatsz.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük