Ez a legolcsóbb megoldás, hogy több fokkal melegebb legyen a lakás: most még érdemes megcsinálni
Próbáld ki ezen a télen!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tetőszigeteléssel 25%-kal is csökkenthető egy családi ház hővesztesége, ráadásul a padlástér hőszigetelését akár te magad is elvégezheted.

Mivel a háztartások rezsijük átlagosan 75%-át, családi ház esetén akár havi 40 ezer forintot is elköltenek fűtésre, célszerű még most, az igazi tél beállta előtt hőszigetelni, hogy megállítsd a pazarlást. A padlásfödém hőszigetelése ráadásul viszonylag kis költségből megoldható, mely tavaszra akár még be is hozhatja az árát.

Mindezek ellenére azonban Magyarországon a lakóépületek 60-70%-a esetében nincs hőszigetelve a tető, így ezeknél a házaknál a legnagyobb téli hidegben is jóval többet kell fűteni, hogy a hőmérsékletet a megfelelő szinten tartsd, legalábbis a Knauf Insulation egy korábbi, nem reprezentatív felmérése szerint.

A tetőn át szökik el a meleg jelentős része

Egy családi házban az elpazarolt energia 25%-a a tetőn keresztül távozik, ha nem gondoskodsz megfelelő hőszigetelésről, ezen felül tetőszigetelés hiányában a por és a külső zajok is jóval könnyebben szivárognak be.

A hőszigetelés ráadásul nemcsak télen, de nyáron is hozzájárul a kellemesebb klímához, mivel ebben az évszakban azt akadályozza meg, hogy túlmelegedjen a tetőt érő napsugárzás miatt a beltéri levegő, így akár 6-8 Celsius fokkal is javíthatja a beltér hőmérsékletét.

Még nem késő hőszigetelni, behozza az árát

Míg a külső hőszigetelési munkálatokat, mint a homlokzat leszigetelése, jellemzően ősszel, de mindenképpen száraz időben javasolt elvégezni, addig a tetőszigetelés bármikor elvégezhető. A homlokzat esetében fontos, hogy szakembert kérj fel a feladatra annak érdekében, hogy a hőszigetelés az elvárt eredményeket hozza, de a padlástér hőszigetelési munkálatait akár te magad is elvégezheted, ráadásul anyagilag is kisebb beruházással jár.

Egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház kőzetgyapottal történő homlokzati hőszigetelése munkadíjjal együtt nagyságrendileg 1,5 millió forintba kerül, a padlásfödém vagy a magastető hőszigetelése azonban ásványgyapottal egy ugyanilyen házon körülbelül 200 ezer forintból kivitelezhető.

Te magad is szigetelheted a padlásfödémet

A padlásfödém hőszigetelése a legegyszerűbben, leggyorsabban és a legkisebb energia- és anyagi befektetéssel elvégezhető munka, így akár még most, az igazi tél előtti utolsó pillanatban is érdemes belevágni.

A legpraktikusabb megoldás, ha könnyű, de jó hőszigetelő képességű üveggyapottekercseket vagy -táblákat helyezel el a padlásfödémen, lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel. Ebben az esetben a munkadíjat akár meg is spórolhatod, hiszen pár alapszabály betartása mellett te is leterítheted, de arra figyelj, hogy a mai hőszigetelési előírások teljesítéséhez ilyen esetben is körülbelül 20-25 centi vastag szigetelés szükséges.

A tető hőszigetelésére ma már választhatsz környezetbarát üveggyapotot is, mely nem csupán javítja az épületek belső levegőjének minőségét, valamint nem szúr és nem porzik, de egyben hozzájárul az épületek fenntarthatóságához is.

Így csináld!

Az üveggyapottekercseket vagy -táblákat lehetőleg két rétegben, eltolt illesztésekkel kell leteríteni a hőhídhatás kiküszöbölése érdekében. A padlásfödémen elhelyezett szigetelés fölé páraáteresztő tulajdonságú réteg kerül, hogy a födémen átjutott párát átbocsássa, ugyanakkor védelmet nyújtson a légmozgás okozta hőveszteség, illetve a héjaláson bekerülő csapadék ellen. A szigetelés alá a födém kialakításától függően páratechnikai réteg szükséges, amely megakadályozza a födémen átjutott pára bekerülését a szigetelésbe, illetve esetleges lecsapódását.

Ez a kialakítás természetesen nem terhelhető, így a kéményekhez, tetőkibúvókhoz ki kell építeni közlekedési útvonalakat. Amennyiben mégis meg szeretnéd őrizni a padlást, akár tárolóként, úgy a szigetelés a födém alá is kerülhet, lécváz közé, szerelt vagy függesztett álmennyezet fölé is.

Ezt is szeretjük