Így spórold meg a gyerekszoba költségeit - Kevesen gondolnak erre a megoldásra

A gyerekek növekedése során általában felmerül az igény a külön szobára, de a költözés helyett egy egyszerűbb megoldás is létezik.

tetőtér borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki a kezdetektől a külön szobát részesíti előnyben, míg mások szeretik éjjel maguk mellett hallani a babájuk szuszogását. Idővel azonban minden gyereknek szüksége lesz saját térre. 

Amikor felmerül az igény egy külön szobára, vagy egy új testvér érkezik, jó megoldás lehet a tetőtér beépítése. 

A magyarok többsége a tetőtér beépítését választja, amikor bővül a család

Az élettér bővítése a VELUX Cégcsoport 2023-as reprezentatív kutatása szerint népszerű megoldás a magyar családok körében, amikor plusz négyzetméterekre van szükségük: a megkérdezettek 47%-a választaná a tetőtér beépítését a költözés helyett. Ezzel a megoldással értékes extra lakóterület alakítható ki, ami otthonos és kellemes élettere lehet egy kiskamasznak. A megkérdezettek 40%-a gondolta úgy, hogy a tetőtér kiváló gyerekszoba lehet, ami így a harmadik legnépszerűbb választásnak bizonyult a hálószoba és a vendégszoba után.

tetőtér cikk
Fotó: Lotta Haerdelin

- Még mindig nagyon sok a kihasználatlan tetőtér, pedig akár már egy kisebb átalakítással is kényelmes és gazdaságos teret lehet létrehozni: például gyerekszobát, saját irodát vagy hálószobát. Ráadásul innen gyakran a kilátás is gyönyörű. Az elmúlt néhány évben rengeteget fejlődtek az építészeti megoldások, a modern szigetelési technikáknak, tetőtéri ablakoknak és hővédő megoldásoknak köszönhetően a tetőtéri szobák ma már télen-nyáron a lakás legszerethetőbb részei lehetnek - mondta Ritea Noémi, a VELUX Cégcsoport magyar és román piacért felelős igazgatója. 

Mikor jön el a külön szobában alvás ideje?

A csecsemők szülei gyakran választják a közös szobában alvást, ami megkönnyíti a baba éjszakai ellátását, és erősíti a szülő-gyermek kötődést is. Később azonban fontos, hogy a gyerekeknek saját kis birodalmuk legyen, ahová elvonulhatnak. Fuller Bianka pszichológus szerint természetes, hogy a gyermekek igényei dinamikusan változnak a fejlődésük során, amihez gyakran az otthoni környezetnek is alkalmazkodnia kell. Arra, hogy mikor jön el a külön szobába költözés ideje, nincs kőbe vésett szabály, Fuller szerint mindig a gyerek és a család egyedi szükségleteit kell figyelembe venni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egyéni mérlegelést igényel az is, hogy a testvéreknek szüksége van-e külön térre. A közös szoba segíti az olyan kompetenciák fejlődését, mint az önérvényesítés, kompromisszumkészség és konfliktusmenedzsment, ám egy szorongásra hajlamos, visszahúzódó kamasznak biztonságot adhat, ha van olyan tér, amit csak a magáénak tudhat. Ugyanakkor - habár idővel fontos a külön szobába költözés - az otthoni környezet változása jelentős hatást gyakorolhat a gyermekek érzelmi állapotára és viselkedésére. A váratlan változások szorongást és ellenállást válthatnak ki, ezért a gyerekeket érdemes előre felkészíteni ezekre - tette hozzá a pszichológus.

Olvass tovább: szomorú, üres padlástérből hangulatos, kuckós szoba - Képeken 7 szuper tetőtér-beépítési megoldás

A padlástérnek felépítése miatt saját karaktere van, amit fel lehet használni saját előnyére.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, VELUX)

Ezt is szeretjük