Tippek a garzontól a loftig
Kicsi a lakásod és nem fér el benne semmi? Nagy a lakásod, mégsem fér el benne minden? Tippjeinkkel kihasználhatod a rendelkezésedre álló teret!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy lakásban a teret akkor használhatod ki száz százalékosan, ha az egymáshoz kapcsolódó tevékenységek berendezései - például a főzésé és az étkezésé - közel kerülnek egymáshoz. Kis lakásban ez nem mindig megoldható, előfordulhat ugyanis, hogy egy tevékenység számára nincs elég hely.

Ilyenkor célszerű több különböző berendezési területet összevonnod, például az étkezőt a társalgóval. Nagy helyiségekben előfordulhat, hogy ridegséget érzel a nagy alapterület miatt. Ebben az esetben térelválasztással, szintkülönbségekkel és a bútorok térbe rendezésével teheted barátságosabbá a szobát.

Nyisd össze!

Minden lakás más és más, ezért először is mérd fel a tiédben rejlő lehetőségeket! Egy nagy belmagasságú, zegzugos lakásban például érdemes galériát beépíteni, tetőtérben pedig az alacsony hajlásszögből adódó területekre tároló- vagy hálóhelyet rendezhetsz be. Ha panellakásban laksz, akkor a téralakítás minden eszközével - faláttöréssel, színek és anyagok változatos használatával - törekedj arra, hogy az összkép minél egységesebb legyen, mert ezáltal tudod tágítani a teret.
A tér növelésére nagyszerű megoldás lehet még a helyiségek összenyitása. Főleg kis lakásokban érdemes átgondolni, hogy egy fal lebontásával nem lehetne-e több teret nyerni, a faláttörésnél viszont figyelj arra, hogy az átfutó padlóburkolat és a falszín azonos legyen, ezáltal jobban érvényesül a térnövelő hatás. Lehetőleg mindig ügyelj arra is, hogy a lakás belső téralakításánál a helyiségek eredeti karakteréhez igazodj! Ha romantikus, boltíves átjárókra vágysz, jól gondold meg, illik-e az épület stílusához! A nagy belmagasságú, régies polgári lakások szép éke lehet egy boltív, de egy panellakásban már-már erőltetett hatást kelthetsz vele.

Válaszd el!

Nem csak a falak áttörése alkalmas a tér megváltoztatására. Ha éppen egy számodra túl nagy szobából szeretnél bizonyos részeket leválasztani esetleg azért, mert ott általában egyszerre több cselekvés folyik, könnyen megteheted egy egyszerű paravánnal. Ezeket a mozgatható válaszfalakat már a régi japán lakásokban is alkalmazták, Európában csak az 1920-30-as években vált igazán divatossá. A paraván mindarra lehetőséget ad, amitől egy téglafal megfoszt, ezt ugyanis kedved szerint teheted egyik helyről a másikra. Ha azonban mégis tartós megoldást keresel, nem árt elgondolkoznod egy térelválasztó falon, amelynek szerepét betöltheti egy szekrénysor is, de egy könnyűszerkezetes fallal is megoldható. Térelválasztás hatását keltheted azzal is, ha szinteltolással az egyes területek padlójának síkján változtatsz.

Legyen egységes!

Nem véletlen, hogy az utcán egymás mellé kerülő épületek párkányai és ablakai építészeti előírás szerint egy vonalban vannak: a vízszintes vonalak ugyanis általában nyugodt, kellemes hangulatot keltenek.

Vidd ezt be az otthonodba! Igyekezz úgy berendezni lakásod, hogy az ajtók, az ablakok, a bútorok és néhány kép is egyetlen vízszintes vonalhoz igazodjon! Figyeld meg, milyen nyugodt hatást kelt, ha a teljes ablakfelület előtt azonos mélységig lóg le a függöny, egy vonalban vannak a polcok és képek, a magas bútorok teteje pedig az ajtófélfa tetejéig ér.

Ezt is szeretjük