5 filléres tipp, ha nagyobb lakást akarsz

Kicsi a lakásod? Kényelmesen még a lábadat sem tudod kinyújtani? 5 tippet is adunk, amivel alaposan megnövelheted a teret!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kicsi a lakásod? Toldd meg egy lépéssel! Ám ha ez sem fér bele, akkor se a lakáscserén gondolkodj, hanem szánj egy hétvégét rá, és alaposan rendezd át. Egy kis energiára lesz szükséged, egy kevés festékre, na meg néhány praktikus ötletre. Az előbbiekről neked kell gondoskodnod, utóbbiakban azonban segítünk!

Játssz a fénnyel!

Ha garzonban laksz, jobban teszed, ha elbúcsúzol a hatalmas csillároktól és állólámpáktól. Nemcsak azért, mert valószínűleg nem is férnek el a lakásban, hanem azért is, mert sok kis apró lámpával rafináltabb megvilágítást érhetsz el, mint egy-két nagyobbal.

Használj csíptetős lámpákat, de nem kell szimmetrikusan elhelyezned őket. Világíts inkább meg olyan sarkokat, amelyeket szépnek találsz, és használj gyertyákat is, így egyszerre a hangulatról is gondoskodhatsz.

Ügyesen a falakkal!

Minél kisebb a tér, annál jobban tágíthatod világos színek használatával. A sötét tónusok többnyire összébb húzzák a teret, és még inkább zsúfoltnak hat az egyébként sem túl tágas helyiség. A színek közül válogass a fehér, a barack, a világoskék, a világoszöld árnyalatai között, de legfeljebb csak két színt, és annak árnyalatait variáld!

Arra a kérdésre pedig, hogy a tapéta vagy inkább a festés ajánlott a garzonokban, a válasz egyszerű: az utóbbi. Hogy miért? Mert letisztultságot és átláthatóságot kölcsönöz a lakótérnek.

Ki itt belép...

...érezze a tágas teret. Ehhez fontos, hogy az ajtókról se feledkezz meg! Színük tekintetében passzoljanak a falakhoz, keretük pedig markánsabb, intenzívebb színben pompázzon.
Apropó ajtók: a zaj ellen ugyan nem védenek, de egyébként nagyon hasznosak a tolóajtók. Az ajtó mögötti tér így nemhogy nem szűnik meg, de megduplázódik. A bejárati és egyéb ajtókra vonatkozó, a színekkel és árnyalatokkal kapcsolatos tanácsokat ez esetben is fogadd meg!

Sok jó és praktikus kis helyen is

A legjobb, amit egy garzonban tehetsz, ha okosan választod meg a lakásba kerülő bútorokat. Fontos, hogy kisméretű, egyszerű vonalú és alacsony bútorokat válassz, amelyek színvilága harmonizál a falakéval - lehetőleg ezek is minél világosabbak legyenek.
A cél az átláthatóság, ezért érdemes elgondolkoznod az üvegbútorokon is. Ha mégsem kedveled ezeket, akkor legalább arra ügyelj, hogy a nehézkes berendezési tárgyakat kerüld: a bútordarabok legyenek mobilisak, könnyűek.

Tipp: ha teret akarsz teremteni a lakásban, akkor hívd segítségül azokat a bútorokat, amelyek egyszerre több funkciót is képesek ellátni. Az ágynak kinyitható kanapé és az összecsukható, gurulós asztal nagy kincs egy garzonban.

Rendezkedj!

Ha hely kell, oszd fel a teret! A gyerekszobában például sávosan legyen elkülönítve a dolgozó-, játszó- és alvórész alacsony, beépített szekrénnyel is rendelkező, világos árnyalatú fabútorokkal.

Az elkülönítéshez használhatsz paravánt is - ez jó megoldás akkor is, ha a dolgozósarkod a hálószobában kapott helyet. A paraván azonban lehetőleg átlátszó legyen, hogy ne sötétítse be a szobát.
Ha az átlátszó, világos, rendezett teret már megteremtetted, felteheted a pontot az i-re apró kontrasztokkal. Az apró itt apró dísztárgyakat jelöl, például egy-egy élénkebb színű kaspót, vázát, fényképkeretet. Ezek is legyenek összhangban egymással.
Sokat nyerhetsz azzal is, ha a funkciójukban egymáshoz közel álló tereket egybenyitod - például az étkezőt a nappalival vagy a konyhával.

Ezt is szeretjük