3 tipikus téli betegség, amit otthon kaphatsz el
A csukott ablakok mellett eltöltött téli hónapokban nem meglepő, ha éppen az otthonodban betegszel meg. Segítünk, hogy megóvhasd magad!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A didergős téli estéken - érthető okokból - valahogy nehezebben mozdulunk ki, mint a melegebb évszakokban, és több időt töltünk a négy fal között. Éppen ezért érdemes a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítanod lakásod levegőjének minőségére, illetve az otthonodban fellelhető betegségforrások felszámolására.

Ezt a fűtésszezon és az ezzel járó veszélyforrások is indokolttá teszik. Ismerd meg a leggyakoribb betegségeket, melyeket otthon kaphatsz el, és legyél tisztában a tünetekkel is!

Allergia - a háziporatka állhat a háttérben

Nemcsak a nyári hónapokat nehéz átvészelnie azoknak, akik hajlamosak az allergiás reakciókra. Ha képes vagy megállás nélkül tüsszögni és köhögni, akkor érdemes minden óvintézkedést megtenned annak érdekében, hogy a háziporatka minél kisebb arányban legyen jelen az otthonodban. A mikroszkopikus méretű élőlény elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, és a levegőben keringő ürüléke alaposan megkeserítheti az allergiás emberek életét.

A téli hónapok különösen kedveznek az apró állatka komfortérzetének: legjobban a 60% feletti páratartalmat, és a 20-25°C körüli hőmérsékletet kedveli. Kedvenc élőhelye a kárpit, a függöny, a szőnyeg és a bútorhuzat. Ebből következik, hogy minél kevesebb van ezekből a lakásodban, annál hatékonyabban tudod mérsékelni a problémát. A poratka jelenlétét a páratartalom csökkentésével, gyakori szellőztetéssel, és rendszeres porszívózással - lehetőleg HEPA-szűrős készülékkel - akadályozhatod meg.

Sokat segít, ha minél kevesebb porfogót tartasz a lakásban, illetve ha az ágyneműdet havonta egyszer legalább 60°C-on kimosod. Érdemes szintetikus anyagú bútorkárpitot választanod, és, ha teheted, a szőnyeget parkettára cserélni.
 

Tudtad?
Bármennyire is furcsának tűnik, a modernebb lakásokban nehezebb elérni az optimális páratartalmat. Ennek oka, hogy a korszerű technikával szigetelt lakások ablakai annyira jól záródnak, hogy a levegő szinte egyáltalán nem tud cserélődni. Ez egy kevéssé jól szigetelt lakásban valamennyire biztosított, hiszen az ablak résein könnyebben tud cserélődni a kinti és benti levegő.

Asztma, egyéb légúti megbetegedések

A háziporatka mellett a penészgomba is kiválthat bizonyos allergiás reakciókat - ilyenkor a tünetek szénanátha vagy asztma formájában jelentkezhetnek. A nedvesebb, párásabb közeget kedvelő penészgombától főleg a vizesblokk környékén kell óvakodni, de könnyen elszaporodhat a lakás azon pontjain, melyek a benti hőmérséklettől eltérően hidegebbek, nyirkosabbak. Ilyen például az akvárium, a növények földje, a hűtő vagy a csempefúga. A fulladásos köhögés mellett figyelmeztető tünet lehet a gyakori - és főként otthon tapasztalt - mellkasi és izomfájdalom.

Ha télen főzöl vagy teregetsz, minden alkalommal tárd szélesre az ablakokat, de bizonyos időközönként - főleg reggel és este - mindenképpen szellőztess egyet. Ha észlelted magadon a fenti tüneteket, akkor érdemes minél kevesebb növényt tartanod a lakásban, hiszek ezek remek búvóhelyül szolgálnak az egészségkárosító penészgombának.

Mérgek a lakásban - gyengítik az immunrendszert

Nem csak az allergén anyagok, de a lakásban fellelhető, mérgező hatású készítmények is teret engedhetnek a fertőző - a téli időszakban egyébként is könnyebben terjedő - betegségeknek.

A cigarettafüst, a vegyszerek, a bútorokon található festék, az égések melléktermékei vagy a töménytelen mennyiségben használt aeroszolos kozmetikumok mind-mind kihívás elé állítják az ebben az időszakban egyébként sem túl stabil immunrendszered.
 

Vigyázat!
Nem csak az egészségedre, de az életedre is veszélyes lehet, ha nem fordítasz kellő figyelmet a fűtőrendszer - például a konvektorok vagy a kémény - ellenőrzésére. Sajnos, télen különösen gyakran hallani olyan esetekről, hogy a hanyag és felelőtlen hozzáállás vezetett tragédiához. Annak érdekében, hogy ez veled ne fordulhasson elő, gondoskodj arról, hogy egy szakember rendszeresen szemrevételezze ezeket a szerkezeteket.

Ha ezek a kemikáliák és anyagok egy kisebb alapterületű lakásban koncentrálódnak, akkor fokozottan figyelj arra, hogy rendszeresen szellőztess, illetve próbáld meg minimálisra csökkenteni a lakásban használatos vegyszerek arányát.

Helyettük inkább természetes, de ugyanolyan hatékony tisztítószereket használj.

Ezt is szeretjük