Furcsa praktikák a legnagyobb fagyokra: ezért dezodorozd a lábad télen
Ezek az elképesztő fortélyok tényleg működnek: megkönnyítik a napjaidat a súlyos mínuszokban.

tél praktikák hideg (5)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legnagyobb fagyban legszívesebben ki sem mozdulnál a házból, inkább bentről számolgatod a napokat, mennyi van még vissza nyárig? Pedig a hidegebb hónapoknak is megvannak a maguk szépségei, tény azonban, hogy a mínuszok megkeseríthetik az élvezetüket.

Attól kezdve, ahogy reggel kimész az autódhoz, aminek természetesen minden ablaka, még a visszapillantók is befagytak, odáig, hogy mire este hazaérsz, a lábad a hidegtől és a nedvességtől teljesen el van gémberedve, érthető, hogy nem rajongsz, amikor az időjárás-jelentésben újabb fagyokat jósolnak. Néhány apró trükkel viszont sokkal komfortosabbá teheted a téli napokat.

Téliesítési kisokos

A környezetedben a két leggyakrabban téliesítésre szoruló dolog az autód és a lakásod - természetesen rajtad kívül. A munkahelyi kényelmedről elsősorban a munkáltató hivatott gondoskodni, míg a tömegközlekedésbe sajnos nincs beleszólásod. Ezek a tippek a szűk környezetedben nagy javulást hoznak majd: még a végén megkedveled a hideg évszakot.

nő horoszkóp téli tél (2)

A tested

Mielőtt elindulsz otthonról, néhány egyszerű praktikával tehetsz érte, hogy ne fogvacogtatással teljen a nap. A hideg érzet általában alulról jön: egy megfelelő minőségű és bélésű cipővel legtöbbször kiküszöbölhető. Nem mindenki teheti meg azonban, hogy bundás bakancsban járjon dolgozni, és azt sem lehet előre kiszámolni, hogy mikor válik csapadékossá az idő.

Talpbetét 

Egy meleg gyapjúbetét alulról szigeteli, ezáltal fűti a lábad, de házilag is készíthetsz hőtartó alátétet. A nyári sátrazásból megmaradt, kicsit szakadozott polifoamokból remek betét készíthető: vegyél mintát a lábadról, majd vágd ki a cipőbe illeszthető alakban. Ha kirándulni indulsz, akár dupla réteget is tehetsz a cipődbe, a hatékony hőfogó réteg egyetlen hátulütője, hogy néhány használat után cserére szorul. 

Dezodort a lábra!

Az izzadásgátlók azáltal csökkentik a hónaljban a verejtékezést, hogy a mirigyeket tulajdonképpen elzárják, és így bent tartják a hőt. Melegben azért előnyös, mert így nem lesz tele izzadságfoltokkal a felsőd, télen viszont az alsó végtagjaid is megköszönik, ha átkened vagy spray-zed őket, így a talpon történő szellőzés is korlátozódik, tehát kevesebb hőt veszítesz rajta keresztül. 

4 dezodor hasznalata

Vízhatlan cipellők

A beázott, nedves cipőben való ácsorgás nemcsak kellemetlen érzés: nagyon komoly következményei lehetnek, a felfázástól a csonthártyagyulladásig. Ezért fontos, hogy a megfelelő szigetelést ne csak alulról biztosítsd. A különféle bolti impregnálók hatásosak, viszont áruk elég borsos. Egy csomag teamécses azonban pár száz forintos tétel, és tökéletes víztaszító. Dörzsöld át vele alaposan a cipőd minden négyzetcentiméterét, majd hajszárítóval olvaszd bele a viaszt. Az anyag szöveteiben megszilárdult faggyú tökéletesen védi a cipőt a beázástól. Ez a módszer nem használható azonban bármilyen cipőre, a velúrbőrnél ne is próbálkozz vele.

Autó

Az autóval zárt garázsban parkolj, úgy nem fagy le sem az ablak, sem a tükör, és a visszapillantóról sem kell vakargatni a jeget. Természetesen, ha egyszerűen megoldható lenne mindenkinek a téli parkolás, nem is értené senki, milyen problémáról beszélünk. 

Lefagyott szélvédő és tükrök

Miután hazaérsz, és már nem tervezel sehova menni autóval, húzz két zacskót a visszapillantókra. Egy-egy befőttes gumival rögzítsd, így a szél sem fújja le, és a jég is megkíméli reggelig a tükröket. A szélvédőre kapható, drága, bolti vegyszerek helyett egyszerű, házi megoldás az ecetes spray: három rész ecetet keverj össze egy rész vízzel, majd fújd be vele az ablakokat. A mix megakadályozza a jegesedést. Másik opcióként a jól bevált, szélvédőre terített pokróc is remek segítség. 

Eljegesedett ablaktörlő

Este nemcsak a lábaid fázhatnak, az ablaktörlők gumijai is vacognak a mínuszokban. És mit teszel, ha fázik a lábad? Naná, hogy zoknit húzol rá. Ez a módszer érdekes módon az ablaktörlőnél is beválik! Biztos neked is rengeteg felemás darab kallódik a mosógép tetején: télen végre hasznosíthatod őket. Lehet, hogy viccesen mutat, de a küldetését tökéletesen ellátja egy pár zokni. 

tél praktikák hideg (1) zokni

Befagyott ajtók és zárak

Ismerős az érzés, amikor csak a sokadik erőteljes rántásra nyílik ki a kocsi ajtaja? Kiküszöbölhető a reggeli tortúra, ha éjjel sütőspray-vel befújod a gumiszigetelést: az olaj kiszorítja a vízcseppeket, melyek beszivárogva éjjel megfagynak, és a beragadást okozzák. A kulccsal nyitható autók tulajdonosai tudhatják, hogy egy-egy igazán fagyos éjszaka után nem úgy csusszan a zárba a kulcs, ahogy egy kellemes őszi napon. Erre megoldást két különös dolog jelenthet: egy öngyújtó vagy egy kézfertőtlenítő. Az öngyújtóval felforrósított kulcs zárba illesztésekor szinte azonnal megolvasztja a jégkristályokat, éppúgy, mint a kézfertőtlenítőben található alkohol -  kend be vele a kulcsot, és láss csodát!

Fénytelen lámpák

A zord, téli időben szinte mindennapos, hogy korlátozott látási viszonyok között kell közlekedni. A biztonság érdekében feltétlenül fontos, hogy megfelelően ki legyen világítva az autód, a lámpa fényesebbé tételéhez azonban nincs szükség izzócserére, sem drága szerekre. Három dolog kell hozzá, ami összesen nem tesz ki 500 forintnál többet: egy tubus fogkrém - nem is biztos, hogy az egészre szükség lesz -, egy mosogatószivacs és egy lavórnyi meleg víz. Kend át a szivacs puha részének segítségével a lámpákat kívülről fogkrémmel, majd a dörzsis felével súrold le a meleg vízzel, így tökéletesen megtisztítod. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Lakás

A fűtés maximumra tekerése helyett néhány aprósággal komoly mértékben befolyásolhatod a benti hőmérsékletet. Csupán a mindennapi rutint kell az előnyödre fordítani: a fürdéstől kezdve a sütésig sok-sok fokkal teheted melegebbé a lakást.

Alufólia a radiátor mögé

A fal mellett dolgozó radiátorok ontják magukból a meleget minden oldalukon: a hátsó felülettel érintkező fal viszont elnyel, ezáltal pedig a szobától vonja el a hőt. Az alufólia nem gyúlékony, bírja a magas hőmérsékletet, és vissza is veri azt, így a radiátor mögé helyezett alufóliaréteg segíthet a fűtés optimalizálásában. Boltokban is kapható speciálisan erre a célra kifejlesztett hőtükörlap, melynek ára pár száz forint - hasonló az autó szélvédőjére helyezhető szövethez. 

Sütő

Akár egy ínycsiklandó sültet vagy egy mennyei süteményt sütöttél, miután lekapcsoltad a sütőt, hagyd tárva-nyitva az ajtaját. Nem két perc alatt hűl le ugyanis a több száz fokos hőmérséklet, a nagy hidegben viszont miért is hagynád, hogy az ajtó elnyelje a hőt: inkább melegítsd be vele a konyhát!

sütés sütőkesztyű süteméyn

Fürdővizes fűtés

Egy hosszú, fárasztó nap után vett, forró fürdő valódi újjászületést jelenthet, különösen, ha valamilyen relaxációs aromaolajjal is kényezteted magad. Amint viszont egy kicsit csökkent a víz hőfoka, te sem szívesen maradsz benne, kihúzod a dugót, és begubózol egy meleg takaró alá. Azzal viszont, ha a vizet csak akkor engeded le, amikor már teljesen kihűlt, a vízgőznek köszönhetően a levegőt nemcsak párásítod, de fűtöd is: hagyd nyitva a fürdőszoba ajtaját, és hagyd, hogy átjárja a lakást a meleg, párás levegő. 

El a függönyökkel!

Tévhit, hogy a behúzott függönyökkel hőt spórolsz, mert bent tartják a meleget: okosan, a nap állását követve mindig legyen széthúzva az a textil, ami a napos ablakot árnyékolná. Így a természetes fénynek és hőnek köszönhetően átmelegedett üvegek még sokáig sugározzák a kellemes meleget.

Huzatfogók

Elképesztően mutatósak, öltöztetik a lakást, és még a meleget sem engedik kiszökni: természetesen a huzatfogókról beszélünk. Ezek az egyszerű kiegészítők a gyerekek kedvencei lesznek. Nemcsak a bejárati ajtóhoz érdemes tenni egyet: az ablakpárkányokon is jó szolgálatot tesznek. 

Ezt is szeretjük