Lusta, nemtörődöm a közös képviselő? Így lehet leváltani

Az alkalmatlan közös képviselőt nem kell eltűrni.

GettyImages-182706637
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A társasházak fontos személye a közgyűlés által megválasztott közös képviselő, akinek tisztsége különböző kötelezettséggel, például adminisztrációs feladatokkal, üzemeltetéssel, renoválási munkálatok irányításával jár.

Bár sok esetben valóban szorgalmas és erre alkalmas ember kerül a közös képviselői posztra, olyan is előfordul, hogy az illető nem felel meg a vele szemben támasztott elvárásoknak. Az elégedetlen, felháborodott lakóközösségnek azonban nem kell együtt élnie ezzel a problémával: a közös képviselő leváltható.

A társasházi közös képviselő leváltása

A közös képviselő feladatairól, illetve leváltásáról is a Társasházi törvényben lehet olvasni, mely e link alatt található meg.

A közös képviselőt a társasházi közgyűlés válthatja le, melynek összehívásáról a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonosok döntenek. A közgyűlés napirendjébe belefoglalandó a gyűlés célja, a leváltási szándék oka, valamint a határozati javaslat.

A benyújtott kérés kézhez vétele után a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének 30 napja van arra, hogy összehívja a közgyűlést. Amennyiben ez nem valósul meg, a következő 15 nap során ezt a számvizsgáló bizottság teheti meg. Ha ez sem történik meg, akkor a tulajdonosok vagy az általuk kinevezett egyik tulajdonos összehívhatja a gyűlést.

A közgyűlésen a már megszokott döntéshozatali módszerrel, szavazattöbbség szerint határoznak. Ha a szavazattöbbség a közös képviselő leváltása mellett szavaz, akkor az illetőt felmentik.

A menesztett közös képviselő nem mentesül azonnal a feladatai alól. A közgyűlés meghatározza a további feladatait, amelyeket ugyanazon díjazással lesz köteles teljesíteni. Feladatait addig kell ellátnia, míg nem lesz új közös képviselő, vagy a határozat meghozatala utáni 90 napig, mint ügyvivő.

Társasházi problémákra válaszolt az ügyvéd

Minden társasházban lehetnek konfliktusok, melyeket a legkönnyebben a törvények alapján lehet eloszlatni.

Tárolhatod a muskátlit télen a lépcsőházban? A társasházi problémákra válaszolt az ügyvéd

Minden társasházban lehetnek konfliktusok, melyeket a legkönnyebben a törvények alapján lehet eloszlatni.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük