Hogyan oldd meg a sok holmi tárolását, ha kicsi a lakás? A lakberendező az okos helykihasználásról

Aki kis lakásban él, az is élvezheti a rendet a lakberendező tippjei segítségével.

GettyImages-1269670732

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kis lakások tulajdonosai sokszor a fejüket törik a megfelelő tárolási helyek kialakítása miatt. Hova kerüljenek a kabátok, ha pici az előszoba? Milyen dobozokba rejtsék el a gyerekek temérdek játékát? Hova menjenek az ágyneműk vagy kamra híján a konyhai eszközök?

Az alábbi hasznos tippekkel úgy nyerhetsz extra tárolási helyeket, hogy közben nem lesz a lakásnak bútorraktárérzete. 

Tárolási tippek kis lakásba

Akár kicsi, akár nagyobb ingatlanról van szó, első körben érdemes átgondolni, hogy több tárolási helyre vagy kevesebb dologra van-e szükség. Hiszen minden lakásban vannak olyan holmik, amelyek évek óta kihasználatlanul fekszenek valamelyik fiók vagy szekrény mélyén.

Ezektől érdemes minél hamarabb megszabadulni, azaz selejtezni. A holmik szelektálását sajnos nem lehet elodázni, még ha úgy is érzed, hogy nehezen válsz meg egy-egy személyes holmidtól. Így nem csak extra tárolási helyeket szabadíthatsz fel, sokkal szellősebb, átláthatóbb, élhetőbb lesz a lakásod is.

A selejtezést érdemes tehát minden helyiségben végrehajtani és kategóriaként szelektálni. Könnyítésképp kezdd az iratokkal, az egyszerűbb konyhai dolgokkal, mint például a befőttes üvegekkel, műanyag dobozokkal vagy az évek alatt felhalmozódó kábelekkel, régi telefonokkal és nem működő fülhallgatókkal. Majd jöhetnek a lejárt kozmetikai termékek, a szekrény mélyén porosodó ruhák kiválogatása vagy a gyerkőcök régi játékainak átválogatása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A legvégére hagyd a bútorok és érzelmi értékkel bíró tárgyak szelektálását. Ha nem illik az adott lakás stílusához az adott bútor, vagy ha mégsem tetszik a nagynénitől nászajándékba kapott étkészlet, egy nagy levegővétellel válj meg tőle, add el. Vagy ha mégsem, találj neki egy olyan helyet, ami elrejtve marad mások tekintete előtt!

Hova pakolj?

A masszív szekrénysorok és az úgynevezett médiafalak nagyon beszűkítik a teret, főként, ha a méretük sokkal nagyobb, mint ahogy az adott szoba nagysága megkívánja, nem beszélve arról, hogy bútorraktár jelleget kölcsönözhetnek a pici lakásnak, ezért nem javaslom, hogy minden szobát telebútorozz a több tárolási hely reményében.

Érdemes egy pici, 2-3 m²-nyi helyet elkülöníteni gardróbnak vagy tárolóhelyiségnek, így nem feltétlenül szükséges minden szobát végigbútorozni.

Amennyiben a belmagasság engedi, érdemes kihasználni az ajtók feletti teret plusz polcok vagy kisebb szekrény kialakítására, de ágyak esetében jó megoldás a magasított, ágyneműtartóval vagy plusz fiókokkal ellátott fekhelyeket választani.

Mivel az ágyneműtartók és a szezonális ruhák, például kabátok sok helyet foglalnak el, mindezeket vákuumtasakban tárolhatod, így sokkal kisebb helyet foglalnak majd el. Amennyiben az előszobában nem férnek el a kabátok, érdemes egy hozzá közel eső szobában kialakítani a tárolásukat.

Ahhoz, hogy az pici előszobában ne legyen meg a túlzsúfoltság érzése, mindig csak annyi cipőt vagy kabátot hagyj elöl, amennyit az adott évszakban használsz, méghozzá rendszeresen, azaz heti 2-3 alkalommal. Ha ennél ritkábban hordod, vagy zárt tárolóba, vagy a szomszédos szobában kialakított szekrényben tárolhatod.

A zárt dobozok nemcsak praktikusak, de esztétikusak is. Érdemes főként zárt tárolókban gondolkodni, mivel ezekben a tárolás egyben dekorációs funkciót is betölt: például a gyerekek játékai műanyag tárolók helyett kerüljenek természetes anyagból készült dobozokba vagy fonott kosarakba, amelyek a szekrény tetején is jól mutatnak majd, és feldobják a helyiség hangulatát anélkül, hogy a zsúfoltság érzetét keltenék.

A fürdőszobában a kozmetikai termékek és tisztasági szerek, műanyag flakonok kerüljenek zárt tárolóba. Műanyag szennyeskosár helyett egy sokkal kellemesebb, melegebb érzetet adó természetes anyagból készült tároló kerüljön.

Rend a konyhában és a fürdőben is

Egy kisebb lakásnál sajnos elengedhetetlenek a kompromisszumok, az életvitelünket szükséges a lakás paramétereihez igazítani. Ha pici a fürdőszoba, felesleges családtagonként öt tusfürdőt és három sampont tartani benne. Ha pici a konyha, nem célszerű három étkészletet és kétféle edénygarnitúrát tartani, mert sajnos nem fog elférni. Egy négytagú család esetén sem szükséges a hatfős asztal, hiszen amellett, hogy sok helyet foglal, kevésbé lesz tőle szellős a tér.

A konyhabútorban a rendszerezők kialakítása nagyon fontos, érdemes összeírni, hogy melyik fiókban vagy szekrényben mit szeretnél pontosan tárolni. A konyhában remek plusz tárolási lehetőséget kínálnak a lábazatban létrehozott, rejtett fiókok is, ahová a ritkábban használt sütőformák, tepsik kerülhetnek. A lényeg, hogy alaposan gondold át, hogy amit megtartasz, hová fogod eltenni. Legyen meg mindennek a helye! 


Cikkünk szerzője Vágó Júlia lakberendező, akit lakberendezési tanácsadással, 3D-s látványtervezéssel, kivitelezéssel kapcsolatban kereshetsz.

A tökéletes konyha

Korábban arról kérdeztük Vágó Júliát, hogy milyen, és hogyan is érdemes megtervezni az álomkonyhát.

Ezt is szeretjük