4 dolog, ami megkönnyíti a takarítást: ez a kis változtatás is nagy eredményt hozhat
A papírhulladéknak kell mennie először.

doboz-pakolas-rendszerezes-takaritas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Senki nem szereti az otthonában a lomokat, ezért szabályos időközönként nekiáll kiselejtezni mindent, amire semmi szüksége a ház körül, de ez a művelet nem mindig végződik sikerrel, néha a lomok nem hagyják el végül a küszöböt, és a lakás egy eldugott szegletében egyre csak gyűlnek.

A lakás hatékony tisztán tartása mindig a lomtalanítással kezdődik, de a második lépés, a lomok kidobása legalább ilyen fontos, és eddig már nem mindenki jut el. Ehhez szedtünk össze néhány hasznos tippet és trükköt.

Meg kell szüntetni a lomos fiókokat

Mindenki járt már úgy, hogy egy apróságot nem dobott ki, mert érzelmi értéke volt, vagy úgy érezte, majd jó lesz még valamire. Ez az apróság általában egy hasonló tárgyakkal teli fiókban végezte, vagy esetleg egy emlékes dobozba került a szekrény aljára, netán fel a padlásra, ahol nincs szem előtt, így könnyű megfeledkezni a létéről. A másik száz hasonló tárggyal egyetemben.

lomok

A tartós tisztasághoz meg kell szüntetni ezeket a lomtároló területeket, és tényleg csak azt tartani meg, ami fontos. Az emlékek persze ingoványosabb terepet képviselnek, de a még jó lesz valamire holmiknak menniük kell. Akkor sem érdemes őrizgetni őket, ha még fel sem bontott ajándékokról van szó, melyekről legbelül tudod, hogy nem fogod használni őket, de mégiscsak ajándékba kaptad. Valaki más jó hasznát fogja venni!

A papírhulladéknak kell mennie először

Az ember kezében egy nap alatt rengeteg papír fordul meg: olvasunk újságokat, magazinokat, kapunk brosúrákat, hirdetéseket, papíron érkeznek a számlák is. Ezeket érdemes alaposan átselejtezni, és tényleg csak azt hagyni meg, ami fontos lehet - a számlákat két évre visszamenőleg és a garanciákat a garancia lejártáig. A papírszemét termelődik a leggyorsabban újra, ezért fontos kézben tartani a mennyiségét.

Takarítási naptár

Nagyban megkönnyíti az ember dolgát, ha - akárcsak a határidőnaplóban a programokról - az ember a takarításról is naplót vezet, és pontosan meghatározza, melyik ház körüli munkát melyik napon végzi el. Elsőre ez egy kicsit merev rendszernek tűnik, de hosszútávon meghálálja magát, mert így nem felejtődnek el az olyan fontos feladatok, mint a mosás egy-egy nagyobb esemény előtt. A házimunkát is könnyebb felosztani a család tagjai között, ha pontosan lehet látni, kinek mikor mit kell csinálnia. Gyakorlottabbak ezt akár ki is tűzhetik a hűtőre, vagy táblán vezethetik a falon.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Hova tedd a kidobásra ítélt dolgokat?

Ha olyasmit selejtezünk ki, amit nem akarunk a kukába dobni, mert eladható vagy eladományozható, a tárgy valószínűleg egy dobozban vagy zsákban végzi a padláson vagy a garázsban. Az ember általában megfogadja, hogy, amint lesz ideje, elviszi a segélyszervezetnek vagy a gyűjtőpontra, de erre sokszor sosem kerül sor. Elfelejtődik. Erre jó megoldást jelenthet, ha ezeket a zsákokat az ember nem a padláson, hanem a csomagtartójában tárolja. Egy idő után annyira kellemetlen lesz, hogy állandóan tele a csomagtartó, hogy már csak ezért is le fogja adni a holmit. Persze, ez csak akkor működik, ha nincs túl sok elszállítandó, de még a nagyobb mennyiségnél is érdemes egy-két zsákot a kocsiban tartani, így biztosan célba fog érni.

Tavaszi nagytakarítási lista

Bár a tavasz már a végéhez közeleg, az alábbi nagytakarítási lista évszaktól függetlenül is jól használható, ha csillogó lakást szeretnél, és nem akarod, hogy bármi is kimaradjon a szórásból. Próbáld ki!

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük