Szűk lyukból fényben úszó, tágas garzon

15 ezer forintból

Csak egy kicsit kell költened ahhoz, hogy kényelmes legyen az otthonod, az ötleteket mi adjuk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tértágítás legegyszerűbb módja a lakáscsere vagy a falak kiverése. Egyébként a szűk, sötét garzonlakás csak akkor lesz kényelmes és legalább optikailag tágas, ha a lehető legpraktikusabban rendezed be a legkisebb helyet foglaló bútorokkal, melyek azonban elég tárolóhelyet biztosítanak.

Fontosak továbbá a lakásba kerülő színek és anyagok, valamint azok összhangja, továbbá a rendelkezésre álló hely optimális kihasználása. Könnyű a helyzeted, ha még csak most rendezed be a lakásodat, de akkor sincs semmi veszve, ha átalakításra van csak lehetőséged. A következő ötletekkel néhány ezer forintból is megnövelheted a teret.

Engedj utat a fénynek!

Ugyan télen kevésbé élvezheted az ablakon bekukucskáló Nap sugarait, a hideg hónapokban is van mit beengedni a lakásba. Bár a vastag sötétítőfüggönyök némiképp szigetelnek is, ha azt szeretnéd, hogy a tágasság látszatát keltse a lakásod, cseréld le őket könnyed anyagokra.

Arra törekedj, hogy az ablak elé kerülő függönyfényáteresztő anyagból készüljön, ezentúl már sokat nem számít, hogy hófehéret választasz, vagy a pasztellszínek bármelyikét. A lágyan omló, redőzött anyagok nagyon szépek, de több helyed lesz, ha helyettük egyszerű lapfüggönyöket akasztasz az ablak elé - már 2000 forintért kapni kész függönyöket, de egy darab anyagból és a hozzá való megfelelő sínből magad is összeállíthatod.

Padló helyett válaszd a falat!

Egy szűk, kis alapterületű lakásban különösen fontos, hogy rendet tarts, hiszen az itt-ott eldobott ruhák, cipők, táskák a padlón, a lakás sarkaiban összegyűjtött magazinok és könyvek mind csak összébb húzzák a teret.

Rendet tartani azonban nem elég: ahhoz, hogy ne keltse az otthonod egy zsúfolt lyuk benyomását, kíméld a padlót, és inkább a falon találj helyet a holmijaidnak. Ezt már a bejárati ajtónál kezdheted, ahol a fogast cseréld le falra erősíthető kabátakasztóval, a cipősszekrényt fal mellé állítható, keskeny tartóval, a komódot pedig, ha van, polcokkal helyettesítsd.

A nappaliként funkcionáló helyiségben vagy helyiségrészben is jobban jársz lebegő polcokkal - melyeknek nem látszik az alátámasztása - vagy üvegből készült polcokkal. Utóbbiak teherbírása kisebb, mint a fából készült, masszív típusoké, de még szellősebb, még tágasabb hatást keltenek.

Még több tipp kicsi lakásokba
Ha ügyesen vásárolsz, a cikkben szereplő ötletek megvalósításához nem kell 15 ezer forintnál többet költened. Ha viszont van még egy kis tartalékod, amit szívesen fordítanál a lakásod átalakítására, íme, néhány további tipp.

Fényes, tükröződő felületek

A sötét, matt felületek elnyelik a fényt, és még szűkebbé teszik az egyébként is kicsi helyet. A garzonokba jobb választás a fényes, világos, enyhén csillogó felület, legyen szó a fürdőszoba burkolatáról, a konyhaszekrény munkalapjáról, a szekrények frontjáról vagy éppen a bútorokról.

Természetesen ne veszítsd szem elől a kényelmi szempontokat se - és ne cserélj le mindent fémvázas típusra -, de a tömörfa étkezőasztal és székkollekció helyett jobb megoldás az üveglapos asztal néhány fémvázas székkel, melyek visszaverik a fényt, és szellősebbé teszik a teret.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amíg erre nincs pénzed, az is jó, ha felcsavarod a szőnyeget, és láttatni engeded a fényes parkettát, vagy méretre vágott üveglappal feded le az étkezőasztalt vagy a dohányzóasztalt. Emellett érdemes egy nagyobb, de egyszerű tükröt is beszerezned, majd elhelyezned ott, ahol kifejezetten szűknek érzed a helyet. A tükör az egyik legjobb eszköz a tértágításnál, hiszen megkettőzi a teret.

Ezt is szeretjük