Erre is jó a szódabikarbóna: néhány mozdulat, és magába szívja az olajfoltokat

A ruhából, a szőnyegből vagy a kanapéból is kiszedi.

Olajfolt eltüntetése szódabikarbónával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szép anyagokon éktelenkedő olajfoltok nagyon megnehezítik a házimunkát, hiszen nem könnyű őket nyomtalanul eltüntetni. Szerencsére néhány egyszerű házi alapanyag a ruhákból, a szőnyegből vagy épp a kanapéról is segít végleg eltávolítani őket.

A szorult helyzetben a sokak által csak konyhai csodaszerként emlegetett szódabikarbóna lesz a megoldás, ami az étolaj, a margarin, de elmondások szerint még a gépzsír gyors és hatékony eltávolítását is lehetővé teszi.

Olajfolt a ruhán

A hatékony folteltávolítás az anyag mellett a technikán is múlik, ezért fontos, hogy sosem szabad az anyagot dörzsölni vagy törölni, hiszen ezzel az ember csak azt éri el, hogy a folt mélyebben hatoljon a szövet szálaiba. Ehelyett rá kell szórni a szódabikarbónát a kritikus területre, ami 10-15 perc alatt magába szívja az olajat.

A ruhát ezután mihamarabb a mosógépbe kell tenni, majd a foltot sima folyékony mosószerrel picit meglocsolva, az anyagnak megfelelő mosási programmal, lehetőleg magas hőfokon teljesen tisztává varázsolható az adott felület. Poliészter anyagoknál a foltot külön kell meglocsolni meleg vízzel, majd a mosás alacsonyabb hőfokon folytatható. 

Ha a kezelés elmaradt, vagy a makacs folt az anyagon maradt, a ruhát sosem szabad szárítógépbe tenni, hiszen a magas hő hatására az olajfoltot később még nehezebb lesz eltávolítani. Ilyenkor a tisztítási folyamatot inkább újra meg kell ismételni.

Olajfolt a szőnyegen, kárpiton

A szőnyegre vagy a kárpitozott bútorra csöppent olajfolt eltávolítása is annál hatékonyabb, minél hamarabb veszi az ember észre a problémát. Ha az olajfolt friss, a szódabikarbóna szintén nagy segítséget jelent. Puha sörtéjű kefével eloszlatható a por, de dörzsölni nem szabad. Legalább 15 perc hatóidőt kell hagyni neki, de akár órákig is rajta maradhat. Végül fel kell porszívózni az egészet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha az olaj már nem a legfrissebb, a tisztításra egy evőkanál mosogatószer és két pohár forró víz elegye is alkalmas. A szerbe egy szivacsot kell mártani, picit meghabosítva felvinni a felületre, majd 20-30 perccel később vizes ronggyal letörölni. Makacs folt esetén a szerbe egy kis szalmiákszeszt is lehet keverni, bár ezzel allergiások, asztmások jelenlétében óvatosan kell bánni.

Szódabikarbóna helyett más, hasonló tulajdonságokkal rendelkező anyagok is használhatók, többek között a kukoricakeményítő vagy a meglepően sokoldalú hintőpor, mindezek hiányában pedig akár egy kenyérdarabot is lehet a felületre tenni, már ez is sokat segít az olajfolt eltüntetésében.

Sokoldalú szer a háztartásban

A szódabikarbóna amellett, hogy olcsó, ezer dologra használható a konyhán kívül is. Néhányat érdemes megismerni közülük.

7 probléma, amire nyugodtan használhatod a szódabikarbónát

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük