Hol érzi magát a legjobban a szobanövény a lakásban? Van, ami a fürdőbe való

A kertész elmondta, melyik szobanövényt hová érdemes elhelyezni.

GettyImages-1253150850

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szobanövények a lakás ékei, de nem csak esztétikai kérdés, hogy egy növény a lakáson belül hová kerül: van, amelyik a fürdőben, van amelyik a nappaliban, és akad, amelyik a konyhában érzi magát a legjobban, hiszen a helyiségekben más-más fizikai körülmények vannak. Más a hőmérséklet, a páratatalom, és általában a fény sem egyforma.

Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg, mit hová ajánlott tenni a lakásban, hogy valóban üde zöld és élettel teli növény legyen belőle.

Szobanövények ideális helye

A kertész szerint a szobanövények lakáson belüli elrendezését általában és elsősorban a lakberendezési elvek határozzák meg, vagyis a lakók oda helyezik a növényeket, ahol van számukra elég hely, illetve ahol a dekorációs értékük a leginkább érvényesül.

- A lakberendezési elvek nem mindig vágnak egybe a növények igényeivel, és valójában ez sokkal fontosabb, mint az esztétikum, hiszen a huzatba, mély árnyékba vagy túl erős napsütésbe helyezett szobanövények szenvedni fognak, állapotuk hanyatlásnak indul, virágzásuk elmarad, növekedésük lelassul, és végül akár el is pusztulhatnak. A lakáson belül az egyes helyiségeknek olykor merőben eltérű mikroklímájuk van, és például is fényből is markánsan több van egyes szobákban, mint más helyiségekben, így a szobanövények elrendezésekor fontos gyakorlati szempontokat is figyelembe kell venni.

Nappali

A szakértő szerint az otthonok nagy többségében a nappali a legnagyobb, legszellősebb helyiség. Itt jellemzően több ablak van, és bőségesebb a tér. A nappali továbbá a legintenzívebben fűtött, nyáron pedig hűtött helyiség, mivel az ember itt tartózkodik a legtöbbet.

- A nappalikba a fentiek alapján ajánlhatók a kisebb és nagyobb dísznövények egyaránt, a méretnek csak a rendelkezésre álló tér szab határt, de a nappali az, ahová a kifejezetten nagy beltéri növénykedvenceket el lehet szállásolni, így a szobapáfrányok, szobafenyők, fikuszok, jukkák, koros dracénák, pálmafélék itt kaphatnak helyet. A kedvező fekvésű, nagy ablakok közelébe kerülhetnek az erős napfényt kifejezetten kedvelő benti zöldek, így például a kroton, az anyósnyelv, a korallvirág, a cikász pálma, a papagájvirág, az Aloe vera, a kaktuszfélék, a pozsgafa, a zámia vagy a jukka.

A nappalik kevésbé fényes részeibe a szórt fény kedvelő fajok helyezhetők el, így például a begónia, a szobapáfrány, a guzmánia, a filodendron, a zöldike vagy a flamingóvirág. Izgalmas lehetőség a nappalikba a szobai futónövény, mely egyedülálló módon a falakat is dekorálja, cserébe térre van szüksége, ezt általában a legnagyobb szobában lehet biztosítani. A szobai futók közül említésre méltó a szobafutóka, a borsóka, a zebrapletyka, a borostyán, a zöldike vagy a kapaszkodó fikusz.

A nappaliba ezek mellett szinte bármilyen, az adott helyiség adottságainak megfelelő, általános szobanövény elhelyezhető, amennyiben a kellő fénymennyiség és egyéb körülmények biztosíthatóak számára. Ez utóbbi egyben ezt is jelenti, hogy a szobán belül a cserepes mindig oda kerüljön, ahol ténylegesen elég fényt kap, vagy kellően védett a huzattól, ne pedig oda, ahol épp van egy kis üres, dekorálni való hely - mondja.

Sötétebb szobák (például hálók, vendégszobák)

Megyeri Szabolcs szerint a lakáson belül gyakran találni kevésbé jó adottságú szobákat, melyek a többinél kevésbé fényesek, esetleg kis méretűek. Ilyen terekbe természetesen más növények valók, amelyek alkalmazkodnak a körülményekhez.

- Árnyékoltabb, fényszegény helyekre kerülhet a korallvirág, az aranypálma, a buzogányvirág, a vitorlavirág, a legénypálma, a rákvirág, az anyósnyelv, a kukoricalevél. A sötétebb szobákban az ablaktól való távolság kiemelten fontos, így például az északi fekvésű helyiségekben még az árnyéktűrő fajokat is érdemes az ablak környékére csoportosítani, akár lépcsőzetes állványra vagy ablak melletti falra rögzített polcrendszerre. Fontos figyelembe venni a szoba fénymennyiségének kalkulációjakor, hogy ne a saját szemmagasságunkat vegyük alapul, hanem a növények tényleges helyét, könnyű ugyanis erősen felülbecsülni a bejutó fény mennyiségét, ha rossz nézőpontból vizsgáljuk - mondja.

Fürdőszoba

A kertész úgy véli, a fürdőszoba egy speciális helyiség. Két fő jellemzője ugyanis, hogy az ablakai nem túl nagyok, vagyis kevés a fény, a másik pedig hogy sokkal magasabb a páratartalom, mint a lakás többi részén. Ez a helyiség tehát nagyon hasonlít a trópusi esőerdők körülményeihez.

- Számos növény pont ezeket a kondíciókat kedveli, így van mit ide telepíteni, ugyanakkor a legtöbb átlagos szobanövénynek egyáltalán nem felel meg a fürdő mikroklímája, ezért itt különösen fontos az átgondolt növényválasztás. A fürdőbe bátran költöztethető a szobapáfrány, a bromélia, a buzogányfa, a könnyezőpálma, a vízipálma, az Aloe vera, a borostyán és a legtöbb orchidea. Utóbbiak esetében kifejezetten jó hely a fürdő, hiszen ezek a trópusi növények eredeti élőhelyükön magas páratartalom mellett és a fák lombszintje alatti szűrt fénnyel ellátott helyen élnek. A fürdőbe emellett szinte bármilyen trópusi növény elhelyezhető, hiszen a visszafogott fényigény és a magas páraigény a többségükre jellemző - mondja a kertész.

Konyha

A kertész szerint a konyhában rendszerint kevés a hely, és intenzív a mozgás, közlekedés, így ide a nagyobb méretű, de még a közepes szobanövények nem igazán ajánlottak. Helyettük mást javasol.

- A konyhában a növényeknek más a funkciójuk, a dekorációs értéket megelőzi a praktikum, vagyis ide elsősorban a fűszernövények valók, melyek hasznosak, főzés közben lehet csippenteni belőlük, emellett persze mutatósak is, tehát díszként is működnek. A kedvező fekvésű, világos, napos konyhai ablak párkányára kerülhetnek mediterrán fűszerek, csilipaprika, nevelhetőek itt kiültetésre szánt zöldségpalánták, de dísznövények is helyet kaphatnak, például anyósnyelv, különféle kompakt méretű pozsgások és kaktuszok, afrikai ibolya vagy növendék Aloe vera. A konyhában is magas a páratartalom, ám ide mégsem valók páraigényes trópusi fajok, hiszen gyakori a szellőztetés, és a forró gőzök vagy a sütő sugárzó hője nem tennének jót nekik. A konyhában élő levéldísznövények leveleit rendszeresen át kell mosni lágy vízzel, a gőzös, párás helyiségben ugyanis lerakódások keletkezhetnek rajtuk, melyek akadályozzák a gázcserét és a fotoszintézist - mondja Megyeri Szabolcs.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyerekszoba

A kertész szerint a kicsik szobáit is jó ötlet növényekkel dekorálni, különösen a tanítási időszakban számít sokat a nyugtató, természetes zöld dekoráció. Mindemellett több fontos szempontot is figyelembe kell venni a növények megválasztásakor.

- A gyerekszobába a helyiség méretéhez illeszkedő, nem túl nagy méretű fajok valók, fontos, hogy ne kerüljenek ide mérgező, allergizáló vagy éppen szúrós, tüskés növények. Jó társ lehet a kisebb és nagyobb gyerekeknek a körömvirág, a kamilla, a verbéna, a zsálya, a veszélytelen mediterrán fűszerek, a nagyobbaknak ajánlhatóak a kaktuszok, a pozsgások, a bonsaiok vagy például az izgalmas és egzotikus húsevő növény, a Vénusz légycsapója - sorolja.

39474613 24bae90755568efde5095aca558d58f4 wm (1)

Megyeri Szabolcs 

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Ősszel fát ültetnél?

A kertész korábbi cikkünkben elmagyarázta az őszi faültetés csínját-bínját. Olvasd el, és tájékozódj, hogy erős fácskát nevelhess.

Ezt is szeretjük